Sparede 16.000 kroner i sprøjteindkøb

Så godt som alle landmænd kan finde en væsentlig besparelse i deres kemiindkøb, lyder det fra en virksomhedsrådgiver.

Ifølge en analyse betalte den fynske planteavler Flemming Dam (billedet) sidste år 16.000 kroner mere for sin kemi, sammenlignet med hvis han havde købt kemien gennem indkøbsforeningen Spar Bonde.

Hvert år køber planteavler Flemming Dam fra Søndersø på Fyn kemi for omkring 400.000 kroner og er glad for den rabat, han får ved sin leverandør.

Men i sin årlige benchmarkanalyse kunne han se, at han lå lidt til den høje side i omkostninger pr. hektar på bedriftens 485 hektar. For at finde ud af hvad det kunne skyldes, fik han lavet en prissammenligning på sine kemiindkøb for at se, om hans priser lå på et fornuftigt niveau.

Analysen viste, at han alene sidste år betalte 16.000 kroner mere for sin kemi, sammenlignet med hvis han havde købt kemien gennem indkøbsforeningen Spar Bonde.

- Jeg har et godt forhold til min leverandør, og jeg betaler også gerne for min nuværende fleksibilitet, hvor jeg kan ringe i dag og få midler leveret i morgen. Jeg havde også forventet, at der kunne være en mindre besparelse, men når det så er sagt, så er en forskel på 16.000 kroner nu alligevel for meget, siger Flemming Dam, som vurderer den potentielle besparelse til at være omkring 10.000 kroner, hvis man medregner en merudgift til leverandørens fleksibilitet omkring levering fra dag til dag.

Rådgiver: 7 ud af 10 kan spare penge

Tidligere har Flemming Dam skiftet lidt rundt mellem andre leverandører og fået tilbud, men de sidste fire år har han årligt købt en stor hovedordre hjem og så løbende suppleret gennem året efter behov. Det er den fleksibilitet, han gerne vil betale for. Når beregningsperioden er omme, får han en rabatsats, der baseres på mængden af hans indkøb.

Flemming Dam fortæller, at han naturligvis vil bruge resultatet af analysen i forhandlingen med leverandøren, så han for fremtiden får den rabat.

Ifølge Torben Aamand Sørensen, virksomhedsrådgiver i Velas, er Flemming Dams eksempel langt fra unikt. Faktisk viser de mange prissammenligninger på kemiindkøb, Torben Aamand Sørensen er med inde over, at langt størstedelen af landmændene kan hente væsentlige besparelser.Typisk vil det for godt syv ud af ti landmænd være muligt at hente en gevinst på op mod 10 procent af deres indkøbspris.

Prissammenligningen måler den enkelte landmands indkøb op imod den samlede pris, hvis man havde købt gennem Agromarkets eller indkøbsforeningen Spar Bonde. Torben Aamand Sørensen opfordrer til, at man som landmand tager analyseresultatet i hånden og går til sin forhandler for at få klarlagt, hvilket rabatniveau, der skal være for fremtiden.

- Det er oplagt at aftale, at man benchmarker op imod de givne priser hos enten Spar Bonde eller Agromarkets, når året er omme, og at rabatten eller den endelige pris så justeres efter det. Det bør sikre, at man får de bedste priser, siger han.

 

Læs også