Svineproducent: Nu bliver næste bund måske ikke så hård
Det er ærgerligt med faldende afregningspris, men det er udviklingen i verdensproduktionen, som først og fremmest har betydning for den unge svineproducent Knud Kjær Knudsens investeringslyst.

Coronakrisen er med til at tage luften ud af en usund prisboble, lyder det fra den unge midtsjællandske svineproducent Knud Kjær Knudsen. Han ses her få besøg af erhvervsminister Simon Kollerup (S) (tv) og Danish Crowns topchef Jais Valeur ved en tidligere lejlighed.
Nye prognoser fra Landbrug & Fødevarer sætter forventningerne til slagteriernes gennemsnitlige afregning ned med 1,40 kroner pr. kilo svinekød i år. Og til næste år forventes et fald på 0,7 kroner pr. kilo i forhold til de hidtidige forventninger.
- Men det er ikke faldet i de forventede priser, der vil kunne afholde mig fra at bygge ny stald, lyder det fra den 27-årige, midtsjællandske svineproducent Knud Kjær Knudsen.
Han fortæller, at han ganske vist kommer til at mangle i omegnen af 1 million kroner på bundlinjen pr. kvartal, hvis markedsvurderingen fra Seges står til troende. De penge skulle have været brugt til at nedskrive gæld, investere i foderanlæg, m.v.
Produktionen batter
Det der for alvor har betydning, er imidlertid udviklingen i verdens produktion af grise, understreger Knud Kjær Knudsen.
- Jeg har jo været lidt bekymret for, hvor meget de høje priser ville sætte gang i ekstra produktion – altså nye stalde – rundt om i verden. For 1,5 måned siden var jeg bange for, at antallet af nye svinestalde og producerede slagtesvin ville buldre frem i Kina og USA på grund af de høje priser.
- Men lige nu er der i hvert fald ikke mange nye stalde, der bliver bygget i USA (hvor prisen ligger på 7,89 kroner ifølge AgroMarkets, red.), og i Kina er svineprisen faldet (fra topniveauet 37,04 kroner i februar til aktuelt 32,30 kroner ifølge AgroMarkets, red.).
- Så den boble, vi var ved at blæse op, hvor niveauet risikerer at blive alt for højt, og markedet efterfølgende crasher fuldstændigt…. Jeg tror, at coronakrisen er med til at tage luften af den boble. Jeg tror ikke længere, vi vil komme til at se priser på 7-8 kroner næste gang, markedet bunder. Jeg tror i stedet, at prisfaldet vil blive lidt mere afbalanceret, siger Knud Kjær Knudsen.
Mere tryg ved investeringer nu
I bund og grund håber han derfor, at de lavere svinepriser vil medføre en mere stabil udvikling i svinepriserne fremover.
- Nu er jeg jo ung landmand, så jeg vil gerne kunne tjene penge de næste 20 år. Og mit syn på det her er, at vi nu har en mere sund udvikling, som ikke vil give os de ekstreme toppe og bunde, som vi ellers kunne have fået. Coronakrisen vil tage noget af topniveauet, men jeg tror til gengæld også, at det vil fjerne noget af den kommende bund, der vil komme – fordi verdensproduktionen ikke vil stige så meget som forventet i prognoserne, siger Knud Kjær Knudsen, der understreger, at det er hans egen, personlige vurdering.
Knud Kjær Knudsen tilføjer, at det netop er de ekstreme toppe og bunde, der skaber uro i en virksomhed, og som medfører, at nogle må lukke, når svinepriserne når bunden.
- Selvfølgelig er det da ærgerligt, at noteringen falder lige nu. Men jeg er faktisk mere tryg ved at lave en 30-årig investering nu i Danmark, når jeg ser, at priserne er så lave i USA og er faldet i Kina. Men hvis coronakrisen gør, at kineserne ikke har råd til svinekød længere, så vil forbruget selvfølgelig falde tilsvarende. Så der er ingen garantier.
Produktion
Knud Kjær Knudsen, der har været svineproducent i ni år, ejer stalde med i alt 1.800 søer, delvist med smågriseproduktion, og producerer 30.000 slagtesvin årligt.
I fællesskab med sin storebror Kim Kjær Knudsen og sin far Peter Kjær Knudsen har han opkøbt dele af AC Farming, og fællesskabet ejer nu i alt 9.000 søer med årligt 100.000 producerede slagtesvin i Danmark og 100.000 smågrise til eksport. Dertil kommer et sohold med 30.000 årligt producerede slagtesvin i Sverige. I fællesskabet indgår også egen avl og opformering.