Coronaen tog livet af dyrskuet i Horsens

Coronaen har sat endegyldigt punktum for det nyudviklede Horsens Dyrskue & Madmarked, men der planlægges fortsat efter at holde en form for dyreudstilling, dog i mindre format, næste år

Efter mange års kamp for at bevare dyrskuet samt udvikle og modernisere det med et stort publikumsvenligt madmarked, børneaktiviteter og mange andre nye tiltag, er der nu truffet beslutning om at lukke Horsens Dyrskue & Madmarked. Der er dog planer om at gennemføre en mindre dyreudstilling.

- To år med corona og dermed to år uden arrangementer har gjort det umuligt at køre videre i den form, vi havde udviklet og har haft store forventninger til, siger Peter Søgaard Mortensen, der er formand for den arrangerende forening, Land & By ØSTjylland.

Han oplyser, at foreningen kører videre, og at bestyrelsen har planer om at afholde en mindre dyreudstilling på pladsen næste år.

- Vi tænker også, at der skal være publikumsadgang, men det bliver uden madmarked, børnemarked, underholdning og meget af det, der ellers foregik på dyrskuet, siger formanden, der beklager beslutningen, men finder den nødvendig.

- Vi har planer om at tage kontakt til tidligere stand- og maskinudstillere for at høre, om de har interesse og lyst til at fortsætte traditionen med dyrskue i Horsens, om end det bliver under andre forhold end tidligere, siger formanden.

Foreningen planlægger at holde en ekstraordinær generalforsamling sidst i september, for at få drøftet situationen og hørt medlemmers mening.

For stor usikkerhed

Østjysk Landboforening, som har ydet økonomisk tilskud til Horsens Dyrskue & Madmarked, har besluttet ikke længere at støtte et stort dyrskue-arrangement, og dermed er der ingen basis for at køre videre i den form, der var lagt op til.

- Vi mener stadig, det er vigtigt at holde dyrskue, og vi vil også støtte et mindre arrangement i et vist omfang. Men vi har svært ved fortsat at afsætte midler til udvikling af det store arrangement, siger formanden for Østjysk Landboforening, Henrik Nielsen, der understreger, at ingen i bestyrelsen har fortrudt, at det har fået en chance.

- Det er en vigtig opgave, men bestyrelsen mener, at det er for usikkert, og selv om alle var begejstrede for konceptet, har vi valgt at sige stop, da foreningen ikke kan blive ved at afsætteøkonomi til det, siger Henrik Nielsen.

En spændende proces

Mette Hein har været ansat som projektleder for Horsens Dyrskue & Madmarked siden 2019, og hun holder også nu.

- Det har været spændende at være med til at udvikle det nye koncept, og jeg synes, vi kom godt fra start i 2019. Desværre forhindrede corona os i at gennemføre arrangementet i både 2020 og i år.

- Jeg beklager situationen, for jeg synes faktisk, vi har et rigtigt godt koncept og en masse god energi til at få det til at lykkes. Men jeg har forståelse for beslutningen, for trods hjælpepakker er der en svær økonomi, og det vil tage tid at bygge op.

- Det har været enormt spændende at arbejde med Horsens Dyrskue & Madmarked, og jeg vil gerne sige tak til alle vores gode samarbejdspartnere og alle dem, der har bakket op og været med.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at få det her til at lykkes i den proces, vi satte i gang, men desværre udviklede tingene sig, som de gjorde, siger Mette Hein.

Har gjort en stor indsats

Peter Søgaard Mortensen sidder selv i bestyrelsen for landboforeningen, og han har forståelse for den beslutning, der er truffet.

Han og alle de øvrige folk, der har været aktive om Horsens Dyrskue og Madmarked, må nu se i øjnene, at dyrskuet ikke kommer til at markere sit 150-års jubilæum næste år med en stor, festlig og ambitiøs begivenhed, som ellers var meningen. Men måske med en mindre dyreudstilling, håber han.

Både han og Henrik Nielsen understreger, at de har været meget begejstrede for konceptet med madmarked og andre nye tiltag, men desværre kom coronaen i vejen.

- Projektleder Mette Hein har gjort en stor indsats og lagt meget energi i at udvikle dyrskuet, og det skal hun have anerkendelse for, siger de.

Læs også