Siden de i år 2000 fik kåret en tyr til bedste kødkvæg på skuet i Skjern, har dyrskuer været en fast del af sommerprogrammet for familien Lynge. Nu er det endelig tid til at komme afsted igen, når Aulum Dyrskue slår portene op efter corona-pause.
- Engang drømte jeg om, at jeg bare kunne gå ind i indhegningen med lukkede øjne og pege. Og ligegyldigt hvad jeg pegede på, kunne jeg tage dyret med på dyrskue. Siden har jeg erkendt, at det aldrig kommer til at gå helt så let, men jeg er ikke i tvivl om, at over 50 procent af det afkom vi får, ligger over middel, fortæller Bjarne Lynge, Lynggård Charolais.
Derfor har han da også taget øjnene i brug til at udvælge de fire dyr, der i år skal repræsentere Lynggård Charolais ved Aulum Dyrskue 14. august. En ko med kalv, en ung ko og en kvie, der gerne skulle leve op til familien Lynges hidtidige besøg i Aulum, hvor de aldrig er taget hjem til gården ved Nr. Vium syd for Videbæk, uden en ærespræmie. En enkelt gang er en Lynggård-ko også blevet kåret til »Miss Aulum« på tværs af både kød- og malkeracer.
Det startede i Skjern
Bjarne Lynges dyrskuepassion tog fart, da han i år 2000 – mest for sjov – tog gårdens første charolais-tyr med til Skjern Dyrskue.
- Vi blev noget overraskede, da den blev kåret som skuets bedste kødkvæg. Det gav jo så adgang til Landsskuet, hvor den fik en topplacering og en ærespræmie, fortæller Bjarne Lynge, der siden har været fast inventar på Landsskuet og de lokale dyrskuer, mens det også er blevet til flere ture til Kimbrerskuet i Aars.
Sammenhold og skarpe albuer
Mens avlen er fortsat trods corona, har familien Lynge savnet dyrskuerne, som gennem mange år har været et fælles projekt – også efter at tre af familiens fem børn er flyttet hjemmefra.
- Det sociale var også en af de ting, jeg faldt for, da vi først begyndte at gå til dyrskuer. Der starter ikke unge familier op med Charolais – eller andre kødkvæg for den sags skyld – hver dag, så vi blev taget rigtig godt imod. Og gennem årene har vi opbygget masser af venskaber, fortæller Bjarne Lynge.
Vil gerne hjælpe
Fornemmelsen for mønstring var allerede på plads, længe inden Bjarne Lynge anskaffede sin første Charolais. Han er vokset op med årlige ture til dyrskuepladsen i Herning – dengang var det dog som søn af en garvet hesteavler, han gik i ringen.
- Men det har bestemt betydet noget, at jeg havde dyrskue i blodet og forståelse for, hvordan man mønstrer et dyr, fortæller Bjarne Lynge, der gerne giver videre af sine erfaringer fra ringen, når nye unge avlere giver sig i kast med dyrskuelivet – også selvom det kan ende med, at de på et tidspunkt overhaler ham.
- Jeg kan godt lide at hjælpe, og selvom jeg stiller op for at vinde, så har ikke noget imod at ende på en anden- eller tredjeplads, hvis der er andre, der har bedre dyr end mig, fastslår Bjarne Lynge.
Ved dyrskuet i Aulum får Lynggård Charolais blandt andet konkurrence af Kamilla Mortensen, Sorgenfri Charolais, fra Kibæk, som han selv har været med til at hjælpe i gang – både med gode råd og gener fra Lynggård.
Flere dyr i ringen i Aulum
Mens produkt- og maskinudstillingen er på niveau med hvad den plejer, når Aulum Dyrskue skår dørene op lørdag den 14. august, er der fremgang på dyresiden.
- Vi har flere køer med end vi plejer. Der er flere nye udstillere og de kommer ikke kun fra lokalområdet, men også længere væk fra, siger dyrskueformand Erik Sørensen, som også kan melde om flere kaniner og fjerkræ.
Mønstringskonkurrencen er i år også intensiveret.
- Vi oplever større og større tilslutning til mønstringskonkurrencen, så vi har i år valgt at gøre mere ud af det. Det betyder, at niveauet hæves, og både vi og dommerne forventer lidt mere af mønstrene, forklarer Erik Sørensen.
Det er ikke alene lørdag den 14. august, der foregår noget på dyrskuepladsen. Allerede torsdag den 12. august er der træf for veteranbiler og motorcykler, mens der fredag den 13. august er traktortræk.
Tilmeldte dyr
Malkekøer 74
Dansk Holstein 52, DRH 15, Jersey 5, RDM 2.
Kødkvæg 47
Charolais 10, Angus 6, Blåkvæg 2, Dexter 17, Limousine 4, Galloway 1, Murray Grey 2, Blonde d'aqutaine 5.
Heste 70
Jyske heste 10, Belgiske heste 5, Schleswiger 4, Tinkere 4, Fjordheste 2, Islandske heste 4, Connemara 1, Dansk sportspony 2, Shetlænderheste 13, Welsh 8, Miniature Knapstruper 1, Engelsk fuldblod 1, Miniaturehesten i Danmark 1, Rideheste 14.
Får 2
Geder 7
Børnedyrskue 25
Heste/ponyer 13, Hunde 3, Kaniner 6, Kalve 3.