Æsler skal gøre op med myter
For første gang bliver der udstillet æsler på årets udgave af Roskilde Dyrskue, og der er et overordnet mål med tilstedeværelsen, lyder det.
»Dum og stædig som et æsel«. Det er en talemåde, der har været udbredt igennem generationer. Men æsler er hverken dumme eller stædige, og det er der brug for at få slået fast.
Det mener Anja Lausten. Hun arbejder med æsler og er formand for Landsforeningen Dansk Æselavl. Hun drager i år til Roskilde Dyrskue for at være på plads, når der for første gang bliver udstillet æsler på skuet.
- Det er første gang, vi er med til Roskilde Dyrskue, og vi glæder os rigtig meget. Vi har i mange år været med på Store Hestedag, hvor vi har lavet ridning for børn, men så ville vi også gerne lige lave en rigtig udstilling, siger hun.
Det er Landsforeningen Dansk Æselavl, der har kontakten til udstillere, og her oplyser man, at det både er hingste, hopper og vallakker, der kan udstilles. Dyrene skal mønstres på samme måde som heste på en trekantsbane, og vises frem i skidt og i trav.
Det er en myte
Anja Lausten håber, at man med deltagelsen kan rydde op i fordomme og myter om æsler. For ifølge hende er æsler hverken stædige eller dumme.
- Måske har vi nok et imageproblem, men det er en af de ting, som vi godt lige vil gøre noget ved, for det er en myte. De er ikke stædige. De er i familie med heste, men er en anden art end heste, siger Anja Lausten.
- Forskellen i forhold til heste har gjort, at æsler i løbet af evolutionen er blevet drevet ud på marginaljorde og op i bjerge. Dermed er æslerne blevet mere robuste og hårdføre, og det har fået betydning for deres opførsel, lyder det fra æselavlerformanden.
- En hest har kun brug for én strategi. For hvis den for eksempel møder en løve, skal den bare stikke af. For et æsel, der lever på et bjerg, er det ikke nødvendigvis smart at løbe med hovedet under armen, fordi det så dør alligevel, forklarer hun.
- I stedet laver æsler den her freeze refleks og overvejer, om det er smartest at stikke af eller at gå til modangreb. Og så vælger de at gøre noget, siger hun og fortæller videre:
- Hvis de er i en situation, hvor de ikke helt ved, hvad de skal, stopper de op, og det er nok derfra, folk har forestillingen om, at æsler er stædige. Hvis man som ejer har vundet sit æsels tillid, så kan man lokke dem med til hvad som helst.
Velegnet til børn
En undersøgelse har vist, at op mod 30 procent af befolkningen i mere eller mindre grad er bange for heste. Men dér har æslet en fordel, som Anja Lausten ser det.
- Da æslerne har de egenskaber, de har, er de rigtig gode til folk, der måske ikke er så trygge ved at ride på heste – som for eksempel børn. Æsler foretager sig nemlig ikke noget vildt og voldsomt, og det er sådan nogle ting, der kan gøre det farligt at ride, påpeger hun.
- Hvor en hest kan finde på at løbe løbsk, vil et æsel typisk stoppe op. Det er også derfor, at der er stigende interesse for store æsler. Der er rigtig mange voksne mennesker, som også godt kunne tænke sig at have et ridedyr, der ikke kan finde på at løbe løbsk, slutter Anja Lausten
Hun tilføjer, at hun selv kommer på dyrskuet med et par hopper.