Børnene bringer dyrskuet videre

Bitten Broders er leder af børnenes hestedyrskue i Aabenraa, og hun vil gøre indsatsen mere synlig med en paradetur rundt på pladsen.

På Børnenes hestedyrskue bliver hestene og mønstringen vurderet af tre dommere. Syv-årige Theis er aktiv på børnenes hesteskue på Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa

Af Karsten Himmelstrup

 

Dyrskuer er for børn, og på Det sønderjyske Fællesdyrskue er der mange aktiviteter for børn og unge simpelthen i en erkendelse af, at der skal være nogle til at bringe skuet videre.

En af dem, der gør en indsats for børnene på Det sønderjyske fællesdyrskue i Aabenraa er Bitten Broders. I år står hun i spidsen for Børnenes Hesteudstilling, og dermed gør hun en stor og prisværdig indsats for, at børnene kan komme endnu tættere på deres dyr og bringe alle sanser i spil.

Faktisk skulle Bitten Broders for nogle år siden have været leder af dette del af skuet, men det satte Covid 19 og en aflysning af skuet en stopper for.

Bitten Broders er selv vokset op med dyrskue og heste, og hun har som barn udstillet mange gange. I dag er det hendes syv-årige barnebarn, Theis, som er med på skuet som udstiller og dermed bringer familiens interesser for dyr videre. Theis deltager ikke bare i dyrskuet, men er også aktiv i forbindelse med ringridning og springstævner og andre ridestævner.

- Jeg har ikke en baggrund som f.eks. pædagog, men jeg elsker at have med heste og med børn at gøre, og derfor gør jeg en indsats. Hvis vi skal blive ved med at have dyrskuer og et stort frivilligt engagement er det nødvendigt, at børnene bliver aktiveret tidligt, så de ved, hvad det drejer sig om. Det vil jeg gerne medvirke til, siger Bitten Broders.

- Jeg var med mine børn til dyrskue, da de var små, og jeg oplevede, at de synes det er en stor ære at være med, men også, at der er brug for voksne til at hjælpe, så de føler sig trygge ved at deltage. Derfor valgte jeg at melde mig som aktiv på skuet, siger hun.

Mange faktorer spiller ind

På Børnenes hestedyrskue bliver hestene og mønstringen vurderet af tre dommere.

- Er hesten i god huld, bliver de plejet og passet godt, og er børnene dygtige til at håndtere dem er nogle af de faktorer, som dommerne tager med i betragtning, fortæller Bitten Broders, som fortæller, at denne del af skuet er begunstiget af flere gode sponsorer.

Blandt andet er Vedsted Mølle altid klar til at bidrage med en ærespræmie.

- Der er tale om en konkurrence, men først og fremmest gælder, at det skal være en hyggelig dag for alle. Børnene har mange spørgsmål, og jeg vælger at understreger, at de ikke skal være nervøse, og at alle skal have det godt. Det er typisk børn, som har heste derhjemme, som deltager, og vi ser mange forskellige racer, men typisk mange ponyer.

- I år har vi gjort ekstra meget ud af at gøre opmærksom på børnene og hestene, som holder til i et hjørne af pladsen. Jeg har planer om at lave en lille optog eller parade rundt på dyrskuepladsen, så gæsterne bliver klar over, at vi eksisterer. Vi har også lavet plakater og en lille folder for at fortælle om, hvad der sker, siger Bitten Broders.

- Jeg får mange spørgsmål fra børnene, og jeg forsøger at beroligende dem ved at vise, hvordan de skal gå med hestene. Jeg kan finde på at låne en pony og vise, hvordan, og jeg siger til dem, at de ikke skal være nervøse. Vi finder ud af det sammen, så alle får en god dag, siger Bitten Broders.

Læs også