Når der den sidste fredag i juli afholdes Ribe Dyrskue på Hovedengen i Ribe, så er det et gammelt stykke kulturhistorie i form af Danmarks ældste dyrskue, som lever i bedste velgående.
Det første Ribe Dyrskue blev afholdt den 26. juli 1865 efter den ulykkelige krig i 1864, hvor Sønderjylland gik tabt og grænsen blev rykket mod nord helt op til Ribe.
Et par år forinden var Ribe og Omegns Landboforening blevet stiftet bl.a. med henblik på at afholde dyrskuer. Men den nye grænse betyder, at en stor del af af den nystiftede forenings område ikke længere er tilknyttet moderlandet.
Grænsen kommer derfor til at sætte et stort præg på det første dyrskue, hvor det hævdes, at omkring 1000 sønderjyder rejser til Ribe for at deltage.
Ringridderkorpset rider gæsterne i møde og det hele kulminerer med et optog, der går gennem byen. Resten foregår på Hovedengen, og dagen slutter med en dans på en estrade og festfyrværkeri.
Grænsen lukkes
Dyrskuer afholdes herefter hvert år og fortsat med deltagelsen af dyreudstillere syd for den nye grænse. Det sættes der imidlertid en stopper for, da grænsen lukkes i 1877. Landboforeningen giver dog ikke op.
I stedet afholdes et »bidyrskue« i Rejsby syd for Ribe, hvor de slesvigske boende medlemmer af foreningen kan få deres dyr bedømt. Disse bidyrskuer fortsætter, indtil grænsespærringen bliver ophævet igen i 1882.
Kilde: Ribe og omegns Landboforening – 1863-1963 af Aage Buchreitz.