Det første læs danske pølser og skinker er på vej til Kina

Fredag blev de første containere med dansk skinke, pølse og pepperoni sendt afsted til Kina af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Danmark har i mange år solgt frossent grisekød og biprodukter til Kina, men nu kan containerne også lades med blandt andet pølse, skinke og andre varmebehandlede griseprodukter.

Tre containere med i alt omkring 50 tons skinke, pølse og pepperoni blev fredag morgen sendt afsted fra havnen i Aarhus om på den anden side af kloden til Kina.

Det sker efter, de kinesiske myndigheder i februar for første gang godkendte import af varmebehandlet grisekød fra Danmark. Når containerne sætter til søs markerer det ifølge Miljø- og Fødevareministeriet den foreløbige kulmination på en lang proces for danske myndigheder, ambassaden i Beijing og landbrugserhvervet. Dialogen med Kina om en godkendelse tog godt 10 år at få på plads

- Potentialet er enormt. Det siger sig selv. Hvis de danske landmænd og slagterier kan finde plads i Kina, vil det have stor betydning for hele Danmark. Vi er et land, som i høj grad lever af vores eksport, og jeg håber, at vi nu er vidne til starten af et nyt eksporteventyr, siger miljø- og fødevareminister, Jakob Elleman-Jensen. 

Erhvervet vurderer, at den nye aftale i første omgang kan være op imod 250 millioner kroner værd om året i eksportindtægter. Det gør aftalen ekstra stærk, at der er tale om produkter, der forarbejdes herhjemme, inden de sendes afsted til udlandet.

Forædlingen giver nemlig også ekstra indtægter og arbejdspladser i Danmark.

Fra Miljø- og Fødevareministeriet fremhæver man i en pressemeddelelse, at samlet set har regeringen siden 2015 skabt 142 nye markedsåbninger i lande uden for EU.

- Det er en klar prioritering for regeringen at skabe nye eksportmuligheder for danske virksomheder. Danmark har altid været et dygtigt eksportland, men den russiske boykot slog hårdt, så det har været særligt vigtigt at få åbnet nye døre. Eksportindtægterne er uundværlige, når det gælder om at holde det danske velfærdssamfund kørende, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Læs også