En ansøgningsrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune om vedvarende energianlæg har fået flere ansøgninger, men også sat gang i en lokal debat i kommunen, der brander sig selv som Naturens Rige.
Der er rift om arealerne – også i Danmarks største kommune, Ringkøbing-Skjern.
Hvor landbrugsproduktionen traditionelt har fyldt meget, er der også en stor interesse for at bruge arealer til blandt andet vedvarende energianlæg – foruden skovrejsning, udtagning af lavbundsarealer og meget andet.
For at få et samlet overblik bad byrådet derfor potentielle opstillere af vindmøller og solceller om at indsende deres ansøgning senest 1. maj.
Og da ansøgningsfristen var udløbet, var status, at 12 projektudviklere og private lodsejere havde vist deres interesse og i alt havde afleveret 26 ansøgninger. Det skriver Ringkøbing-Skjern Kommune i en pressemeddelelse.
Udsigt til flere solceller
Ansøgningerne fordelte sig på tre ansøgninger om opstilling af vindmøller, otte ansøgninger om opstilling af både vindmøller og solceller i samme område samt 15 ansøgninger om opstilling af solceller i et område.
Herudover er der søgt om etablering af et power-to-X anlæg, ligesom kommunen har modtaget en interessetilkendegivelse på vindmøller uden et projekt.
- Antallet af projektansøgninger fortæller mig, at der både blandt projektudviklere og mange lokale lodsejere er en stor interesse for den grønne omstilling, lyder det fra borgmester Hans Østergaard (V), der fortsætter:
- Det taler ind i kommunens klimaambitioner, men når det er sagt, vil jeg gerne minde om, at ikke ét af projekterne er vedtaget endnu. Den politiske proces er først ved at gå i gang, siger han.
Ringkøbing-Skjern Kommune er Danmarks største kommune rent arealmæssigt med 1.474 kvadratkilometer, og flere steder er der allerede kommet gang i projekter, der relaterer sig til vedvarende energi i form af vindmøller og solceller.
Ukendte protesterer med skilte
Men det er ikke alle borgere i den store kommune, der er glade for udviklingen. I et område syd for Skjern har man den seneste tid bidt mærke i en række skilte med titlen »Her destruerer vi Naturens Rige – med fuld overlæg med henvisning til kommunens slogan (Naturens Rige, red.)«.
Det er umiddelbart uklart, hvem der står bag skiltene, men overfor den regionale TV-station TV-Midt/Vest lyder det fra Hans Østergaard, at man hilser engagementet velkomment uanset budskabet.
Og han lover, at proteststemmerne også bliver hørt.
- Det er først nu, den politiske behandling går i gang. Frem mod en eventuel beslutning omkring de her anlæg ud fra de ansøgninger, der er kommet, vil der komme borgerinvolvering i vid udstrækning. Borgerne vil bestemt komme med på råd, slår Hans Østergaard fast. Han tilføjer, at han håber og tror på, at man kan finde nogle løsninger på eventuelle problematikker i fællesskab.
Fuglede: Nu er nok nok
Men der skal også være en grænse for, hvor meget areal, man bruger på projekterne, især solceller. Det siger den lokale MF'er, Mads Fuglede (DD). Selv om man skal opgradere energiproduktionen.
- Man skal bare ikke udlægge flere tusinde hektar yderligere til solceller. Nu er nok nok, siger han til TV-stationen.
I 2022 blev Ringkøbing-Skjern Kommune udnævnt til Danmarks Klimakommune nummer 1 af Dansk Energi, samtidig med at det blev opgjort ved den lejlighed, at kommunen var 83,3 procent selvforsynende med vedvarende energi.