Den knap to år gamle virksomhed Solpaneler.eu oplever stor interesse for opsætning af solpaneler både på tage og marker.
Solpaneler.eu har meget passende til huse på Energivej i Faaborg. Her er det muligt at se de mange forskellige solpaneler udstillet, ligesom indehaver Kaare Munch gerne viser rundt og fortæller om de mange muligheder – både i showroomet og på besøg hos kunden.
- Hos os er noget af det vigtigste, at vi sætter den personlige relation højt. Der er ingen sager, der er ens. Vi skal vide, hvornår og hvor meget strøm der bruges og vi skal fornemme, hvor vigtig æstetikken i at have solpaneler på tag eller grund er. Det kræver et personligt møde og en god snak, siger Kaare Munch.
Forskellige behov
Han påpeger, at nogle landbrug er så store, at et 50 kws anlæg ikke er nok. Andre ønsker mindre paneler på taget og en større batteriløsning, eksempelvis en malkebesætning, hvor der malkes, når der ikke er sol.
- Men har der så været sol i løbet af dagen, giver det mening, at der er noget i batter i banken, så landmanden ikke skal til ud at købe strøm, lyder det.
Mand i Østen
Firmaet Solpaneler.eu har eksisteret siden sommeren 2023 efter Kaare Munchs møde med en gammel efterskolekammerat.
- Jeg har drevet egen forretning i 25 år og nærmer mig de 60 år. Men efter snakken med ham, blev vi enige om, at der stadig var eventyr, der venter. Og på den baggrund så Solpaneler.eu dagens lys, forklarer han og påpeger, at efterskolekammeraten bor i Østen, og derfor har let adgang til de fabrikker, der fremstiller panelerne.
- Det er en stor fordel for os, at vi let kan tage på uanmeldte besøg. Det er vigtigt for os, at forholdene er, som vi ønsker, på fabrikkerne, siger Kaare Munch.
- De produkter vi har, har vi fokus på, er produceret forsvarligt på fabrikker i Kina, Sydkorea og Thailand.
Kaare Munch fremhæver, at nærstudering af solpanelernes datablade er vigtig.
- Vi skal være sikre på kvaliteten, så vi har solpaneler, der kan producere med minimum 85 procent i i hvert fald 30 år frem.
Fokus på kvalitet
Når talen falder på kvalitet, fremhæver Kaare Munch de bifaciale solceller, der især bruges på markerne.
Bifacial-solceller (dobbeltglas, red.) er solceller, der er designet til at tillade indgang af lys fra begge sider, hvilket giver en højere ydelse på grund af genskin.
- Vi bruger dem ikke bare på markerne, men også til at lægge på taget, da man ikke kan få dokumentation for, at der ikke er pfas i dem, der ikke er dobbeltglas-modeller, forklarer Kaare Munch.
Muligt med røde paneler
Også æstetikken er der fokus på.
- Vi har røde paneler. Det er en niche, og de giver 20-25 procent mindre i ydelse end et sort panel. Men det giver dem, der har fravalgt solpaneler, fordi de finder dem grimme på flotte røde tage, en mulighed for alligevel at være med, fortæller Kaare Munch og uddyber:
- De røde paneler har en ydelse på 325 watt mod de sortes 415 watt. Men undlader man opsætning af solpaneler udelukkende på grund af den sorte farve mod et rødt tag, så er muligheden der altså stadig for solenergi.
- Og samtidig er det ofte ikke så store anlæg, når vi taler de røde paneler, så selvom de er lidt dyrere i indkøb, ender den samlede pris med montering kun omkring 5-8 procent højere end for de sorte.
Godt fra start
Kaare Munch synes, at Solpaneler.eu er kommet godt fra start.
- Vi har været forbi mange, og ingen har sagt nej-tak til en snak og et besøg. Og vi er også så heldige, at vi allerede oplever henvisninger fra eksisterende kunder. Det er vi meget taknemmelige for, da det er den bedste anbefaling, vi kan få.
- Jeg forventer, at vi – trods store investeringer – er kommet ud med et nul af 2024. Vi har brugt mange penge, men det er også nødvendigt i en opstart, og vi sætter solpaneler op hver uge, hvor flere og flere også er større anlæg, ligesom vi har mange tilbud ude hos både landbrug, virksomheder og dagligvarebranchen. Så vi går glade og forventningsfulde ind i 2025, siger Kaare Munch, der tror på fortsat vækst i hvert fald de næste 10 år.
- Interessen, er jeg ikke i tvivl om, bliver ved de næste mindst 10 år. Der hvor vi kæmper lidt, er med kommunernes forståelse for den grønne omstilling. Her skal vi have dem til at være mere fleksible i forhold til tilladelser. Reglerne er meget firkantede, og der er det meget forskelligt, hvor meget velvilje kommunerne viser.
- Men jo flere anlæg vi får sat op, jo større erfaring og sikkerhed får vi alle sammen, slutter han.