Grøn Gas-projekt er i gang
Den første offentlige høringsfase om projektet Grøn Gas Lolland-Falster er gået i gang, og alle interessenter kan komme med forslag og input.

- Det er vigtigt, at alle input og forslag kommer frem, så vi kan lave gasledningen så skånsomt som muligt, siger Jeppe Danø, vicedirektør i Energinet.
De indledende øvelser til den 115 kilometer lange gasledning, der skal gå fra Sydsjælland til Sydhavsøerne, er så småt ved at komme i gang. Miljøstyrelsen og Energistyrelsen har således indledt en idéfase, hvor alle kan komme med forslag og input til, hvad der skal undersøges i forbindelse med den miljøkonsekvensvurdering, der skal laves for projektet.
- Målet er, at vi i fællesskab kan finde ud af, hvordan gasledningen bliver anlagt på den bedst mulige måde for lodsejere, naboer, natur og miljø. Det er vigtigt, at alle input og forslag kommer frem, så vi kan lave gasledningen så skånsomt som muligt, siger Jeppe Danø, vicedirektør i Energinet.
Der arbejdes frem imod, at Energinet, der er det statslige selskab med ansvar for de overordnede el- og gastransmissionsnet, og Evida, som er det statslige selskab med ansvar for anlæg og drift af de regionale- og lokale gasnet, i samarbejde skal bygge Grøn Gas Lolland-Falster-gasledningen.
Dialog med 300 lodsejere
Ud over den offentlige høring vil parterne kontakte alle de lodsejere, der ifølge det første forslag til linjeføringen kan få det nedgravede gasrør på deres jord. Det drejer sig om 300 lodsejere.
- Vi er meget interesseret i en snak med lodsejerne for at få deres syn på projektet. Det kan enten være over telefonen eller for eksempel over en gåtur hen over marken. Lodsejeren kender sin jord bedre end nogen anden og har stor viden om alt fra jordforhold til dræn. Lodsejeren kan også fortælle om eventuelle planer om udvidelse af stalde eller maskinhuse, som vi skal have med i forarbejdet, forklarer Jeppe Danø.
- Målet er, at vi i fællesskab kan finde ud af, hvordan gasledningen bliver anlagt på den bedst mulige måde for lodsejere, naboer, natur og miljø.
Jeppe Danø, vicedirektør i Energinet
Tilslutning til biogasanlæg
Projektet, der skal sørge for energiforsyningen til blandt andet Nordic Sugars fabrikker på Sydhavsøerne, skal med tiden i stigende grad bero sig på biogas, og det får også betydning for ledningsføringen, påpeger Jeppe Danø.
- Vi har tilrettelagt det sådan, at den hovedledning, vi bygger, ligger i nærheden af de mulige steder, hvor der kan oprettes biogasanlæg. Typisk laver man en tilslutningsledning, som kan strække sig op mod nogle kilometer fra hovedledningen hen til biogasanlæggene, fortæller Jeppe Danø og tilføjer, at der bliver tale om 10-tommers rør på hovedledningen.
Gravearbejdet til projektet begynder efter planen i 2023, og det er meningen, at gasledningen skal stå klar til brug i løbet af 2024.