Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har besøgt Nordic Sugar forud for etableringen af den nye gasrørledning til Sydhavsøerne.
Hos Nordic Sugar ser man frem til, at der kommer en ny gasledning til Sydhavsøerne til energidistribution af biogas, og i den anledning har klima-, energi-, og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) været på besøg på sukkerfabrikken i Nakskov, der en af de virksomheder i Danmark, der udleder mest CO2. Med ledningen, som regeringen vil etablere til Lolland-Falster, vil Nordic Sugars klimatryk falde mærkbart.
Samtidig vil ledningen sikre, at erhvervslivet kan fastholde produktionsarbejdspladser og styrke den lokale grønne omstilling til gavn for 2030-målet om at reducere CO2-reduktionen med 70 procent.
- Beslutningen om at anlægge gasrørledningen er helt afgørende, hvis Lolland-Falster også i fremtiden skal bidrage til den grønne omstilling, siger Jesper Thomassen, der er administrerende direktør i Nordic Sugar.
Takkede regeringen
Når gasrørledningen står færdig i 2024, vil den betyde, at CO2-udledningen fra Nordic Sugars fabrikker falder med cirka 50.000 tons om året. Jesper Thomassen brugte derfor ministerbesøget til at takke regeringen for beslutningen om at koble Lolland-Falster til gasnettet.
- Vi vil gerne bidrage til den grønne omstilling, og det bliver markant lettere for os, når Lolland-Falster bliver koblet til det danske gasnet. Vi er glade for at komme over på naturgas, som er et godt skridt i den rigtige retning, og der skal lyde en stor tak til regeringen for at lytte til vores behov og ønsker, siger Jesper Thomassen og fortsætter:
- Nu bliver næste skridt, at vi får opført biogasanlæg på Lolland-Falster, så sukkerproduktionen kan blive gjort klimavenlig med lokalt produceret biogas.
Nordic Sugar-fabrikkerne er med sine cirka 350 ansatte den største arbejdsplads på Lolland-Falster, og herudover leverer cirka 750 lokale landmænd sukkerroer til fabrikkerne.
Nyt hvederaffinaderi
Den nye gasrørledning er også afgørende for, at Dansk Biokemi ApS nu planlægger at bygge det første danske hvederaffinaderi ved Nakskov Havn.
- Det bliver en stor investering, der vil skabe mange nye arbejdspladser i området, siger Kristian Bennetsen, der er direktør i Dansk Biokemi ApS.
- Gasrørledningen har skabt et stort potentiale for investeringer, og den bliver en gevinst for hele lokalområdet, siger Kristian Bennetsen, der ser store muligheder i at overgå til lokalt produceret biogas og dermed bidrage yderligere til både den grønne omstilling og den økonomiske vækst i området.
Ambitionerne hos Dansk Biokemi ApS glæder Peter Gæmelke, der er bestyrelsesformand i Nature Energy, som gerne vil stå for at opføre to nye biogasanlæg på Lolland-Falster.
- Det er meget glædeligt, at Dansk Biokemi nu også vil investere på Lolland-Falster. Det viser netop, hvordan regeringens gasrørledning vil gavne væksten, landbruget og den grønne omstilling på Lolland-Falster, siger Peter Gæmelke.