Agri Energy er klar til at etablere deres næste biogene energipark med biogas- og pyrolyseanlæg. Det kommer efter planen til at ligge i Vestsjælland.
Agri Energy har løftet sløret for de konkrete planer, som virksomheden har omkring opbygning af en biogen energipark med biogas og pyrolyseanlæg på det vestlige Sjælland.
Energivirksomheden har blandt andet indgået en projektaftale med to lokale landmænd, Christian Duus Olesen, Thorsbjergaard ved Skælskør, og Lars Andersen fra Flemstoftegården ved Fuglebjerg mellem Slagelse og Næstved.
Projektaftalen betyder, at man går i gang med at søge de nødvendige tilladelser, vil afsøge mulige beliggenheder og engagere flere landmænd i projektet.
Det indbefatter opsætning af et halmbaseret biogasanlæg af mærket Sauter, der er en tysk opfindelse, samt et pyrolyseanlæg fra Stiesdal SkyClean, der kan omdanne halm, dybstrøelse og anden biomasse til blandt andet biogas og biokul.
Store perspektiver
I et interview med Effektivt Landbrug fortæller Christian Duus Olesen, at han ser store perspektiver i at opbygge den biogene energipark i Vestsjælland.
- Nu er der blevet snakket meget om CO2-afgifter og andet i landbruget. Og der er jo nogle teknologier, som måske kunne vende det fra at være en ulempe til at være en gevinst for erhvervet i stedet for, siger Christian Duus Olesen og fortsætter:
- Sammen med Lars (Andersen, red.) har jeg brugt nogle år på at undersøge markedet for forskellige ting og sager, og i den forbindelse kommet i kontakt med nogle af folkene bag Agri Energy, hvor vi delte nogle fælles syn på tingene, og hvor der var nogle aktører med, som havde nogle teknologier og nogle ressourcer, jeg tror kan være til landbrugs bedste.
Øget klimaindsats
Han tilføjer, at idéen om at landbruget selv tager ansvar for den grønne omstilling som ejere af de biogene energiparker appellerer til ham.
- Jeg synes, det tapper rigtig godt ind, at vi med den model her kan lave noget, der er ejet af landbruget, og af dem, der som har ressourcen, biomassen, i stedet for at vi bare skal sælge til tredjepart, som så kan spinde guld på det, siger Christian Duus Olesen.
En gamechanger for landbrugets klimaindsats
De nye planer er de første, der er kommet så langt på vej, efter at Agri Energy tidligere på året udlagde firmaets vision for en øget klimaindsats i landbruget, med erhvervet som ejer af de biogene energiparker, der kan gøre en stor forskel i nedbringelsen af klimagasser fra landbruget.
Kræver mange hektar
Men hvis planerne skal blive til konkret virkelighed, vil det kræve stor involvering af sjællandske landmænd, for at få fat i den mængde biomasse, der skal til for at holde anlægget kørende.
- Jeg tror da vi vil ende med 200-300 landmænd måske. Vi skal jo have rådighed over det ,der svarer til omkring 50.000 hektar. Så kan man selv regne på, at der er jo på nogle landbrug er over 1.000 hektar, men også mange landmænd, der ligger på et par hundrede hektar og opefter. Så der skal rykkes, siger Christian Duus Olesen og fortsætter:
- Men hele modellen er jo lige som vi kender det fra kartoffelmelsfabrikker, og andre steder, hvor man køber en leveringsrettighed eller en leveringspligt, og så får den direkte gevinst ud af selskabet derigennem, siger han.
Store klimagevinster
Det kommende anlæg omkring Slagelse får ifølge direktør i Agri Energy, Jørgen Ballermann, kapacitet til at fange og fortrænge 400.000-500.000 tons CO2-ækvivalenter om året afhængig af biomassens endelige sammensætning.
Det svarer til, at den kommende biogene energipark kan kompensere op mod 1,5 procent af Danmarks samlede CO2-udledning. Det er initiativtagernes forhåbning, at det første spadestik til anlægget i Vestsjælland kan tages om halvandet til to år.