Landbrugskommissær elsker rødt kød: - Det er problematisk, hvis man vil bestemme ovenfra, hvad nogle skal spise

Ursula von der Leyens valg til kommende EU-landbrugskommissær, luxembourgeren Christophe Hansen klarede sig godt, da han mandag blev grillet af parlamentsmedlemmerne.

Det handler om at skabe en bæredygtig og blomstrende landbrugs- og fødevaresektor i EU og sikre, at der er liv i landdistrikterne i de 27 EU-lande.

Det var en af pointerne, da luxembourgeren Christophe Hansen mandag skulle igennem den traditionelle høring i EU-parlamentet, hvor medlemmerne fik mulighed for at grille den kommende kommissær.

Luxembourgeren tiltræder i en tid, hvor landbrugets fremtid på flere måder er sat til debat. Den seneste tids voldsomme vejr i det sydlige Spanien har således ikke kun kostet 200 menneskeliv, men vil også få store konsekvenser for landbruget i området.

Situationen er alvorlig i Spanien

Ifølge den lokale spanske landbrugsorganisation Ava-Asaja har det voldsomme regnvejr kostet flere tusinde hektars produktion af vinplanter, citrusfrugter, grønsager og andre afgrøder.

Hvor alvorlig situationen er, er dog svært at vurdere lige nu, da der er sket så store ødelæggelser i området, at det ikke er muligt for landmændene at komme til arealerne.

- Mine tanker går til de ramte, deres familier og redningsmandskab. Der er brig for enhver form for europæisk solidaritet for at hjælpe mennesker i nød, og det bliver en af vores største opgaver i den kommende tid, lød det fra Christophe Hansen undervejs i høringen.

Flere udfordringer

Det voldsomme vejr, som man har set i Spanien, er ikke den eneste udfordring, som landbruget i EU står overfor, påpegede Christophe Hansen.

- EU regner med vores 9 millioner landbrug, hvoraf mere end 90 procent er familielandbrug, som jeg selv stammer fra. Sammen med resten af fødevaresektoren sikrer disse landbrug højkvalitetsprodukter. De sikrer fødevaresikkerhed og spiller en vigtig rolle i at sikre diversiteten i vores landskab, sagde han og fortsatte:

- Men vores landmænd er under pres for at sikre deres levebrød fra deres arbejde, fra klimaforandringer og ekstremt vejr. Fra geopolitisk ustabilitet og unfair konkurrence, sagde Christophe Hansen.

Blandt andet derfor er der på nogle punkter brug for en forenklet landbrugslovgivning, samtidig med at han udtrykte klar støtte til den såkaldte Green Deal, der sætter miljø- og klimakrav til landbruget, og sigter på at gøre sektoren klimaneutral i 2050.

Forud for ny CAP

En af de største opgaver for den kommende landbrugskommissær bliver at få strikket et nyt landbrugsbudget sammen, der træder i kraft i 2027.

Blandt EU-parlamentarikere er der stor debat om, hvor stort budgettet til landbrug skal være, og efter sommerens EU-parlamentsvalg er der øget støtte til at øge budgettet blandt parlamentarikerne. Den ide ville Christophe Hansen dog ikke købe ind på lige nu. Men:

- I kan regne med mig til at forsvare et meget stærkt og dedikeret budget til CAP’en, sagde luxembourgeren og tilføjede, at han ville arbejde hen mod at sikre fair konkurrence for landmænd i hele EU.

Dog kom Christophe Hansen venstrefløjen i parlamentet i møde, da han pegede på, at landbrugsstøtten i høj grad skulle rettes mod små landmænd.

- Det er ikke hensigten med CAP’en, at millionærer skal modtage skatteydernes penge, lød det fra Christophe Hansen.

Vil ikke diktere aftensmaden

Christophe Hansen kaldte situationen omkring Ukraines mulige optagelse i EU for »elefanten i rummet«. Det skyldes ikke mindst, hvor stor en rolle, som landbruget spiller i det krigshærgede land.

Det vil kunne betyde en enorm omfordeling af støttemidlerne i CAP’en, og derfor vil et ukrainsk EU-medlemskab skabe behov for at balancere Ukraines landbrugspotentiale med stabiliteten på EU-markederne. Men der var også fordele ved at få Ukraine ind i EU-folden, bemærkede luxembourgeren.

- En udvidelse (med Ukraine, red.) vil på nogle måder koste, men det vil måske også gøre os mere uafhængige af at skulle importere proteinafgrøder, sagde den kommende EU-kommissær med henvisning til den store import af soja fra bl.a. Brasilien og USA.

Til gengæld var den kommende kommissær ikke tilhænger af at pådutte forbrugerne i de 27 EU-lande, hvad de skal komme på tallerkenen, selv om der blandt venstrefløjen i EU-parlamentet er et stort ønske om at forbruge mindre rødt kød og flere plantebaserede fødevarer i EU.

- Jeg synes, det er problematisk, hvis man vil bestemme ovenfra, hvad nogen skal spise, sagde han og tilføjede, at han var glad for rødt kød.

- Måske spiser jeg det lidt for ofte, tilføjede han spøgefuldt.

Christophe Hansens indledende tale fik klapsalver fra de tilstedeværende parlamentarikere. Men før han kan overtage landbrugskommissærposten fra polske Janusz Wojciechowski, skal han sammen med resten af kommissionen godkendes af parlamentet. Høringerne løber frem til og med næste uge.

Læs også