Med et bredt erfaringsgrundlag etablerede Lars Jensen sig relativt sent som landmand. – Egentlig holder jeg mest af salg, men lige nu køber jeg altså mest, siger den ekspanderende slagtesvineproducent.
47-årige Lars Jensen i Himmerland har med egne ord kun været bondemand i 12 år, og er nu i færd med at udvide sin produktion til 30.000 slagtesvin årligt i en full-line produktion, han ikke nødvendigvis anser for at være endemålet for sin erhvervskarriere.
- Jeg tror altid, jeg vil arbejde sammen med andre og i hvert fald anser jeg det som meget sandsynligt at skulle dele ejerskabet til min produktion med andre indenfor de næste fem år. Som en anden ekstern investor vil jeg nok fortsat have noget kapital bundet i produktionen, og det kan da godt være, at jeg selv er i gang med noget helt andet.
Lars Jensen antyder, at han både bekender sig til nogle af landmandslivets klassiske dyder, men også at hans professionelle livsbane stadig er åben for kursændringer. Sådan som den i øvrigt altid har været for ham.
Udlært tømrer
Til landmandslivet hører nærhed til barndomshjemmet og samarbejde med familien, for eksempel et I/S sammen med faderen og en bror.
- Da jeg som helt ung var i tømrerlære, kunne jeg da godt køre et par læs slagtesvin til slagteriet i Aars før jeg mødte på min læreplads. Så på den måde har jeg altid været engageret i aktiviteterne om min families landbrug, forklarer han.
- Efter en del år som ansat og engageret i helt andre ting – og efter at have stiftet familie – satte jeg dog som mål for min tilværelse, at jeg gerne ville kunne spise morgenmad sammen med mine børn og igen være til stede i familien om eftermiddagen til en kop eftermiddagskaffe med min kone og børnene, når de kommer hjem fra skole. Og her passer tilværelsen som selvstændig landmand godt ind.
Solgte møbler i USA
Med et svendebrev i bagagen fra sin læreplads som tømrer/snedker og både flair og interesse for salg, ernærede Lars Jensen sig som møbelsælger i USA.
- Det var faktisk, da jeg var tilbage i Danmark for at få forlænget mit visa for at kunne fortsætte med at åbne en ny afdeling i USA, jeg mødte min kone, Dorte. Og dermed besluttede at vende tilbage til Danmark og til Himmerland, hvor vi i 1996 købte den nedlagte landbrugsejendom, hvor vi nu bor.
Foretrækker full line svineproduktion
Herhjemme igen og efter at have stiftet familie videreuddannede Lars Jensen sig som byggetekniker på Byggeteknisk Højskole i Aalborg.
- Jeg døjede med lidt rygproblemer og måtte derfor erkende, at det fysiske arbejde som håndværker nok ikke skulle være min vej. Min uddannelse som byggetekniker bragte mig blandt andet ind i et job på en tømmerhandel i fire-fem år som projekt-sælger og senere som projektleder hos en stor entreprenørvirksomhed.
Familiesamarbejde
I 2006 genstartede Lars Jensen dog sit engagement i landbruget og begyndte som ansat af sin far og bror, henholdsvis en 350 søer stor svineproduktion og broderens kvægbedrift, der i dag tæller 280 årskøer.
- I 2008 købte jeg en gård med slagtesvin og i 2014 blev der gennemført et generationsskifte med faderen efter svineproduktionen i 2013 blev udvidet til 700 løsgående søer og yderligere til 850 i 2015. Dermed er det hele renoveret og det er ikke min plan at udvide smågriseproduktionen yderligere, fortæller han om udviklingen.
Samarbejdet mellem faderen og broderen er formaliseret således at hver især har ejerskab til bedrifterne, herunder i alt 650 hektar jord. Henholdsvis kvægproduktionen, svineproduktionen og markbruget kører i tre selskaber, der lejer sig ind hos os de tre ejere.
- Min bror og jeg har hver cirka 230 hektar og min far resten. Markbruget driver vi sammen i et I/S, forklarer Lars Jensen om driften.
Sejlads i fritiden
- Jeg synes godt om interessentselskabsformen (I/S, red.), men det kræver man er ordentlige ved hinanden og vel også, at man er bevidst om sit eget temperament. For eksempel ved jeg med mig selv, at jeg har umådelig stor gavn af at drøfte strategiske og strukturelle spørgsmål med mine partnere, som altså er min far og min bror. Men også, at vi ikke skal deltage i hinandens beslutninger om helt masse daglige og driftsmæssige forhold. Derfor er det vigtigt at have en klar arbejdsdeling og rammer for, hvilke beslutninger, der er fælles og hvilke, vi tager hver for sig, fortæller Lars Jensen.
Det er ikke noget problem for Lars Jensen, at han ikke tilbringer meget tid i marken med såning og høst og andre stærkt dragende arbejdsopgaver for enhver bondesjæl.
- Jeg gider i virkeligheden slet ikke at sidde på et motordrevet køretøj, og kan jeg slippe for at slå græsplænen, gør det bestemt heller ikke noget. Jeg har en sejlbåd og der vil jeg langt hellere bruge min fritid, forklarer han.
Dygtige medarbejdere
I Lars Jensens svineproduktion, Stensager Svin I/S er der fem ansatte.
- Det, der passer til min ledelsesform i svineproduktionen, er at have faste medarbejdere. Faste og dygtige medarbejdere, der engagerer sig og hver især er dygtige på sit felt, fremhæver han om sine medarbejdere.
Blandt medarbejderne tælles også hustruen Dorte, der, efter nogle år som base og hjemmegående mens børnene var små, nu har valgt at deltage i bedriftens produktion til Lars Jensens store glæde og tilfredshed.
- Efter endt folkeskole uddannede Dorte sig til frilandsgartner og siden - i 1998 - uddannede hun sig til social- og sundhedshjælper, men er altså nu med i produktionen herhjemme, og derfor har vi fået mulighed for at tilpasse os vores foretrukne dagsrytme, fortæller Lars Jensen.