Dyrenes Beskyttelse truer med ikke længere at anbefale æg

Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening har inviteret en samlet ægbranche til møde i Aarhus, hvor der skal debatteres løsninger på problemet med frakturer hos høner. Førstnævnte forening kræver skarp bagkant for at finde løsninger.

- Såfremt vi ikke finder en løsning, kan vi selvfølgelig ikke længere anbefale æg.

Sådan lyder det fra direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, i en pressemeddelelse i forbindelse med, at hendes forening sammen med Økologisk Landsforening 1. november har inviteret en samlet ægbranche til møde i Aarhus. Ifølge de to foreninger har fødevareminister Rasmus Prehn (S) allerede tilkendegivet, at han også dukker op.

På mødet er det meningen, at fagfolk fra branchen, forskere og repræsentanter for detailhandlen skal debattere løsninger på problemet med brud på æglæggende høners brystben. En problemstilling, der i branchen og blandt forskere har været kendskab til i årevis, men hvor et nyt forskningsprojekt, der har kørt siden 2016, forleden for første gang kunne sætte tal på omfanget af problemet.

Fra forskere på Københavns Universitet lød det, at 85 procent af hønerne går rundt med brud på brystbenet. Problemet er stort uanset, om der er tale om bur-, skrabeæg- eller økologiske høner.

Mærkningsordning

Op til stormødet i Aarhus lyder det dog allerede nu fra Dyrenes Beskyttelse, at de efter, at mødet er afholdt, vil ændre på mærkekravene til den produktion af æg, som i dag kan bryste sig af et mærke fra Dyrenes Beskyttelse.

- Hvordan og med hvilke kriterier vil vi sætte os sammen og finde ud af, når vi har haft stormødet. Vi har haft denne her nye viden (om omfanget af problemet, red.) i en god uges tid, og der er ikke nogen snuptagsløsninger. Det skal være fagligt funderede og langsigtede løsninger, men det har en skarp bagkant. Hønerne skal ikke vente meget længe på løsningerne, lyder det fra Britt Riis, som altså som nævnt truer med helt at trække Dyrenes Beskyttelses anbefaling af æg tilbage, hvis der ikke findes løsninger.

På linje med de udtalelser, som sektorchef i Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen, kom med til Effektivt Landbrug i torsdagens avis, så lyder det fra Britta Riis, at hun er klar over, at der ikke findes noget quickfix på problemet.

- Problemet med dyrevelfærden for hønerne er ikke et rent dansk problem. Eksempelvis ligger to store avlsvirksomheder i andre europæiske lande. Derfor tager vi også fat i dyrevelfærdsorganisationernes europæiske sammenslutning, Eurogroup for Animals, så vi i fællesskab kan adressere avlen. Det er ikke et problem, der er løst i overmorgen, men det er heller ikke et problem, der kan vente længe med at finde en udvej for hønerne, siger Britta Riis.

Ikke godt nok

I forskningsprojektet fra Københavns Universitet lyder det, at der er brud på brystbenet på 87,5 procent af økologiske og fritgående høner.

I en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening i forbindelse med mødet lyder det fra formand Per Kølster:

- Vi kan naturligvis ikke byde vores dyr det her.

- I økologien skal der være en omsorg og det er bestemt ikke omsorg, at vores dyr får skader, fordi de bliver pressede, lyder det fra økologiformanden.

Tror løsning ligger i avlen

I Effektivt Landbrug lød det torsdag fra Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg, at han tror, at løsningen på problemet primært ligger i avlen, og det har man rettet fokus på i de sidste par år i et forsøg på at komme problemet til livs.

- Inden for de seneste to-tre år har vi skiftet avlsstamme, og derfor går vi nu også ud for at tage nogle nye prøver allerede i næste uge, sagde Jørgen Nyberg Larsen, der forklarede, at de nye hønelinjer lægger færre store og ekstra store æg.

Han understregede, at det er formodninger, som man har, og ikke er noget, som er videnskabeligt dokumenteret.

I samarbejde med brancheorganisationen Danske Æg har forskerne derfor nu søgt om flere midler – 9,5 millioner kroner – til at gennemføre forskning omkring, hvad der kan være af mulige løsninger. Får det projekt et ja til den ansøgning, så er det meningen, at det projekt skal løbe mellem 2022 og 2025.

Sektorchefen oplyser til Effektivt Landbrug, at han også deltager på stormødet 1. november og vil fortælle om, hvad der er sket, og hvilke tiltag, der er sat i gang. Mødet er lukket for pressen og dermed offentligheden.

- Jeg gælder mig over, at både organisationer, producenter, forskere og ministeren er enige om målet, nemlig at vi skal forhindre skader på danske høner. Det er dokumenteret, at det er et internationalt problem, så vi skal gå foran og vise andre lande vejen til en løsning, siger han.

Læs også