Forskere fra Aarhus Universitet har indledt et projekt, hvor de vil undersøge, hvordan forbrugerne forstår og vælger mindre klimabelastende fødevarer.
Hvad motiverer danskerne til at købe klimavenlige fødevarer? Og hvilke barrierer står i vejen for det bæredygtige valg? Det og meget andre skal en gruppe forskere fra Aarhus Universitets MAPP Centre, der forsker i værdiskabelse i fødevaresektoren for forbrugere, industri og samfund, nu undersøge.
Det skriver Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på deres hjemmeside, hvor de fortæller mere om undersøgelsen, der er en del af Kvalitetsindekset 2023, der er en årlig undersøgelse af forbrugernes opfattelse af fødevare- og madkvalitet.
Kvalitetsindekset udføres årligt, og hvert år vælges der et tema. Indenfor det tema udarbejdes der en række spørgsmål, der stilles udover de allerede fastlagte spørgsmål i spørgeskemaet.
Årets tema handler om, hvordan forbrugerne forstår og vælger mindre klimabelastende fødevarer. Spørgeskemaet besvares hvert år af over 1.000 danskere.
Nulpunktsmåling
Professor Tino Bech-Larsen står i spidsen for Kvalitetsindekset 2023, og ser frem til at undersøge danskernes holdninger til klimavenlige fødevarer.
- Årets temadel har til formål at sammenligne klima med andre bæredygtighedsmål i forhold til forbrugernes holdninger og præferencer, når de køber fødevarer.
Udover at blive klogere på danskernes holdninger til klimavenlige fødevarer, er det også meningen, at temadelen af spørgeskemaet skal fungere som en slags nulpunktsmåling for det klimamærke, som regeringen forventer at indføre i 2025.
Klimamærket forventes at blive indført som en skalamodel, hvor en fødevare kan få karaktererne A-E, som forbrugerne kender fra for eksempel energimærkning. De forskellige karakterer får også en farve på en farveskala fra grøn til rød, for at forsøge at gøre mærket let at afkode for forbrugeren.
Det er meningen, at spørgsmålene om klimamærket skal gentages, når mærkningsordningen er indført.
Undersøgelsens resultater udgives i en DCA-rapport, der forventes at udkomme i 2024.