Et bestemt folkefærd med mange gode egenskaber

Jule- og nytårshilsen fra Bornholms Landbrug & Fødevarer.

Af Lennart Westh, formand

2024 har været et begivenhedsrigt år for Bornholms Landbrug & Fødevarer. Den første store forandring var overgangen til VKST i forhold til vores rådgivning. Nu er der snart gået et år, og min vurdering er, at det overordnet er gået ret godt. Så tak til alle parter for at gå positivt ind i samarbejdet.

Udover dette har vi haft en omfattende sanering på øen. Et forhold som kendetegner bornholmsk landbrug, er samarbejde, og et eksempel herpå er PRRS-sanering. Det har været en stor koordineringsopgave at få det hele til at spille og et kæmpe arbejde ude på de mange grisegårde, hvor der blev saneret.

Det ser heldigvis ud til, at vi i fællesskab er lykkes med opgaven. Vi krydser nu fingre for, at der ikke er en besætning, som bliver smittet igen, og her har vi hver især en opgave i at sikre os så godt vi kan mod at blive reificeret.

Når vi ser tilbage på sæsonen 2024, vil vi nok alle huske det sene forår, hvor vi først sent fik sået vores vårafgrøder. Mange var bekymret for udbyttet, men det viste sig helt anderledes, da det godt kunne lade sig gøre at høste fornuftige udbytter – selv med en lidt sen såning.

Udbytterne i hvede havde dog en meget stor variation, da nogle arealer blev ramt af havrerødsot og sorte aks. Andre havde en sund hvede, som gav gode udbytter. Men det er jo charmen ved landbruget. Der er sjældent to år, der er ens, og det gode håndværk giver stadig bonus.

En bøn til politikerne

Det sidste forhold, jeg vil fremhæve her, er trepartsaftalen, som har fyldt meget hos os alle. Den politiske aftale landede den 18. november. og der er meget, vi skal arbejde med. Alligevel synes jeg, vi skal anerkende vores politikere for deres blik på Bornholm og vores placering i Østersøen i forhold til vandplanerne.

Jeg er fuldt ud klar over, at vi ikke får det nemt, men aftalen gav os lidt luft til at bruge tid på at løse de ting, der skal ændres. Når vi får noget mere konkret, vil vi sætte os sammen og se på opgaven.

CO2-afgiften på de biologiske processer vil også være i fokus de næste år. Vores mål må være, at vi får mulighed for at nedbringe vores CO2-udslip, så vi kan reducere udslippet så meget, at vi ikke skal betale afgift, når tiden kommer for indførelse af afgiften.

Med alle disse opgaver og regler, der bliver lagt på vores skuldre, kan man godt blive lidt træt, modløs og tænke på, om der er en fremtid for os.

Men her er det nok heldigt, at det er et bestemt folkefærd, læs os landmænd, der bliver pålagt alle disse opgaver. Vi har mange gode egenskaber og hører til gruppen af borgere, der både er innovative, optimistiske, omstillingsparate og udholdende, så vi giver ikke op.

En bøn herfra til de politikere, der læser med: Vi har fået en kæmpe opgave, så giv os nu nogle ordentlige og realistiske rammer at arbejde i, så er vi – de bornholmske landmænd – klar til at løse opgaven.

Glædelig jul og godt nytår.

Læs også