Ny 4H gård i Skive lærer børn om livet på landet

Familien Kudahl åbner hver onsdag deres lille landbrug op som 4H-gård i Vinkel, lidt udenfor Skive. Det handler om vejen fra jord til bord og alle de praktiske gøremål der følger med, ved et liv på landet. Og så er der selvfølgelig afsat masser af tid til fællesskabet og hygge med alt fra kaniner og høns til heste og grise.

En ny 4H-gård har set dagens lys – Vinkel 4H-gård. Enghavegaard i Vinkel, lidt uden for Skive, hvor Pernille og Henrik Kudahl samt parrets fem børn, har valgt at åbne deres hjem op for en gruppe børn hver onsdag.

- Det startede egentlig sidste år, hvor vi gerne ville være besøgsgård. Vi kom i snak med Randi Knudsen, som er formand for Skive 4H og Joan Overgaard Bruun, som er 4H-konsulent i Nord- og Midtjylland, fortæller Pernille Kudahl. Så kom coronaen, som satte alting på pause, men midt i september kunne familien Kudahl byde de første børn velkommen til 4H-aften.

Der er plads til 20 børn i alderen 4.-, 5.- og 6. klasse og allerede mødegang nummer to var der 17 børn.

- Vi havde egentlig sagt til hinanden, at en 5-10 børn hen over efteråret var ok, fordi vi kom lidt sent i gang i forhold til andre fritidsinteresser i området, så vi er faktisk noget overrasket over alle dem, der har været med fra start, siger familien, som allerede overvejer om tilbuddet på sigt, på den ene eller den anden måde, skal udvides.

Vil give noget videre

Familien Kudahl står selv for undervisningen af børnene hver onsdag. For dem handler det om at kunne give noget af det videre.

- Vi har et rigt foreningsliv. Nogle er rigtig dygtige til fodbold og kan undervise i det. Det kan vi ikke, vi kan tilbyde dem det her, forklarer Pernille og kigger ud over sine 3 hektar med landbrugsbygninger, dyr, jord, maskiner og masser af vildt.

Omdrejningspunktet på 4H-gården er fra jord til bord-tanken.

- Nede i byen lyder det »jeg går til landmand«, fortæller Henrik Kudahl, som når han ikke bruger tiden i afslappet outdoor tøj, skifter til skjorte og slips som direktør i landbrugsafdelingen i Den Jyske Sparekasse. Pernille er pædagogisk medarbejder på STU-skolen i Skive og har tidligere arbejdet som underviser på Asmildkloster Landbrugsskole, hvorfra det at stå i spidsen og formidle viden, ikke ligger hende fjernt.

Forskellige temaer

Hver mødegang er der et tema og den første gang skulle børnene blandt andet på rundtur på ejendommen og tælle alle dyrene, som tæller alt fra heste, grise, kaniner, høns, katte og hunde til en hamster, æg, som skal ruges ud og inden længe hundehvalpe. Anden gang skulle børnene plante forskellige frugttræer og jordbærplanter i haven. Bagefter kunne de save træ i værkstedet, lave skilte og skrive sorten med en brænder på et skilt.

- Det med at brænde går de bare vildt meget op i, fortæller Pernille.         

De første forberedelser i køkkenhaven er også blevet gjort, så børnene næste år, hvis de har lyst, kan få deres egen lille have og dyrke ligge præcis det de vil i deres have.

Der har også været et tema om skadedyr, hvor der er blevet lært og fortalt om skadedyr og hvordan man bekæmper dem. Der blev opsat fælder og set og mødt en rigtig rottemand og hans rottehund.

- Så kommer der et par gange, hvor vi skal bygge insekthoteller i værkstedet, forklarer Henrik.

Vejen fra jord til bord

Hver gang er der tid til at nusse med dyrene, en ting de fleste børn elsker. Her lærer børnene også hvordan man stiller til dyrskue, hvordan man kører med en hestevogn eller hvordan køkkenaffaldet gives som foder til hønsene, som lægger æg, der bruges i madlavningen.

- For mange af børnene er meget af det her nyt, selvom det er hverdag for os. De ser hvor grøntsagerne og kødet kommer fra og er også med til at sige farvel til dyrene, hvis de må aflives, fordi det er en del af det at have dyr, forklarer Pernille, mens Henrik hellere lærer fra sig i værkstedet.

- I dag er der jo nogle, som har svært ved at hænge et billede op og det er sådan nogle færdigheder, jeg gerne vil give videre. Jeg elsker håndværk at gøre det selv, konstruere og bygge noget og det er også en nødvendighed, når man bor på landet, for at holde omkostningerne nede, siger Henrik og henviser til en af de første aftener, hvor børnene blandt andet skulle hjælpe med at skifte hjul på en sulky.

- Der var en der måbede og spurgte, om man også godt man kan tage hjulet af sin cykel, smiler Henrik. 

Fremtidsdrømme

For Pernille og Henrik er det det hele værd at se børnene have dens slags aha-oplevelser og de positive tilbagemeldinger fra forældrene har været mange.

- Jeg bliver så glad, når jeg ser børnene hygge sig. Det sociale og fællesskabet, det er jo også en rigtig stor del af det, siger Henrik. Derfor er der blandt andet også et klublokale, hvor der både er tid til at hygge med smådyrene og være kreativ.

Drømmene er store for Vinkel 4H-gård. Både et nyt køkken i klublokalet, en bålplads med shelter og med tiden en lade er på ønskelisten. Ting, som i høj grad skal forberedes sammen med børnene.

4H endelig i gang igen

FRITID Hos Skive 4H er der glæde over, at man endelig er i gang.

- Vi må jo nok sige, at det har været et noget atypisk år på grund af corona. Vi skulle have afholdt to madsskoler i Skive. Den ene blev aflyst og ved den anden blev deltagerantallet skåret ned, så det er bare rigtig dejligt, at vi er i gang ude ved Pernille og Henrik. Det giver lys for enden af tunnellen, siger formanden for Skive 4H Randi Knudsen, som også kunne se det lokale dyrskue blive aflyst, hvor flere børn plejer at deltage og senes de 3 dages madskoler i efterårsferien.

Randi Knudsen er meget positiv over Pernille og Henriks engagement og det de kan tilbyde børnene.

- Vinkel 4H gård er den første 4H gård i Skive. Allerede anden gang var der 17 børn, så det viser at der er stor interesse for det, fortæller Randi, som glæder sig til at følge stedet hen over efteråret og ikke mindst til foråret, når der for alvor kommer gang i haverne.

Hvad står 4H for?

4H står for hånd, hoved, hjerte og helbred.

En flittig Hånd: I 4H tror de på, at børn og unge lærer bedre ved at arbejde konkret og praktisk.

Et kvikt Hoved: I 4H lærer man hele livet og gennem alle sanser ved at gøre læring til leg og leg til læring.

Et varmt Hjerte: 4H’s aktiviteter er lokalt og nært forankrede. En aktivitet afhænger af og bestemmes af de børn, unge og voksne, der deltager i aktiviteten.

Et godt Helbred: I 4H mener de, at et aktivt liv og gode kostvaner giver et sundt liv.

(Kilde: 4H)

Læs også