NICHEPRODUKTION Flaget på muren af den gamle længe med kampestens gavle blafrer i vinden. »Bondegårdsis« står der. På gavlen er der et skilt med teksten »Møllevangs Gårdbutik & Ismejeri«.

Vi er ved Tange Sø, nær Rødkærsbro, nord for Silkeborg. Her, på en slægtsgård med bindingsværk og stråtag, bor Asta Jensen og Henning Jakobsen.

De er gået fra en helt almindelig, måske lidt triviel hverdag som mælkeproducenter med 100 køer til for 20 år siden i første omgang at starte bondegårdsferie på stedet.

- Vi overtog mit fødehjem i 1989. Dengang var der 40 køer i bindestald og lidt grise. I 1992 byggede vi en løsdriftsstald og jeg kom hjem og arbejde, men dagene var ens. Vi gik jo bare os to og der var ingen forskel på hverdag eller weekend. Vi savnede nok begge noget mere liv på gården, imput udefra og at der skulle ske noget nyt, fortæller Asta.

Dengang, omkring år tusindeskiftet, var der stor efterspørgsel efter nye ferieværter, især i Midtjylland og i 2001 flyttede de første gæster ind i Asta og Henning træhus, som ligger lige på den anden side af haven og ikke mange meter fra deres eget stuehus.

 

Bondegårdsferie i træhus

Træhuset rummer seks sovepladser og har plads til en familie ad gangen. Familien står selv for madlavning.

- Enkelte familier bruger huset som base og køre ud derfra, mens andre kommer her på bondegårdsferie og er med på foderrunder. Der gør vi rigtig meget ud af at fortælle om landbrug, fortæller Asta som sammen med sin mand for fem år siden måtte tage den svære beslutning at sætte køerne ud.

For det hårde slid havde sat sine spor rent fysisk, og Asta frygtede om der overhoved var en fremtid, hvis de blev ved, da kroppen gang på gang sagde stop.

Derfor er staldene i dag fyldt med slagtekalve.

- Vi laver omkring 300 kalve om året. Det er efter konceptet Himmerlandskød, hvor vi sælger en del af det i vores gårdbutik, fortæller Asta.

 

Gårdbutik og ismejeri

Gårdbutikken blev etableret i 2009 efter en erfagruppetur i Nordjylland, hvor familien for første gang smagt is efter det hollandske koncept »Bondegårdsis«.

- Så sagde min svigersøn – svigermor, det er da det vi skal, fortæller Asta.

Og sådan blev det. Den ene længe blev lavet om til gårdbutik og ismejeri og mælken kunne i første omgang hentes direkte i mælketanken. Efter parret har sat malkekøerne ud henter de mælk på Tange Skovgaard, hvor Asta også har nogle faste malkevagter, mens Henning nu i flere år har været ganske almindelig lønmodtager.

 

Is til ethvert formål

Der går cirka en uge eller 14 dage imellem, at Asta Jensen laver 150-200 liter is. Vanilje er en klassiker, men også mere specielle is som kastanje og cola ligger i køledisken i ismejeriet på Møllevang.

Der er flødeis, sorbet-is og yoghurt-is.

Det hele gennem det hollandske koncept Bondegårdsis, hvor Asta har langt over 1.000 opskrifter til rådighed, for en chokoladeis er ikke bare en chokoladeis, der findes mange forskellige varianter.