Politiske beslutninger, klimakrav, EU, CAP-reform og stigende efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft, samtidig med at vejen til udenlandsk arbejdskraft opleves som betydeligt længere og med masser af ”bump” undervejs.

Det var blandt emnerne i forbindelse med generalforsamling forleden i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, LDM, der i år samtidig markere foreningens 40 års jubilæum – en forening der har været, og i den grad stadig, er brug for, hvis man spørger formanden Kjartan Poulsen:

- Jeg kan ikke udtrykke foreningens formål bedre end ”Mælkeproducenternes vagthund”. En hund kan jo ikke i sig selv ændre verden, men den kan råbe op og alarmere, når den fornemmer, at der er ved at foregå noget forkert, og så må medlemmerne komme til undsætning for at udbrede kendskabet, og hjælpe med at redde situationen.

Nok at tage fat på

Hos LDM benyttede man dette års generalforsamling, der på grund af corona-epidemien var udsat fra marts i år, til i torsdags samtidig at markere foreningens første fire årtier.

Kjartan Poulsen benyttede lejligheden til både at skue tilbage i tiden og samtidig se fremad. For udfordringer for landbruget – og mælkeproducenterne – er der nok af.

Politiske beslutninger omkring klima, EU-politik med en CAP-reform undervejs og ikke mindst adgangen og udgiften til arbejdskraft er ting, der i den grad presser landbruget og vil gøre det mange år frem.

- Vi ser frem imod en stigende udgifter, og vi kan jo kun tjene mere på mælken, lød det fra Kjartan Poulsen, der konstaterede at 2020 blev endnu et år på overlevelsesniveau for danske mælkeproducenter.

Økonomi og valg

Regnskabsmæssigt kom LDM godt ud af 2020 med en omsætning på 3,7 mio. kroner – en halv mio. kroner bedre end året før. Overskuddet blev på godt 550.000 kroner mod knapt 400.000 kroner i underskud året før. For 2021 budgetteres der med en omsætning på 3,6 mio. kroner og et overskud på én million kroner.

LDM har i alt 1.250 medlemmer, og medlemstallet er stigende.

I forbindelse med generalforsamlingen var der valg til bestyrelsen. Det gav genvalg til Erik Riskjær, Ålborg, Rick van Heesch, Skive, Jørgen Schmidt, Branderup og Finn Pedersen, Bording. Niels Kristian Jørgensen ønskede ikke genvalg. Hér blev Arne Porse, Allingåbro, valgt ind.