Ud at se på landbrug i hele verden

Effektivt Landbrug tilbyder sammen med rejsebureauet rejsogoplev landbrugsfaglige studieture til så forskellige lande som Japan, Brasilien/Argentina, New Zealand, Tanzania, Uganda, Sverige og Færøerne i kommende efterår og vinter.

Det store landbrugsområde på New Zealands sydlige ø hedder The Great Plains og har noget af verdens mest produktive landbrug. Foto: Jørgen P. Jensen Der er en stor landbrugsproduktion i Tanzania blandt andet også af kartofler og en række mere eksotiske afgrøder, som ikke kan dyrkes hos os. Foto: Niels Damsgaard Hansen På besøg på landbrug i Uganda kan der godt dukke disse ekstra gæster op. Foto: Jørgen P. Jensen New Zealand har nogle af verdens dygtigste mælkeproducenter, der ikke forventer nogen form for støtte fra den newzealandske regering. Foto: Jørgen P. Jensen Et kig ned i Djævlens Gab indgår i rejsen til Argentina/Brasilien. Det er ved Iguacu vandfaldene på grænsen mellem de to sydamerikanske lande. Foto: Niels Damsgaard Hansen Tokyo i Japan er 25 millioner meget købedygtige forbrugere, som kan opleves ved selvsyn på rejsen til Japan i oktober. Foto: Jørgen P. Jensen

Selvom Global Farming-artiklerne her i avisen er en god og nem måde at få viden om drift af landbrug og fødevareindustri ude i den store verden, er det også spændende selv at rejse ud og opleve det.

Derfor tilbyder vi nu sammen med rejsebureauet rejsogoplev at krydse landegrænserne til så forskellige lande som Japan, Brasilien/Argentina, New Zealand, Tanzania, Uganda, Sverige og Færøerne fra efteråret og gennem den kommende vinter.

Her kan du læse kort om de enkelte studieture i den rækkefølge, de har afrejse.

Alle studieturene er pakkerejser. Det betyder, at såfremt uventede rejserestriktioner – for eksempel fra corona - fører til aflysning, får alle hele det indbetalte beløb tilbage inden for en uges tid efter aflysningen.

Med andre ord kan man tilmelde sig med fuld tryghed. Se mere om tilmelding i faktaboksen.

Kommende landbrugsrejser

Japan 22. oktober - 1. november

Japan er ualmindeligt rejsemål for danske landmænd. Men især dansk svinekød og mejeriprodukter er lovprist af de 124 millioner japanske forbrugere.

På studieturen er der rig lejlighed til at stifte bekendtskab med landbruget i Japan. Vi skal også opleve kulturen, som både er meget traditionel og meget nytænkende.

Studieturen starter 22. oktober i København med SAS nonstop til Tokyo. På det tidspunkt er det efterår i Japan, men forvent højere temperaturer end i Danmark - nemlig fra 19 til 23 grader i dagtimerne.

Målet med studieturen er at få en direkte kontakt til de japanske landmandskolleger, opleve deres hverdag, udfordringer og få et indtryk af landbrugets vilkår i det velhavende land.

Men bare at bo og spise i Tokyo med sine 37 millioner indbyggere er en kæmpe oplevelse i sig selv.

Rejseleder på studieturen er vores journalist Jørgen P. Jensen, der skriver der fleste Global Farming artikler. Han har flere gange været rejseleder i Japan og oversætter ved besøgene fra engelsk til dansk.

Sverige 30. oktober – 5. november

Denne studietur bliver med besøg på veldrevne landbrug med forskellige driftsformer – og såvel svenske som danske driftsledere.

Vi skal også besøge nogle maskinproducenter og måske også Volvo lastbiler med flere spændende, svenske virksomheder.

Når planlægningen er på plads, kommer programmet op på hjemmesiden – så hold gerne øje med den eller tilmeld dig gerne nyhedsbrevet.

Tanzania 13. – 27. november

Kendere af Tanzania vender ofte tilbage – og fortæller med begejstring om deres besøg i landet.

For Tanzania er nok et af de afrikanske lande, som byder på mest i form af landbrug i mange afskygninger, nationalparker med rigt dyreliv og en befolkning, der nok er fattig efter vores målestok, men som også udstråler livsmod og vilje til forandring.

Alt dette er inkluderet i denne studietur tilrettelagt for landmænd med ægtefæller. Både dem, der bare vil finde brugbar viden til egne bedrifter, og dem, der måske overvejer at investere i det store land?

På den 15 dage lange studietur er Per Østergaard rejseleder med godt lokalkendskab fra flere rejser til Tanzania i forskellige sammenhænge – også her i 2022. Han oversætter også til dansk fra engelsk, så alle kan følge med.

Der er mulighed for at vælge afrejse fra enten Billund eller København - og læg mærke til, at der maksimalt kan være 20 gæster på denne spændende studietur.

Brasilien og Argentina 20. november – 4. december

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske, kulturelle og politiske betingelser. Det kan du opleve på en studietur fra 20. november til 4. december med afrejse fra både Billund og København.

Turen starter i Rio de Janeiro med den verdensberømte Copa Cabana strand, vi skal bo ved. Vi oplever flere af byens største seværdigheder - for eksempel Sukkerbjerget og den berømte Kristus-figur på en bjergtop højt oppe over byens tage.

Efter godt to dage i og omkring Rio de Janeiro flyver vi til Foz do Iguazu, hvor vi oplever de storslåede vandfald fra både den brasilianske og argentinske side. Her sejler vi på floden i store gummibåde meget tæt på vandfaldene. Vi besøger desuden Itaipu, verdens næststørste vandkraftværk.

Efter de gigantiske oplevelser kører vi sydpå i bus mod Buenos Aires. Undervejs besøger vi en meget stor teplantage, der dyrker den såkaldte mate, der drikkes af alle argentinere.

I Buenos Aires sejler vi en tur i Tigre deltaet og skal bagefter på en sightseeing til de mest unikke seværdigheder. Et tangoshow er også med, før vi kører ud på pampassen for at besøge farme, en feedlot med opfedning af kvæg, en frøavler og landbrug med forskellige, typiske produktioner.

Vi skal også besøge danske DLF, der via sit opkøb af PGG Wrightson er blevet meget store på frøavl i Sydamerika.

Rejseleder er tidligere chefredaktør Niels Damsgaard Hansen, som også oversætter fra engelsk ved besøgene i Brasilien. I Argentina har vi en dansktalende, lokal guide med.

Uganda 27. november – 8. december

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med - endnu. Men landet ved ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle få danske landmænd er med i.

Englænderne kaldte landet ved bredden af Viktoria søen ”Afrikas Perle”. Det kælenavn rammer plet, for landet er grønt, virkelig smukt og har et yderst behageligt klima på grund af sin højde på 1.000 meter over havet.

Desuden er klimaet godt til landbrug, og der en stor vilje til udvikling. Alt det og meget mere er en del af studieturen 27. november - 8. december.

Vi besøger også lokale i lerklinede hytter, besøger farme i forskellige størrelser, danser til en otte mands xylophon og ser lokale markeder.

Der er mulighed for at snakke om alt fra husdyrhold, dyrkningsmetoder og jordkvalitet over forretningsmuligheder, vækst og uddannelse i naturbeskyttelse og livet i Uganda på kort og lang sigt.

I Uganda har desuden et storslået dyreliv. Vi besøger Murchison Falls National Park, som indrammes af Victoria Nilen mod syd og Albert Nilen i vest. Området giver de helt rigtige betingelser for giraf, elefant, bøffel, flodhest, løve, antilope og mange flere eksotiske dyr.

Vi skal også sejle op ad Nilen til det spektakulære Murchison vandfald. Her kan vi se flodhest, krokodille og masser af væverfugle, hejrer, fiskeørne og isfugle i alle afskygninger.

Der er kun udbudt maks. 14 pladser på denne spændende studietur.

Peter Hersted er rejseleder med mange års erfaring fra Uganda, og han oversætter fra engelsk til dansk.

New Zealand 13. januar – 2. februar 2023

For mange er det et højdepunkt at komme til New Zealand. Vi har en studietur med besøg på typiske newzealandske landbrug fra 14. januar til 3. februar 2022.

Studieturen starter i Auckland på Nordøen og ender i Christchurch på Sydøen.

New Zealand er kendt sin omfattende landbrugsproduktion og overvældende natur. Det er også landet, hvor landbrugsstøtten som noget helt unikt blev revet væk natten over i 1990. Vel at mærke uden, at landmændenes økonomi kollapsede. Faktisk har landmændene det generelt udmærket. De er ligesom os i Europa hele tiden i gang med at udvikle deres landbrug og produktionsmetoder. Det gælder inden for planteavl, kvægavl og fåreavl.

Det danske andelsselskab DLF overtog i april 2019 det newzealandsk baserede frøfirma PGG Wrightson med afdelingen i Australien, Argentina, Brasilien og Uruguay udover i New Zealand. Dem skal vi også besøge og høre nærmere om.

Vi besøger også flere typer planteavlere, fåreavlere, kødkvægsavlere og kiwi dyrkere for at nævne flere af de forskellige typer landbrug, vi får at se på studieturen.

På Canterbury Plains på Sydøen er verdens indtil videre højeste udbytte i hvede er høstet. Området er også præget af en intensiv planteavl, hvor vanding er afgørende.

Udover alle de faglige besøg bliver der også tid til at opleve flere turistattraktioner og den storslåede natur undervejs. Det gælder for eksempel Rotorua på Nordøen og vestkysten på Sydøen, hvor vi blandt andet ser de verdensberømte gletsjere og de flotte, grønne skove op mod bjergene.

Rejseleder er tidligere chefredaktør Niels Damsgaard Hansen, som også oversætter fra engelsk ved besøgene.

Færøerne sidst i februar 2023

Interessen for at rejse til Færøerne øges år for år. Det er der flere gode grunde til – ikke mindst landets storslåede, særprægede natur, kultur og landbrug.

Vi skal opleve noget af det hele, og besøger blandt andet landbrug, den lokale rådgivning, mejeriet, som også er foderstof, maskinforretning med videre og en fåreholder.

Programmet og datoerne er ikke fastlagt endnu, men det bliver i de sidste dage af februar og nok de første dage af marts.

På det tidspunkt er det fint at rejse deroppe midt i Atlanten – der er nemlig ikke mange turister og med lidt varmt tøj på er det fint at være ude de fleste dage.

Når planlægningen er på plads, kommer programmet op på hjemmesiden – så hold gerne øje med den eller tilmeld dig gerne nyhedsbrevet.

Nem tilmelding

● Det er nemt at tilmelde sig studieturene på hjemmesiden www.rejsogoplev.dk

● På samme hjemmeside kan du også læse mere om studieturene, se programmerne og læse mere om vilkårene for pakkerejserne, der er dækket af Rejsegarantifonden og diverse forsikringer.

● Du kan også finde kontaktoplysningerne.

● En anden mulighed er at skrive til oplev@rejsogoplev.dk eller ringe til Niels Damsgaard Hansen på 51 41 71 58.

Læs også