Lokale landmænd på vej frem i Uganda

Blandt andet Bill og Melinda Gates Foundation satser på en udvikling af mælkeproduktionen i Uganda med undervisning af kommende mælkeproducenter. Andre landmænd kaster sig selv ud i udvikling af deres virksomheder, hvilket for eksempel gælder en dyrker af mango, der nu producerer både juice og vin.

Udover mango dyrker Bagada John Winter også et mindre areal med jordnødder, som er en bælgplante. Den meget velsmagende, naturlige juice fra mango tappes på mindre flasker og større dunke, som begge får en flot etiket klistret på. John N. Bruce er med i et program, som hjælper lokale landmænd med at opbygge en mælkeproduktion på basis af Holstein kvæg. Sådan ser stalden ud. Den er bygget af lokale, naturlige materialer. Sådan kan man også holde svin. Svineproduktionen i Uganda er lille, fordi der endnu ikke er så mange ugandere, der har råd til at spise kød dagligt. Kandumba Charles er uddannet dyrlæge og har sin egen praksis. Byabasaija Charles er skolelærer, men har sammen med sin familie et mindre landbrug, hvor de også har igangsat en mælkeproduktion. Her er hun i familiens bananplantage. En medarbejder hos Byabasaija Charles er ved at drive kvæget på græs. Turyamkayo Silver arbejder med et hjælpeprogram, EADD, som er sponsoreret af Bill og Melinda Gates Foundation.

Af Niels Damsgaard Hansen

 

Vi skal ud at besøge nogle mindre landbrug på studieturen, Effektivt Landbrug er medarrangør af.

Hvem, de er, og hvad de producerer, ved vi ikke på forhånd. Men i løbet af dagen viser det sig, at det er tre mælkeproducenter og en landmand med en mangoplantage, som selv forarbejder frugterne til juice og vin.

Aftenen før, ved middagen på hotellet i byen Masindi, ville nogle i gruppe

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også