Svineproducenterne burde kunne få noget ud af, at konkurrencen blandt leverandørerne er stor, mener foder-fagchef.
Foderhandlen må ikke være en hurtig beslutning baseret på »et godt tilbud« eller en handel baseret på dem, som du plejer at handle med. Det kan blive dyrt i sidste ende. Sådan lyder vurderingen fra LandboNords fagchef for Foder, Peter Jakobsen.
- Der er stor forskel på foderpriserne mellem firmaerne, og der er rigtig mange penge at spare ved at vælge den rigtige foderleverandør. Helt op til 10 procent forskel. Konkurrencen mellem foderleverandørerne ser igen i år ud til at være stor, og det skal man som køber benytte sig af, siger Peter Jakobsen.
Derfor er det en god idé at tale med flere leverandører om deres fodersortiment og muligheder for håndtering af korn i høst, inden den nye fodersæson skydes i gang.
- Hvis det er muligt, så kan det være en god idé at prøve et par foderleverancer fra en ny leverandør for at få et indtryk af foderets kvalitet, dyrenes reaktion på foderet og endelig fornemmelse af firmaets logistik og administration. Vælg tre-fire foderleverandører ud, som du har tillid til, og hvor du fornemmer, at samarbejdet vil fungere, yder rådet fra Peter Jakobsen.
Specialblandinger
Som køber vil det være en god idé at lave et samlet oplæg for sin produktion og behov for blandinger. I den sammenhæng er det vigtigt at stille krav, hvis du har specielle ønsker til blandingerne. Det er også muligt selv at diktere blandingssammensætningen, hvis du kan aftage minimum 12 tons foder pr. leverance.
- Specialblandinger giver ofte stabilitet i besætningen, da råvaresammensætningen bliver ens i hele kontraktperioden. Min anbefaling er, at du gør brug af en uvildig foderrådgiver, som kender din besætning, og som kan hjælpe med at opstille blandingskravene med den nyeste viden om nærringsstofnormer og tilsætningsstoffer, siger Peter Jakobsen.
Hvis du som køber har et samlet skriftlig oplæg til din foderhandel, så sikrer du ifølge Peter Jakobsen de adspurgte foderleverandører samme, fair betingelser, og deres tilbud bliver mere sammenlignelige.
Få det kølige overblik
Han opfordrer landmændene til allerede nu at sende foderleverandørerne et oplæg til blandinger og eventuelle forventet høstudbytter. Her skal du ifølge rådgiveren huske at skrive, at du forbeholder dig retten til at forkaste alle tilbud.
- På den måde får du et overblik over foder- og kornpriser fra de forskellige foderleverandører, og du kan afvente situationen, indtil der kommer købssignal. Fordelen ved at dine foderleverandør kender dine krav, er, at du hurtigt kan få nye priser, hvis der sker noget på korn- eller råvaremarkedet. Min erfaring er, at den bedste ombytningspris på eget korn til færdigfoder opnås, når tre-fire foderleverandører forhøres om pris, siger Peter Jakobsen.
Sammenligning
Tilbyder foderleverandøren kun standardblandinger, kan det være en svær opgave at sammenligne blandingerne på tværs af firmaerne. Den billigste blanding kan være det dyreste valg, hvis det betyder faldende produktivitet i besætningen. En uvildig foderrådgiver kender sortimentet fra de forskellige firmaer og har et sammenligningsværktøj, der udregner forskellen i værdien af råvarer, tilsætningsstoffer og næringsstoffer på de forskellige blandinger.
Således kan der udregnes en totaludgift på foderhandlen og samtidig beregnes en samlet indtægt på salg af kornet efter korrektion af tillæg og fradrag.
- Det er et stort arbejde for foderlevedøren at udarbejde tilbud, derfor bør tilbudsmaterialet altid behandles seriøst og sammenlignes på en fair måde. Derudover skal tilbagemeldingen også håndteres på en god måde, så du også kan få et nyt tilbud senere. Forskellen på fodertilbud mellem firmaer kan være på både 5 og 10 kroner pr. 100 kilo foder, så en investering i foderrådgivning er ofte tjent hjem meget hurtigt, siger Peter Jakobsen.
mip
Tre råd til en god foderhandel
LandboNord giver her deres tre bedste råd til en god foderhandel.
• Afprøv ny foderleverandør og nye blandinger nu, så du kan fornemme om samarbejdet vil fungere.
• Et oplæg til blandinger og betingelser for tilbud sendes til 3-4 foderleverandører for at få overblik på korn- og foderpriserne.
• Benyt en uvildig foderrådgiver til at sammenligne og vurdere tilbuddene.