Pas på din hest i sommervarmen

Sommeren er over os, og det betyder, at der (forhåbentlig) er mange varme, lækre sommerdage, hvor du og din hest kan nyde vejret sammen. Varme kræver dog også, at du er ekstra opmærksom på din hests velbefindende, så den ikke overopheder.

Der er faktisk mange ting, du kan gøre, så du sikrer, at din hest kommer godt igennem de varme dage.

Det oplyser Agria Dyreforsikring der har samlet en række gode råd til, hvordan vi bedst hjælper hesten igennem sommeren.

Først og fremmest er det vigtigt at få på plads, hvor varmt er varmt egentlig? Det kan jo være meget individuelt, hvad man selv og ens omgangskreds opfatter som varmt eller koldt.

Ifølge Agria har forskning vist, at heste har lettest ved at holde en normal kropstemperatur, når det er mellem 5 og 25 °C varmt. Det handler dog også om, hvor fugtigt vejret er. Høj luftfugtighed reducerer effektiviteten af fordampningen igennem sved. Der er derfor flere parametre, du skal tage med i ligningen, når temperaturen skal vurderes.

Hold din hest kølig med masser af vand

Det er generelt rigtig vigtigt at give dine heste masser af vand hele året rundt, men især på de varme dage, hvor temperaturen sniger sig over 25 °C, eller det er meget fugtigt.

Under normale omstændigheder skal en hest drikke omkring 50 ml. vand pr. kg den vejer. Det er 25 liter vand til en hest på 500 kg. Dette er kun, når hesten blot går på fold eller står i stald. Når du så også rider på den, bliver behovet fordoblet, og den kommer helt op på omkring 50 liter. Læg dertil ekstra, når det er rigtig varmt.

Det er derfor rigtig vigtigt, at hesten ikke løber tør for vand på folden eller i boksen, for så kan den få svært ved at nå sit væskebehov. Ifølge Agria er automatiske vandingssystemer klart at foretrække, da det minimerer risikoen for, at hesten pludselig står uden.

Heste er, helt som os selv, afhængige af at kunne svede for at holde sig afkølede. Samtidig producerer heste sved tre gange så hurtigt som mennesker. Derfor er de også i endnu højere risiko for dehydrering, hvis de ikke får deres vandbehov dækket. De skal nemlig have nok i kroppen til, at de kan tåle at miste alt det, der kommer ud som sved.

Når hesten sveder meget, er det også vigtigt, at den får dækket sit saltbehov, da det også mistes gennem sveden. Din hest bør derfor have adgang til en saltsten, eller du skal supplere foderet med elektrolytter.

Sørg for skygge og undgå solskoldning

Det er rigtig vigtigt, at hesten altid har adgang til skygge. Det er underordnet, om det er fra træer eller et læskur, bare det giver en pause fra solens bagen. Vi ved selv, hvor stor en forskel det gør, når vi kommer ind i skyggen – det er helt det samme for hesten.

Især unge og ældre heste har sværere ved at regulere deres kropstemperatur, så skygge er endnu vigtigere for dem.

Heste med lyserøde områder, der ikke er pels på, kan blive solskoldede. Det er især på mulerne og rundt om øjnene, at det kan være et problem, men det kan også forekomme ved hvide aftegn på benene.

Smører du de områder med en god børnevenlig solcreme på faktor 50 minimerer du risikoen for solskoldning. Eventuelt kan der også suppleres med en maske eller net for mulen, hvis hesten er meget udsat.

Rid på de køligere tider af dagen

Når de varme dage rammer, så er det optimalt, hvis du kan lægge din ridning enten tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor det ofte er lidt køligere i vejret, og solen ikke bager. Er det ikke muligt, så opfordres der til, at man tager hensyn til hesten under ridning. Giv den flere pauser, pres den ikke så meget og rid i kortere tid. Rid rigtig gerne i skyggen, hvis det er muligt.

Hvis du transporterer din hest i varmen, anbefaler Agria, at du også forsøger at lægge det i de køligere tider af dagen, hvis du kan det. Er du bundet af et bestemt tidspunkt, så vær opmærksom på, at ventilationen i en hestetrailer er bedst, når den er i bevægelse, så der rent faktisk kan komme luft ind gennem vinduerne.

Køkørsel eller ventetid i en trailer skal derfor undgås, når det er rigtig varmt.

Tegn på dehydrering

  • Hesten bliver rastløs eller sløv
  • Hurtig overfladisk åndedræt
  • Hesten sveder og savler
  • Tunge og mundslimhinde er meget røde
  • Kropstemperatur over 39 grader
  • Uregelmæssig eller forhøjet puls (normalt for voksne heste er 28-44 slag i minuttet)

Kilde: Agria.dk

Sådan tjekker du din hest for tegn på dehydrering

Løft op i overlæben og se på tandkødet over tænderne – det skal være en sund pink farve, skinnende, fugtigt og glat. Hvis det er blegt, tørt eller klæbrigt, kan dette være et tydeligt tegn på dehydrering.

Du kan udføre en hurtig og nem test ved at trykke på din hests tandkød med en tommelfinger og se, hvor lang tid det tager for den lyserøde farve at vende tilbage, efter du har fjernet din tommelfinger. Dette bør normalt tage 1-2 sekunder – hvis det tager længere tid, kan din hest meget vel være dehydreret.

Kilde: Agria.dk

Hvad skal du gøre, hvis din hest har hedeslag

Hvis din hest viser tegn på overophedning eller dehydrering, skal du straks flytte den til et skyggefuldt område og hælde køligt vand udover den. Har du en ventilator, så kan den også med fordel sættes til at blæse på hesten. Det kan tage noget tid, før hesten igen er afkølet.

Afhængigt af, hvor slemt hesten er ramt, kan det være nødvendigt at få en dyrlæge ud, så de kan sikre, at hesten er ok. Måske har den brug for at få tilføjet væske igennem drop. Det er altid en god idé at ringe til dyrlægen, så du bliver guidet i, hvad du skal gøre.

Kilde: Agria.dk

Læs også