Kørsel med hest og vogn
Flotte heste og vogne gæstede i weekenden Kærsgaard Gods i Brenderup til det årlige landsstævne.

Første weekend i juli var der landsstævne og klubmesterskab i kørsel med hest og vogn på Kærsgaard Gods i Brenderup. Fotos: Henriette Lemvig
40 år. Så længe har der været konkurrence i hestevognskørsel på Kærsgaard Gods i Brenderup, og i år var ingen undtagelse.
38 deltagere nød de flotte omgivelser og det udfordrende terræn, da der lørdag blev kørt marathonkørsel efter fredagens dressur og søndagens kommende keglekørsel.
Familiesport
- Det er muligt både at deltage i vores landsstævne og vores klubmesterskab, fortalte næstformand i Fyens Køreselskab, Nikolaj Bak Hansen.

Nikojak Bak Hansen er næstformand i Fyens Køreselskab og en del af gruppen bag det store landsstævne og klubmesterskab på Kærsgaard Gods i Brenderup.
- Deltager man i landsstævnet, skal man deltage i alle discipliner. Har man tilmeldt sig klubmesterskabet, kan man vælge, hvilke af disciplinerne, man vil deltage i. Det er oftest de kørere eller heste, der endnu ikke er så øvede, der deltager her, lød det fra næstformanden, der selv har kørt siden barnsben.
- Det er en familiesport. Min hustru Charlotte og jeg har det her sammen. Det er skønt. Det er en sport for alle aldre og alle typer af mennesker. Blandt andet er her et ældre ægtepar, der har været med »altid«.

Lena Vabø og Jørgen Lamborg har kørt konkurrence med welsh mountain ponyer siden 1987.
Tager alle fornøjelser
Det ældre ægtepar er Lena Vabø og Jørgen Lamborg, der tidligere har boet i Holse blot få kilometer fra Kærsgaard Gods, men nu bor i Sorø. De kører to-spand med deres welsh mountain ponyer og har været med siden 1987.
- Vores datter fik en welsh mountain, da hun var barn, og så var vi alle pludselig i gang med at køre. Det er hele familien, der er inddraget, fortalte Lena Vabø, mens hun nød en stille stund i de medbragte campingstole.
Det er parrets fjerde landsstævne i år, og de er kvalificerede til at deltage i danmarksmesterskaberne, der afholdes i Dronninglund i uge 30.
- Det gælder om at tage alle fornøjelserne, inden vi dør, lød det fra Lena Vabø inden hun blev suppleret af sin husbond.
- Så længe vi har med hestene at gøre, falder vi ikke sammen.

Stabilt besøgstal
Gennem de tre dage har der været i omegnen af 100-200 tilskuere.
- Vi ved det ikke præcist. Men det er meget, som det plejer at være. Og vi har jo haft godt vejr. Det plejer at tiltrække lidt flere, lød det fra Nikolaj Bak Hansen der fremhævede, at også 13 svenske deltagere havde fundet vej til Fyn.
- Vi har stort set hvert år besøg fra udlandet. Det er en langt større sport både i Sverige og resten af Europa, end det er her i Danmark, og da vi her på Kærsgaard Gods kan huse både dem og deres heste, kommer de meget gerne. Det er en fornøjelse.

Hvert år gæster mellem 100 og 200 Kærsgaard Gods, når der afholdes landsstævne og klubmesterskab i kørslen med hest og vogn.
Marathonkørsel
Marathonkørslen består af to etaper.
A etapen er seks kilometer lang og her gælder det om at holde en idealtid givet på forhånd.
B etapen er også cirka seks kilometer lang og besår af seks forhindringer. Her gælder det om at komme hurtigst muligt gennem hver forhindring, men samtidig holde en på forhånd givet idealtid. Man får straf for ikke at holde tiden, ligesom man får straf for ikke at komme korrekt gennem forhindringerne.
Udover kusken, er der altid en groom bag på vognen. Her er blandt de vigtigste opgaver tidtagning, så de givne idealtider holdes, samt at fordele vægten korrekt, så balancen på vognen opretholdes.

Marathonkørslen består af seks forhindringer. Blandt andet vandet, der skal passeres både gennem og over.

Marathonkørslen består af seks forhindringer.