En flok sydfynske ildsjæle er lykkedes med at stifte en lokal forening for bueskydning fra hest og i bevægelse og har tilmed netop lagt rammer til årets danmarksmesterskab i disciplinen.
Store smil, opmuntrende ord og stolte stemmer. Den sidste weekend i august var både en sportslig og social fest for den flok danske bueskytter, der dels dyrker den historiske sport fra hest, dels som gående skytter.
Med 47 modige starter fordelt hen over weekenden i både gå baner, skridt, trav, galop, et danmarksmesterskab afholdt som en cup over to dage og danmarksturneringsklasser for deltagere uden hest, blev stævnet afholdt i fine rammer på Rytteriet Hestecenter på Tåsinge, hvor den nyligt stiftede fynske forening Bueskydning fra Hest og i Bevægelse – BHB holder til med Signe Christensen som formand.
Den lokale forening havde deltagere med i samtlige klasser, herunder bueskydning på forhindringsbane uden hest, og kunne tilmed stille medlemmer til danmarksmesterskabet der rakte til både sølv og bronze. Her blev det Christa Verlin Danielsen, der tog sølvet med hesten Bizet, mens bronze gik til Røskva Kjær Jensen med ponyen Star. Begge ekvipager der knap har dyrket bueskydning i halvandet år.
Guldet gik til gengæld helt som ventet til storfavoritten fra Sakskøbing, Sasha Bech Petersen, med hesten Kildegårds Gideon. En ekvipage der var blandt de mere erfarne deltagere under stævnet.
Passion og personlige sejre
- I har været himmelråbende fantastiske alle sammen. Der har været så mange personlige sejre, som man har været vidne til, så jeg bliver helt rørt, lød det fra den certificerede IHAA-dommer, Jane Marie Højberg Jensen ved præmieoverrækkelsen efter den afsluttende konkurrence i danmarksmesterskabet i bueskydning fra hest.
Jane Marie Højberg Jensen fremhævede også ildsjælene bag arrangementet.
- Tak for jer. Tak for dem der bakker op. Jeg er så glad, lød det fra dommeren, der selv er tidligere mester i bueskydning og har været blandt de aktive udøvere siden landsforeningens start.
Arrangørerne bag årets mesterskab udtrykte også dyb taknemmelighed i forhold til de mange sponsorer og samarbejdspartnere, der dels har fået præmiebordet til at bugne, så individuelle klasser kunne præmieres og ikke blot det samlede mesterskab, dels har stillet en række praktiske fornødenheder til rådighed for arrangementet.
Drømmen er gået i opfyldelse
På blot halvandet år er det nemlig lykkedes Signe Christensen at inspirere og motivere en hel flok af nysgerrige og ikke mindst modige drenge og piger i alle aldre til også at kaste sig ud i bueskydning med eller uden hest. En historisk aktivitet der både kan imødegås som en leg eller en udfordrende sportsgren, hvor der nørdes til mindste detalje.
Drømmen for Signe Christensen var at have nogen at dele hendes passion for bueskydning med i lokalområdet. Det må siges at være gået i opfyldelse på rekordfart.
Den 17. juni denne sommer var der stiftende generalforsamling for den lokale klub på Tåsinge - Bueskydning fra Hest og i Bevægelse – BHB, der med Signe Christensen som formand allerede omfatter et medlemstal på 24, hvoraf de 14 medlemmer aktivt dyrker sporten på et af de tre hold af en times varighed, som Signe står som instruktør for hver onsdag eftermiddag.
Så pilen peger den rigtige vej. Signe Christensen er i hvert fald ikke i tvivl om, at medlemstallet nok skal stige.
- På landsplan er der i øjeblikket omkring 50 aktive udøvere i sporten, men landsforeningen har ligesom foreningslivet generelt været hårdt ramt af tilbagegang under corona-perioden.
Kæmpe opbakning
- Vi er så heldige, at vi her hos Rytteriet Hestecenter har fået mulighed for både at have et større græsareal stillet til rådighed, så vi fast kan have en bane stående, og at vi hver anden lørdag formiddag i vinterhalvåret har mulighed for at træne i ridehallen. Desuden har vi fået et lokale stillet til rådighed som klubhus, lyder det begejstret fra Signe Christensen.
Hun lægger ikke skjul på den taknemmelighed, der er i foreningen over den kæmpe opbakning, de er blevet mødt af.
- Det er en drøm for os alle – også for landsforeningen, påpeger Signe Christensen, der ikke alene sidder som formand i den nystiftede lokale klub på Tåsinge. Hun er også formand for den danske landsforening for beredne bueskytter, Horseback Archery Denmark (HBADK), der blev stiftet i 2017 og siden også er optaget i IHAA (International Horseback Archery Alliance).
Signe Christensen har selv dyrket bueskydning fra hest siden 2018 sammen med hendes jyske hest Lasse, som hun allerede har haft med til flere stævner – også dette års mesterskab, hvor hun selv var på sejrsskamlen i flere af weekendens klasser.
Hele familien er med
Næstformand i den nystiftede lokale klub, Mette Kjær Jensen, er en af dem, der fik øjnene op for bueskydning fra hest, da Signe Christensen gav en opvisning i februar sidste år, hvor interesserede også havde mulighed for at få bue og pil i hænderne.
- Vi syntes, at det var hammersjovt, lyder det fra Mette Kjær Jensen, der ikke var alene om at få udvidet sit felt indenfor ridesporten – hele familien Kjær Jensen er simpelthen blevet grebet af bueskydning.
- Det er endda lykkedes at få computerdrengen med, smiler Mette Kjær Jensen, og kigger over på 12-årige Falke, der er i fuld gang med at skyde mod skydeskiven.
Datteren Røskva Kjær Jensen på 14 år deltager allerede i konkurrencer i disciplinen med ponyen Star, mens herren i familien, Frederik Kjær Jensen, har kastet sig over produktionen af håndlavede buer i særligt udvalgt træsorter og med designs efter ønske.
- Den første bue byggede jeg i september sidste år. Siden er det cirka blevet til 11 buer i alt, fortæller Frederik Kjær Jensen, der viser et par imponerende buer fremstillet i asketræ og amerikansk valnød i forskellig farvekombination.
En sport for alle
- Bueskydning er en superfed inkluderende sport. Alle kan være med, og der er plads til det hele, fortæller Mette Kjær Jensen, der her både henviser til foreningens medlemmer med enten fysiske eller psykiske handicap, men også et aldersspænd på under 10 år og over 50 år.
- Generelt kan hestesport være meget målrettet på egen indsats, men slet ikke her, understreger næstformanden.
Familien er heller ikke sen til at lade LandbrugFyns udsendte teste sine færdigheder i bueskydning, hvorfra konklusionen hurtigt må lyde, at der nu for alvor er respekt for den præstation, som man som bueskytte skal præstere, ikke mindst når disciplinen udføres i bevægelse på en forhindringsbane eller fra hesteryg i fuld galop.