Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Når heste er på græs og kommer i kontakt med planter som alsikekløver, pericon og vild pastinak kan de blive ramt af fotosensibilitet, som er en overfølsomhed mod ultraviolet bestråling.
Det meddeler landskonsulent Eric Clausen, Seges Heste i en artikel på Landbrugsinfo.dk
Symptomerne er blandt andet, at dyret bliver uroligt, når det er ude i sollys, og søger skygge. Huden begynder at klø voldsomt. Huden bliver rødlig og hævet, særligt på de upigmenterede områder ved næsebor, ører, øjenlåg, ben samt ved hvide aftegninger. Ved yver og halerod og andre steder med tyndt hårlag ses også ofte symptomer. På de angrebne områder af huden opstår der desuden blæredannelse, væskende sår og senere sårskorper.
Hvorfor får dyr fotosensibilitet?
Flere forskellige planter blandt andet alsikekløver og lupin samt svampetoksiner indeholder stoffer som har en skadelig effekt på leveren således, at leverens evne til at nedbryde giftige forbindelser bliver reduceret. De giftige stoffer bliver efterfølgende ikke nedbrudt og udskilt fra leveren, men i stedet ophobes de i blodet og kommer efterfølgende ud i huden.
Ifølge landskonsulenten kan fotosensibilitet opstå hvis leveren af en eller anden grund ikke fungerer normalt, men efterlader rester af fotodynamisk substanser i huden. Disse stoffer er et biprodukt af klorofyl fra planterne men kan også i sjældne tilfælde opstå efter medicinering. En frisk lever renser normalt blodet fra de nævnte stoffer men hvis dette ikke sker, kan det i kombination med sollys give anledning til kraftige reaktioner.
Behandling og forebyggelse
Eric Clausen påpeger, at det er vigtigt at være opmærksom på, at fotosensibilitet ikke er almindelig solskoldethed men en kemisk proces af cellerne i huden, som derved får nedsat evne til at modstå lyspåvirkninger i huden. Følgelig kan dyrene også få symptomerne selv i gråvejr.
Indenfor de senere år er fotosensibilitet her i landet konstateret hos heste der afgræssede marker med alsikekløver og marker med vild pastinak.
Angrebne dyr bringes på stald og placeres i skygge indenfor, idet det langbølgede lys, der starter reaktionen, kan passere almindeligt vinduesglas. Yderligere kan man beskytte de udsatte områder med bandager og lignende, og beskadigede hudområder behandles med salver og blødgørende liniment.
Det anbefales, at man kender planterne på marken hvor hestene græsser, og undgår afgræsning af marker med høj dækning af alsikekløver. Ifølge landskonsulenten bør man være særlig opmærksom på at undgå planterne perikon og vild pastinak i græsmarken.
Læs hele Eric Clausens artikel om fotosensibilitet på www.landbrugsinfo.dk under Heste.