Efter tre år i Odense er Anker og Signe flyttet til en landejendom, hvor der er plads til både heste, børn og det gode liv på landet.
Tekst og foto: Freelancejournalist Ebbe Mortensen
LANDLIV Mange går rundt med drømmen. Men ikke alle realiserer den: Drømmen om det gode liv på landet.
Det har Anker Thorup og Signe Brix Christensen imidlertid gjort. De er netop flyttet fra en lejlighed i det centrale Odense til en landejendom med 21 hektar på adressen Ladegårdsskov ved Aarup.
Det unge par er ikke uerfarne, når det gælder livet på landet. Både Anker og Signe har trådt deres barnesko i landlige omgivelser.
- Jeg er opvokset på en ejendom, hvor vi havde heste, høns og får. Det var ikke et egentligt landbrug, men snarere et hobbylandbrug, fortæller Signe, der til daglig arbejder som lærer på Vissenbjerg Skole. I øjeblikket er hun dog på barsel, idet hun venter parrets første barn, som ifølge terminen kommer til verden den 24. februar.
Signes store passion er dressurheste. Lige nu har hun dog ingen hest.
- Det er første gang i mit liv, at jeg ikke har hest. Og det skal der helt sikkert gøres noget ved, når der bliver tid til det igen, siger hun.
Ankers passion er springheste
Anker er vokset op på svendborgegnen, nærmere bestemt på Tåsinge. Han arbejder til daglig som tømrer for firmaet Tømrer & Snedker Dyreborg i Odense. Hans store passion er springheste.
- Heste er en interesse, som tager rigtig meget tid, så det er godt, at det er en interesse, som Signe og jeg deler. Jeg har et par heste, som i øjeblikket står på Nordfyn ved en kammerat, som jeg har dem sammen med. På et tidspunkt håber jeg selvfølgelig at kunne flyttet dem her til ejendommen, siger Anker, som i kraft af sit fag som tømrer er godt rustet til den klargøring af ejendommen, som parret i øjeblikket er i fuld gang med.
- Vi ville gerne have haft en flot firlænget proprietærgård, men når man ikke lige har vundet i lotto, er man nødt til at gå på kompromis. Så det, vi faldt for her, var først og fremmest beliggenheden, fortæller Anker.
Banken strittede imod
Ejendommen, der er på 21,6 hektar, ligger ned ad en grusvej i et kuperet terræn med pløjejord, åløb, eng og skov lige udenfor døren. Der er 147 kvadratmeter bolig og udbygninger, der huser både garage, stald og to maskinhuse med plads til dyrehold eller erhverv.
Det var ikke helt uden sværdslag, at Anker og Signe 1. januar kunne rykke fra lejligheden i Odense og ind i deres nye bolig.
- Der var lige en bank, som skulle godkende købet først. Og de syntes, at det var verdens dårligste ide, at vi ville flytte på landet. De så hellere, at vi blev boende i lejligheden i byen med et godt månedligt rådighedsbeløb i ryggen, fortæller Anker.
- Men, fortsætter han, vi kendte nogen, som havde brugt en bankmægler i forbindelse med deres huskøb. Ham ringede vi til, og han forstod ikke, at vi ikke kunne få lov til det, vi gerne ville. Han ringede til nogle banker og derefter til os med meldingen: Gå bare i gang, der bliver ingen problemer med finansieringen.
Signe elsker ro og godt naboskab
Selv om det ikke blev til en firlænget proprietærgård, er det unge par godt tilfredse med deres nye bolig og ikke mindst ejendommens placering midt i et roligt og naturskønt område.
- Vi får bosat unge på landet
- Jeg elsker freden og roen, og så kan jeg godt lide det, man har sammen med sine naboer, når man bor på landet. Man kender hinanden, og der er et godt socialt sammenhold. Det er helt To unge hestefolk sadler om fra by til landanderledes end det, jeg oplevede i byen. Der kan man godt møde nogen, som man måske bor lige i nærheden af, uden at man kender deres navne, fortæller Signe.
Der bor tre familier på grusvejen, hvor Anker og Signes bolig ligger, og de er allerede blevet inviteret til vejkomsammen af de andre beboere.
- Når man bor på landet, kan man altid køre over til naboen og låne et eller andet eller spørge om noget. Det er den livsform, vi er vokset op med, og den sætter vi stor pris på, siger Anker.
Køkkenhave og dyrehold
Udover freden og roen og det gode naboskab håber Signe også, at der bliver tid til at have en køkkenhave.
- Det er ikke fordi, vi skal have en stor grad af selvforsyning, men det ville være rart med en køkkenhave, hvor vi kan dyrke nogle afgrøder, som vi synes, det kunne være lækkert at have, siger hun.
Foruden køkkenhave skulle der også gerne blive plads til et mindre dyrehold. Hønsene går allerede i hønsegården. De fulgte med »pakken«, da Anker og Signe købte ejendommen. Og der er jo rigeligt plads til andre dyr også.
- Vi vil gerne have dyr på ejendommen, fastslår Anker. Både de heste, som jeg har, og som Signe forhåbentligt får igen. Med tiden vil vi også gerne have et par køer og måske en gris, men det hele skal kunne hænge sammen tidsmæssigt.
- Ja, tilføjer Signe. Dyrene skal ikke blive til en sur pligt. Det skal holdes på et niveau, hvor det er hyggeligt at gå ud og passe dem om morgenen. Den dag, det ikke er det, skal vi nok sadle om.
Mange muligheder i fremtiden
Parret har også gjort sig en række tanker om ejendommens fremtid.
- Lige nu er vi i gang med at friske huset op, og så skal vi bruge de næste par år til at finde ud af, om vi skal give huset den helt store renovering, eller om vi måske skal bygge nyt i stedet for, siger Signe.
- Ja, der er mange muligheder, siger Anker. Vi kan vælge at rive det gamle ned og bygge nyt. Vi kan også bygge nyt et andet sted på grunden og leje den nuværende ejendom ud. Det er nogle af de tanker, vi foreløbig har smidt op i luften. Men der er slet ikke taget nogen beslutning endnu.
- Nu skal vi først flytte ind, og Signe skal lige føde – og så ser vi, hvad der sker i fremtiden.