HØST-TOUR
Ændret afgrødeprofil og fordele ved rammeaftaler er i fokus for årets høst
Fire hurtige om høsten til direktør i Danish Agro, Henning Fogh.

- Vi er godt struktureret og i besiddelse af en rigtig god afdelingskapacitet, der gør, at vi kan håndtere alle de mange forskellige afgrøder, de danske landmænd kommer ind med i høst, forsikrer Henning Fogh.
Hvad er dine forventninger til høsten 2021?
- Den danske høst står i skrivende stund rigtig godt. Det gælder især for vinterafgrøderne, hvor vårafgrøderne står mere varieret.
Grundlaget for en rigtig fin høst i Danmark er hermed absolut til stede, men hvor vejrforholdene frem mod høst naturligvis kan påvirke udbytterne. Det tegner til, at vi i år får en lidt senere høst end sidste år på grund af det forholdsvis kolde forår, konstaterer Henning Fogh.
Afgrødeprofilen er i forandring
Hvordan vurderer du afgrødeprofilen i Danmark?
- Der er i Danmark godt potentiale for i højere grad at dyrke proteinafgrøder som for eksempel hestebønner, ærter og lupiner. En del landmænd har allerede taget disse afgrøder med i deres sædskifte, og overordnet set ser vi en ændring i afgrødeprofilen.
- I Danish Agro er vi klar til at modtage både proteinafgrøder og kvalitetskorn sammen med de store mængder foderkorn, vi også modtager. Vi er godt struktureret og i besiddelse af en rigtig god afdelingskapacitet, der gør, at vi kan håndtere alle de mange forskellige afgrøder, de danske landmænd kommer ind med i høst.
- Vælger du som landmand at dyrke proteinafgrøder og kvalitetskorn, er det derfor også værd at være opmærksom på, at vi i vores høstbetingelser tilgodeser dette på lige fod med foderkorn, da Danish Agros tørringstakster i år er reduceret med 15 procent i forhold til sidste år gældende for alt korn, ikke kun foderkorn, forklarer Henning Fogh.
Sikrer fleksibilitet og arbejdsro i høst
Er der noget, de danske landmænd skal være særligt opmærksomme på i år i forhold til tidligere år?
- Prisudsigterne på afgrøder er positive, og derfor er det særligt vigtigt i år for landbruget at komme til os inden høst og få lavet en rammeaftale, der er tilpasset den enkelte bedrift.
- Hermed er det muligt at skabe den størst mulige værdi for landmanden, både ved afviklingen af høsten og ved den senere afregning af afgrøderne, da rammeaftalen sikrer fleksibilitet i afregningen af afgrøderne i forhold til markedet.
- Mange landmænd har allerede lavet rammeaftaler til kommende høst, og det anbefaler vi. Også fordi vi hermed kan sikre aftaler, der passer til det enkelte landbrugs afgrødestrategi og behov for afsætning og lagerkapacitet både under og efter høst.
Service og planlægning er essentielt
Hvad gør I for at servicere landmændene her i årets travleste tid?
- I Danish Agro vil vi gerne servicere landmændene i særlig høj grad i den tid, hvor de har mest travlt. Så kan landmændene bruge deres tid og energi på at få høsten i hus, og så klarer vi resten.
- Dette kommer blandt andet til udtryk ved vores betydelige afdelingskapacitet og udvidede åbningstider i høst. Alle landmænd kan eksempelvis tilmelde sig vores høst-SMS, hvormed de bliver informeret, når deres lokale afdeling har udvidede åbningstider i høst. Hermed hjælper vi landmændene med at planlægge og udnytte deres tid i marken bedst muligt.
- Herudover er effektivisering og planlægning i stigende grad vigtigt, fordi landbruget får større og større maskiner, hvormed de høster afgrøderne hurtigere, og vi skal derfor kunne aftage en stadigt større mængde afgrøder på kortere tid. Det er vi klar til at imødekomme i vores afdelinger.
I Danish Agro startede vi allerede i maj med at planlægge den kommende høst både logistik-, lager- og laboratoriemæssigt, så hele service-setuppet er maksimalt gearet til høst, slutter Henning Fogh.