høst-tour

Vi skriver om høsten
- HVER DAG!

Høstede vinterhvede for fuld kraft mandag eftermiddag

Høsten af vinterhveden er for alvor gået i gang hos planteavleren Karsten Jensen, der melder om små kerner indtil videre. Vandprocenten er 13,7.

Vinterhveden ryger hjem på plantørreriet på Lindegården. - Kernerne er meget små, lyder den foreløbige dom over vinterhveden fra den østsjællandske planteavler Karsten Jensen.

- Udbyttet er ikke noget at råbe hurra for. Det ligger omkring 75-76 hkg pr. hektar, og kernerne er meget små. Rumvægten ligger på 700 kg/m3, men den skulle have vejet mere, lyder det fra Karsten Jensen, Lindegården, Endeslev ved Hårlev, der mandag eftermiddag for alvor er kommet i gang med at høste den tidlige vinterhvedesort Chevignon.

Karsten Jensen vurderer, at de små kerner skyldes, at marken har været ramt af tørke.

- Sidste år så vi udbytter i Chevignon-hveden på 8-10 tons, så jeg havde håbet på et højere udbytte end det, som det foreløbigt tegner til. Men nu må vi se, når det hele er høstet og vejet, siger Karsten Jensen.

Han var allerede i fredags i marken for at høste 25-30 tons til en lokal svineproducent, der manglede foder. I lørdags høstede han også nogle tons til at lægge ud mellem rørene på sit plantørreri for at holde dem fast.

Overraskende

Siden starten af høsten af Chevignon-hveden er vandprocenten faldet fra 14,9 i fredags til nu 13,7.

- Jeg havde ikke drømt om, at den var så langt nede i fredags. Det var overraskende, lyder det fra Karsten Jensen, der igen peger på tørken som en sandsynlig årsag til den tidlige modning.

Karsten Jensen håber på at kunne nå at høste en god bid af gårdens i alt 21 hektar med Chevignon-hveden, inden regnen ifølge vejrudsigten rammer området senest tirsdag. Men om regnen stopper ham allerede efter fem minutters høst, kan ikke vide. 

- Vi har ikke fået regn i de seneste dage som så mange andre steder, men lige nu skyer det mere og mere til, og det regner flere steder på Sjælland, har jeg fået at vide, lyder det fra Karsten Jensen, der høster med sin nye Massey Ferguson Beta 7370 på 23 fod.

Vinterbyggen ramt af tørke

Den 62-årige planteavler fortæller, at han for nogle dage siden høstede knap 8 tons pr. hektar i den to-radede vinterbygsort Comeback. Et for ham utilfredsstillende udbytte.

- Vi fik 90-100 millimeter regn sidst i juni måned. Det skulle vi have haft 14 dage før, men sådan er det jo, lyder det fra den erfarne planteavler.

Karsten Jensen ejer 67 hektar og forpagter 160 hektar med maltbyg, vinterbyg, vinterhvede og vinterraps. Desuden står han for hel eller delvis pasning af 35 hektar.

Han leverer al vårbyggen direkte til Danish Agro, mens brødhveden kommer hjem og ligge, inden den leveres. Rapsen og frøet går til DLF. Foderhveden bliver leveret til enten Danish Agro eller en lokal svineproducent.

Overvejer at låse rapaprisen

Karsten Jensen fortæller, at han ikke har låst nogen priser endnu på nær maltbygprisen.

- Jeg skulle måske have låst rapsprisen, der er faldet lidt i pris på det seneste. Det er gratis at oplagre rapsen hos DLF indtil nytåret, så jeg plejer først at sælge der, lyder det fra planteavleren, der blandt andet følger prisernes udvikling i Effektivt Landbrug.

Planteavleren kan opbevare afgrøder hjemme på sit plantørreri, der har en kapacitet på i alt 3.500 tønder, og desuden er der en amerikanersilo med en kapacitet på 1.400 tønder.

Fra på fredag får Karsten Jensen hjælp til høsten af sin søn, der går på sommerferie fra sit job, og fra den 7. august har han fået det arrangeret sådan, at endnu en høstmedhjælper kan støde til ved høst-travlhed.

Kritiserer regler

Den østsjællandske planteavler har i øvrigt bevidst valgt at have Chevignon-hvede i år for ikke at komme for meget i klemme med efterafgrøderne, der skal sås senest 20. august. En regel, han er stærkt utilfreds med.

- Med de love, de laver på Christiansborg, er vi nødt til at bruge mere Roundup. Det kan jo ikke være meningen, at vi skal nedvisne hveden for at kunne nå at så efterafgrøderne. Men det har vi jo gjort i flere år. Og jo flere efterafgrøder, vi skal så, jo mindre jordbehandling når vi at lave. Og det skal der altså til for at få ordentlig bugt med tidsler, osv., lyder kritikken fra planteavleren, der tilføjer:

- Så jeg har følt mig presset til at så Chevignon, så jeg kunne undgå nedvisning på dele af arealet. Og det kunne have været værre endnu. Vi har en rødsvingelmark, som tæller med i år. Så halvdelen af det areal, vi i år skal så efterafgrøder i, er med Chevignon.

Afgrøder på Lindegården

Karsten Jensen, Endeslev ved Hårlev, ejer 67 hektar og forpagter 160 hektar med følgende afgrøder:

  • Maltbyg, delvist med udlæg af rødsvingel – sorter: Laureate, Planet

  • Vinterbyg – sort: Comeback

  • Vinterhvede – sorter: Informer, Lili og Chevignon

  • Vinterraps – sorter: Hitaly og LG Avignon

  • Græs

Læs mere om Høst-Tour

Effektivt Landbrug er endnu en gang landmandens tro følgesvend igennem årets høst. Under konceptet »Høst-Tour« tager vi læseren med rundt i hele landet og dækker årets høst. Bliv klar til høst med Effektivt Landbrugs årlige Høst-Tour, hvor vi sætter fokus på vigtige udviklinger og nyheder, du ikke må gå glip af.

Læs mere her

Læs også