Heden og kartoflen får sit eget videnscenter
Et nyt center, Hedens Hus, skal rumme formidling om kartoflens rejse fra Sydamerika til Europa og Danmark, kartoffeltyskernes indvandring og den nyeste forskning indenfor kartoffelproduktion.

Hedens Hus – tegning med udsnit af bygning, som man forestiller sig, at det kommer til at se ud. Presse-illustration
Heden, biologien og geologien har skabt ideen til et nyt nationalt videns- og oplevelsescenter – Hedens Hus ved Viborg.
Hér skal der være formidling om kartoflens rejse fra Sydamerika til Europa og Danmark, kartoffeltyskernes indvandring og historie, kartoffelavlen med 2,5 mio. tons kartofler om året og præsentation af unikke produkter skabt af kartoflen samt den udvikling og spændende forskning der sker med dyrkning og kartoffelprodukter.
Oprindeligt ejede kongen heden, og turismekonsulent i Viborg Kommune, Britta Leth, siger:
- At bygge Hedens Hus på kongens land er oplagt. Med information om heden, naturen, kartoflen og den enestående udvikling af kartoffelprodukter vil det give gæsterne indblik i fortid, nutid og fremtid. Med en flot donation på 400.000 kroner fra Købmand Herman Sallings Fond igangsættes nu det store arbejde med at søge fonde til realiseringen af den markante bygning, udstillingerne, historisk legeplads og udenomsarealerne.
Med information om heden, naturen, kartoflen og den enestående udvikling af kartoffelprodukter vil det give gæsterne indblik i fortid, nutid og fremtid
Britta Leth, turismekonsulent, Viborg Kommune
Flere initiativtagere
Lokale ildsjæle, Gregers Laigaard og Jan Herold i Grønhøj, har ønsket formidling om kartoflen og kartoffeltyskerne. Med midler fra Erhvervsstyrelsen og blandt andre Viborg Kommune udarbejdede Britta Leth et projekt, »Kartoflens Univers«, som beskriver den omfangsrige information, der er om kartoflen, kartoffeltyskerne, kartoffelavl osv., og hvilke enestående udstillinger, det kan skabe for besøgende.
Jesper Overgaard, Viborg-journalist/bymand, og Ove Kloch, tidligere direktør for Hedeselskabet/tidligere formand for Kongenshus Mindepark, blev inddraget i arbejdet, og med deres baggrund og gode faglige viden blev Kartoflens Univers udvidet og udviklet til Hedens Hus, hvor der skal være formidling om både heden og kartoflen.
I pagt med naturen
Holscher Nordberg Architects har skitseret Hedens Hus, der i sig selv bliver en del af den ægte oplevelse og i pagt med naturen.
Bygningsværket, der er inspireret af kartoffeltyskernes byggeskik, har et højt rejst stråtag. Danmarks Naturfredningsforening finder, at Hedens Hus med en placering på Nygårdsmark 12, Viborg, passer perfekt ind natur- og landsskabsværdierne.
Der er allerede modtaget tilsagn om en sum til køb af arealet, og Viborg Kommune har igangsat planlægningsarbejdet.
Foreningens fundament
»Foreningen til støtte for Hedens Hus« er et stort skridt på vejen mod Hedens Hus, og den blev stiftet den 24. marts 2025.
Bestyrelsen med syv medlemmer er:
- Formand Henrik Knude Larsen - Danmarks Kartoffelråd og ejer af ScanPotato. Næstformand Preben Kloster - bestyrelsesmedlem i Danske Kartofler, landbruger og kartoffelavler. Kasserer Marie Sønderby Andersen - eventkoordinator og markedsføringsøkonom. Kristian Møller Sørensen - formand for Kartoffelmel-centralen (KMC) i Brande, formand for Karup Kartoffelmelfabrik, landmand og kartoffelavler. Henrik Sell - biolog, ph.d og tidligere vicedirektør i Naturhistorisk Museum. Anne Louise Dannesbo Nielsen - civilingeniør, ph.d og institutleder for Department of Food Science, Aarhus Universitet og Ingelise Vestergaard - senior erhvervsrådgiver Sparekassen Kronjylland.