Det er noget nær umuligt at få en forretning ud af juletræer, lyder det fra en sjællandsk juletræsproducent.
Som det nok vil være kendt i branchen, vækker Sydbanks ejerskab af Danmarks største juletræsproducent, Green Team Group fortsat utilfredshed hos andre producenter i markedet.
Sidste år blev der protesteret udenfor Sydbanks afdeling i Aabenraa over ejerskabet, men selv om Sydbank har meldt ud, at man arbejder på at sælge Green Team Group fra, så er der ikke sket noget.
Mod slutningen af 2021 præsenterede producenten så et årsregnskab, hvoraf det fremgik, at Green Team Group har fået tilført 248 millioner kroner i eftergivelse af gæld..
Beklageligt
Og den økonomiske håndsrækning fra banken vækker utilfredshed. Juletræsproducent Frants Norre fra Døjringe udenfor Sorø mener ikke, at Sydbanks engagement i Green Team bidrager til en økonomisk bæredygtig branche, når banken med den store gældseftergivelse er med til at holde producenten i gang.
- Jeg synes jo, at det er beklageligt, at der er en bank, der holder hånden under dem og holder dem kunstigt i live, siger Frants Norre til Effektivt Landbrug og fortsætter:
- Hvis vi andre havde gæld i den størrelse, ville vi jo være blevet lukket for længe siden. Men problemet er, at deres regnskabet er sådan, at selv nogle af landets dygtigste revisorer har svært ved at gennemskue dem. De sælger jo ud til samme priser som året før, selv om alt så ud til at stige sidste år, siger han.
Og for dem, der kun har juletræssalg at basere deres forretning på, er det en umulig opgave at tjene penge, mener Frants Norre.
- Hos os er vi jo så heldigt stillede, at vi laver andet arbejde også, men dem der kun producerer juletræer, har sådan set et negativt dækningsbidrag. Vi sælger træerne billigere, end vi producerer dem.
Kæmpe milliontab
Nogenlunde samtidig med at Green Team sendte regnskabet ud, der viste et underskud på driften på 9,2 millioner kroner for seneste regnskabsår, blev en anden af de største danske juletræsvirksomheder, Henningsen Production, solgt, og ifølge Frants Norre var det langt fra nogen god handel for virksomhedens bankforbindelse, Danske Bank.
- Vi så jo, at den næststørste danske producent, Henningsen Production, lige inden jul blev handlet til cirka 200 millioner, men hvor der var en gæld på 300 millioner. Danske Bank måtte så tage et lille tab på cirka 100 millioner, men fik den videre. De tog konsekvensen, hvorimod Green Team bliver holdt kørende, siger Frants Norre.
Regnskab var forventet
Spørger man hos Sydbank om gældseftergivelsen, er der ikke noget odiøst i den store post på regnskabet.
- Regnskabet er som forventet. Eftergivelsen er sket ud fra regnskabstekniske præmisser og stammer fra rekonstruktionen af virksomheden i 2019, hvor Sydbank overtog ejerskabet. Blandt andet er en række interne mellemregninger blevet udlignet, siger Søren Hansen Reumert, der er områdedirektør for kommunikation og marketing i Sydbank.
Han oplyser, at det er den tidligere ejer, der har taget det tab, der har været i virksomheden i forbindelse med handlen i 2019.
- Langt størstedelen af beløbet skyldes, at værdien af varelageret er nedskrevet, hvilket gav et tab til den tidligere ejer. En mindre del er gældseftergivelse, primært fra den tidligere ejer. Så rekonstruktionen er primært »betalt« af den tidligere ejer og ikke af Sydbank, siger Søren Hansen Reumert i en skriftlig kommentar.
Sydbank har tidligere meldt ud, at de arbejder på at få solgt Green Team videre, men der er ikke sket noget på den front. Søren Hansen Reumert siger til Effektivt Landbrug, at man stadig venter på, at »den rigtige køber« melder sig.
Flere producenter er stoppet
Priserne på juletræer har været lave i flere år, og det har haft konsekvenser for antallet af producenter, lød det tidligere på vinteren.
- Blandt vores medlemmer kan jeg godt se, at der er flere, som stopper med at producere juletræer, og det kan der være mange årsager til - ringe økonomi ligger nok under de fleste. Men der sker en nedgang i produktionsarealer de her år. Det er der ingen tvivl om, siger Claus Jerram Christensen, der er direktør i brancheforeningen Danske Juletræer til Avisen Danmark.
Men ifølge Hans Herman Henningsen, der står bag Henningsen Production, er der ikke udsigt til, at priserne fra den ene dag til den anden kan danne basis for en økonomisk sund branche.
- De kæder, vi handler med, skal se os som en nødvendighed, og det gør de ikke lige nu. Hvis vi ikke leverer, så er der andre i branchen, som leverer i stedet. Jeg tror, vi lige skal et år eller to længere frem, for udviklingen af udbuddet er det eneste, der afgør noget her - udbuddet skal være mindre end efterspørgslen, siger han til Avisen Danmark.