Pløjedag med hyggen i højsædet
Vejret var som altid med arrangører og deltagere, da Langelands Veteranpløjere sidste lørdag afholdt den traditionsrige pløjedag, hvor hyggen og røverhistorierne går side om side med konkurrencen om at blive Langelandsmester.

Ialt 25 veteranpløjere deltog ved årets pløjedag på Langeland. Fotos: Camilla Bønløkke
I alt 25 pløjere, heraf syv konkurrencepløjere og en enkelt hestepløjer, indtog sidste lørdag et smukt beliggende areal i Peløkke ved Rudkøbing, da Langelands Veteranpløjere i samarbejde med Dansk Veterantraktorklub igen i år var værter ved det traditionsrige efterårsarrangement »pløjedag«.

Niels Grønnegaard og Lennart Grønnegaard Bank (th) har været med ved det lokale arrangement lige fra begyndelsen.
- Det startede jo faktisk med min traktor. Den købte jeg lige inden min konfirmation, lyder det fra Lennart Grønnegaard Banke, der peger over på den grå Massey Ferguson 31, som han denne dag har lånt ud til sin far, Niels Grønnegaard, til hyggepløjning, imens Lennart selv har lånt en Volvo Krabat til dagens arrangement.
Alle kender alle
Niels Grønnegaard, Hans Henrik Knudsen og Niels Frovin var dengang i 2006 initiativtagere til foreningen Langelands Veteranpløjere.
- Det første arrangement var hjemme på gården i Stengade. Dengang deltog tre hestepløjere, 9-10 traktorer og det trak også mange gæster, fortæller Niels Grønnegaard.
Familien Grønnegaard er derfor næsten også altid at finde ved den årlige lokale pløjedag.
- Hvert år har jeg sagt, at jeg vil være med i konkurrencen, men jeg sidder jo kun på den gamle traktor den ene dag om året. Jeg mangler jo tid til at træne, lyder det fra Lennart Grønnegaard Banke, der til hverdag er beskæftiget med jobbet som planteavlskonsulent hos Velas.
- Men det er jo hyggeligt at være med. Alle kender alle, hjælper hinanden og låner plov eller traktor af hinanden. Det er også en dag, hvor der kommer mange gode historier, smiler Lennart Grønnegaard Banke, der mindes, at pløjedagen langt de fleste år har været afholdt i tørvejr, som det også er tilfældet i år.

Formand for Langelands Veteranpløjere, Niels Frovin, havde med god hjælp, som altid det forkromede overblik over det samlede arrangement.
Hjælp der tæller
Faktisk har det generelt været rigeligt tørt i år. Ifølge formand for Langelands Veteranpløjere, Niels Frovin, er der ikke faldet meget mere end 40 millimeter vand indenfor de sidste tre måneder.
Niels Frovin har som altid det forkromede overblik over det samlede arrangement. Denne gang er det måske med ekstra megen god hjælp fra blandt andet Gustav og Knud Rabølle og Hans Henrik Knudsen.
Formanden var nemlig desværre så uheldig at blive ramt af en blodprop i hjernen den 1. marts.
- Gustav (Rabølle red.) fandt mig heldigvis i tide. Det reddede mig, fortæller Niels Frovin med taknemmelige tårer i øjnene, imens han understreger, at man med sådan en oplevelse får lidt at tænke over.

Vejret var igen i år med arrangører og deltagere, der fra arealet i Peløkke kunne nyde udsigten til havblik under Langelandsbroen.
Ny vært
Niels Frovin glæder sig over, at pløjedagen i år kunne afholdes i Peløkke hos Kristian Hammerum, der dermed for første gang lagde muld og lade til pløjning og Plovkro. Et areal der egentlig er forpagtet ud til Gustav Rabølle.
- Jeg købte ejendommen her i 1962 og har haft Hereford i de sidste 50 år, fortæller Kristian Hammerum, der altid har haft landbruget som sin store interesse ved siden af arbejdet som selvstændig med en maskinfabrik i Tullebølle, der blandt andet arbejder i rustfrit stål til mejerier og slagterier.
Trods sine nu 81 år har Kristian Hammerum fortsat fem moderdyr på stald med årets seks kalve. De 20 hektar jord er, som nævnt, nu forpagtet ud til Gustav Rabølle.

Birgit Petersen var eneste hestepløjer ved dette års pløjedag.
Hestene også repræsenteret
Det er efterhånden småt med deltagelse af hestepløjere, men Birgit Petersen, der har pløjet siden hun var 13 år gammel, deltog denne dag med familiens heste, de to fjordheste 23-årige Maja og 18-årige Buster.
- Jeg har faktisk haft 20-års jubilæum som hestepløjer, fortæller Birgit Petersen, der forklarer nærmere, hvordan det var hendes far og hendes onkel, Niels Peder og Ejner Hansen, der startede med at pløje med heste.

'Noah på tre år og Theo på seks år synes det var sjovt at hjælpe mor med at styre ploven bag hestene.
Birgit Petersen var dermed ikke ret gammel, da hun lærte det gamle håndværk med hestene og har blandt andet deltaget i Danmarksmesterskaberne mange gange.
Maja og Buster står bomstille, imens Birgit Petersen giver sig tid til en snak med avisens udsendte. Hun gør det klart, hvor vigtigt det er, at hestene fra starten lærer at være lydhøre for signalerne – både af sikkerhedsmæssige årsager, i forhold til når ploven skal justeres, og fordi hestene skal kunne stå stille og vente under den løbende bedømmelse af plovfuren under konkurrencer.
Birgit Petersen fortæller endvidere, at det er en hård sport for hestene, hvorfor det er vigtigt hele tiden at vurdere, hvorvidt det bliver for hårdt for dem. Her handler det blandt andet om jordtypen og om, hvor tør og hård eller våd og tung jorden er, forklarer hun, inden hun med god hjælp fra sine to drenge, Theo på seks år og Noah på tre år, igen lader ploven gå i jorden og lader hestene arbejde.

Nysgerrige gæster ankom løbende til arrangementet i løbet af dagen.