René endte bag tremmer for kartoffelaktion på Storebælt - nu demonstrerer han igen

Tre læs kartofler på Storebæltsbroen den 1. juni 2023 skabte opmærksomhed. Vognmand René Spang Jørgensen, der spredte kartoflerne i protest mod en ny afgift, måtte ind at ruske tremmer, men nu demonstrerer han igen. Denne gang i sympati med tyske landmænd.

Artiklen er rettet 10/1-2024

Avisen var ved en fejl kommet til at give urigtige oplysninger, som er rettet i denne version af artiklen.

Vi beklager fejlen.

40 tons kartofter skabte opmærksomhed, da de blev læsset af på Storebæltsbroen den 1. juni 2023.

Bag aktionen stod vognmanden René Spang Jørgensen fra Give. Han deler nu historien om kartoffelaktionen med netmediet Zetland, hvor han fortæller, at det var en handling, der sendte ham bag tremmer i 42 dage i Svendborgs arrest.

Vognmanden forklarer, at hans handling udsprang af voldsom utilfredshed med forslaget om, at lastbiler, der vejede over 12 tons, skulle betale en afgift på mellem én og to kroner pr. kilometer på de danske veje.

- En hvilket som helst opdyrket mark optager mere CO2, end den udleder.

Vognmand René Spang Jørgensen

Samme dag som forslaget skulle vedtages, besluttede han derfor at forsøge at fange Folketingets opmærksomhed på problemet ved at på egen hånd at læsse kartofler af på Storebæltsbroen.

Vognmanden fortæller til Effektivt Landbrug, at det blev i alt til tre læs affaldskartofler på tilsammen omkring 40 tons. Herefter havde René Spang Jørgensen ifølge Zetland planer om at tage til Købnhavn for at deltage i en demonstration mod forslaget, men han nåede bare aldrig så langt, for i stedet blev han anholt.

CO2 og landbruget

Nu fortæller han til Zetland om begivenhederne og noget af det, der optager ham. Blandt andet at, »de er jo i gang med at ødelægge landbruget«:

- Om ti år vil der nok være 30-50 procent mindre landbrugsjord i drift, siger han til Effektivt Landbrug.

- Landbrugsjord hiver CO2 ud af luften. Alt, hvad der gror, bruger CO2. En hvilket som helst opdyrket mark optager mere CO2, end den udleder. Det skyldes ganske enkelt fotosyntesen. For at nedkæmpe CO2 handler det altså om at plante landbrugsjorden til, påpeger han videre.

- Og altså ikke med træer, men med afgrøder, præciserer han overfor Effektivt Landbrug.

Derimod mener han, at afgifter bare lander i en kasse, uden at det nødvendigvis gavner klimaet. »De penge renser ikke luften«, siger vognmanden blandt andet.

Mandag demonstrerede René Spang Jørgensen igen. Denne gang deltog han i en aktion i Padborg i sympati med tyske landmænds demonstrationer imod stigende tyske dieselpriser.

Læs også