På vej til pariser-jul
Hos Silva Green har det været en fornuftig sæson, her hvor de sidste juletræer er sendt til Frankrig, Ungarn og de øvrige eksportmarkeder.

I den forgangne uge sendte Silva Green de sidste 25 læs juletræer afsted til Frankrig og Ungarn. Henrik L. Hansen, der i en halv snes år på sin gård i Troelse har huset eksportfirmaets juletræsaktiviteter, læsser her en sending træer til en parisisk blomsterhandel.
JULETRÆER Udfordringer har det ikke skortet på for juletræsbranchen i år. Alligevel ender det med en fornuftig sæson, konkluderer Michael Teglgaard fra Silva Green ApS i Morud, mens de sidste lastvogne læsses med juletræer til Paris og Ungarn.
- Endnu mangler vi at sende 8.500 træer til en parisisk blomsterhandler og 15.000 træer til en ungarsk grossist, som afsætter dem dernede til en havecenterkæde, fortæller den fynske juletræseksportør imellem telefonsamtaler på både engelsk, tysk, fransk eller på modersmålet med speditørfirmaet, der sørger for at de sidste omkring 25 lastbiltræk når frem til destinationerne i god tid inden jul.
Scenen sidste mandag er i Troelse ved Blommenslyst, hvor Silva Green gennem de seneste halve snes år har haft produktions- og lagerfaciliteter hos Henrik L. Hansen. Det er gårdejeren selv, som står for læsningen af den litauiske lastbil, som to dage senere lander i Paris med de fynske juletræer.
Udfordringer året igennem
Som erfaren branchemand ser Michael Teglgaard tilbage på en anderledes sæson, som i sidste ende alligevel ender med et opfyldt budgetmål for 2020 og afsætningen af alle de planlagte omkring 240.000 træer til kunderne i Frankrig, England, Tyskland, Holland, Belgien, Polen og Ungarn.
- Udfordringerne startede allerede i foråret, hvor en større spiller i markedet lagde ud med en prisliste, som var helt i bund. Det skabte forventninger hos kunderne om en urealistisk pris og mange træer i markedet. Samtidig var flere plantager stadig ramt af tørken i 2018, og igen i år oplevede vi tørke midt på sommeren.
- Derfor ventede de fleste med at mærke juletræerne til eksport til hen midt i september. Og alle ventede på, hvordan markedet ville blive, også i forhold til hele corona-situationen, siger den fynske eksportør, der dog overraskende nok fik mange, også nye kundekontakter ved Langesømessen, der også var blevet udsat til senere på sæsonen. Og sammen med juletræsproducenterne desuden kunne konstatere, at de fleste tørkeskader i plantagerne forsvandt i det gode vejr i oktober.
Begrænsede tørkeskader
Imidlertid kom en ny udfordring med en uges corona-nedlukning af alle havecentrene i Frankrig, der er blandt Silva Greens største aftagere.
- Alt stoppede, indtil havecentrene fik lov at åbne igen. For os betød det, at vi mistede 20 procent af vores normale fem ugers produktionstid. Heldigvis kom der igen gang i ordrerne, og tillige kan coronaen være grundlag for en større efterspørgsel, her hvor alt tegner til en stille jul i mindre familier.
Michael Teglgaard påpeger, at afsætningen i alle størrelser juletræer af den kendte gode danske kvalitet, har været fornuftig, men til en lavere engrospris på grund af markedsforholdene.
- Generelt tegner det fremadrettet til en mindre produktion, og derfor ser jeg da fortrøstningsfuldt på fremtiden for de tilbageværende danske juletræsproducenter.