bannerPos

Landbrug & Fødevarer før politiske forhandlinger:: - CO2-afgifter er ikke noget quickfix

- Lige nu har vi ikke de teknologiske alternativer i landbruget. Verden har dem ikke, siger Anne Arhnung, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.
18-09-2020 16:21

En indførelse af en høj afgift på udledning af CO₂ kan ramme dansk erhvervsliv hårdt, viser en ny rapport, der har beregnet konsekvenserne af en indførelse af en høj afgiftssats pr. ton udledt CO2 i 2030. Landbrug & Fødevarers direktør advarer forud for politiske forhandlinger.

En indførelse af en høj afgift på udledning af CO₂ kan ramme dansk erhvervsliv hårdt, viser en ny rapport, der har beregnet konsekvenserne af en indførelse af en høj afgiftssats pr. ton udledt CO2 i 2030. Landbrug & Fødevarers direktør advarer forud for politiske forhandlinger.

En indførelse af en høj afgift på udledning af CO₂ rammer dansk erhvervsliv hårdt.

Det viser en ny rapport fra PwC og Axcelfuture, der har beregnet konsekvenserne af en indførelse af en høj afgiftssats pr. ton udledt CO₂ i 2030.

Særligt den energiintensive industri, transportsektoren og landbruget står til at blive hårdt ramt på deres forretningsgrundlag med en høj afgift, men dansk erhvervsliv vil blive ramt bredt, fastslår rapporten, der kommer forud for et vigtigt efterår i dansk politik. Politikerne skal nemlig blive enige om, hvordan Danmark når sine ambitiøse klimamål.

Vigtig rapport

Anne Arhnung, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, understreger, at rapporten er »et vigtigt indspark« i debatten om en CO2-afgift.

- Den understreger med al tydelighed, at vi skal handle klogt, hvis vi vil skabe den klimaomstilling, som vi alle ønsker os.

I landbruget har man dog, fortæller Anne Arhnung, den særlige udfordring, at biologiske processer ikke kan erstattes af el fra en vindmølle.

Derfor skal Danmark gå forrest i klimakampen ved at være længst fremme med forskning og innovation, mener hun.

- Vi skal udvikle produktionen i Danmark og levere de tekniske løsninger, der kan gøre den store forskel herhjemme og blive en inspiration for andre lande i verden. Det skal ske gennem udvikling og forskning, siger Anne Arhnung, og tilføjer:

- Afgifter vil kun forsinke eller helt umuliggøre det arbejde, vi er i gang med, fordi man tapper erhvervet økonomisk. Det betyder tab af arbejdspladser, velfærd og fremtidig forskning og innovation. 

Mangler teknologien

Ifølge direktøren giver adfærdsregulerende afgifter kun mening, når der eksisterer et alternativ til udledningen.

- CO2-afgifter er ikke noget quickfix for klimaet, understreger hun.

- Lige nu har vi ikke de teknologiske alternativer i landbruget. Verden har dem ikke. Derfor har ingen lande for nuværende sat en pris på køernes bøvser eller landbrugsjordens udledning af lattergas.

- Til gengæld kan vi gå andre veje her og nu med for eksempel jordudtagning, som vi har præsenteret sammen med Danmarks Naturfredningsforening, siger Anne Arhnung.

mip

 

I Sverige er der få og rimelige regler

Rimelige. Sådan vurderer Lars Philipson de statslige miljøregler for det svenske markbrug. Han kan derfor ikke umiddelbart pege på nogen regulering, som han gerne så fjernet.

Regeringen vil have gravet de døde mink op igen

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) fortæller, at Fødevarestyrelsen er ved at finde ud af, hvordan man skal håndtere de døde mink fra de to massegrave, som i sidste måned blev oprettet ved Karup og Holstebro.

Miljøminister nedtoner spildevandsproblem

Det er uanstændigt og unuanceret, når miljøminister Lea Wermelin (S) holder fast i fortællingen om, at spildevandsudledningen kun udgør 10 procent af belastningen til vandmiljøet, mener Jørgen Evald, faglig direktør i BL.

Spirende kødkvæg-optimisme frem mod nytår

Det danske marked har fået mere luft, hvilket især er takket være den forestående nytårshandel, hvor oksekødet kommer i centrum. Det løfter kødkvægstillægget i denne uge med 25 øre pr. kg.
Side 1 af 1988 (39749 artikler)Prev1234567198619871988Next