Klimarådets nye rapport »Danmarks klimamål i 2050« får en hård medfart fra tænketanken Cepos. Rapporten mangler blandt andet samfundsøkonomiske beregninger, og endelig er EU’s klimamål - i modsætning til, hvad Klimarådet vurderer - tilstrækkelige, lyder kritikken fra Cepos.
Klimarådet nye rapport, »Danmarks klimamål i 2050«, får hårde ord med på vejen fra Otto Brøns-Petersen, der er analysechef i tænketanken Cepos:
- Det giver ingen mening at have et selvstændigt dansk klimamål efter 2030, siger han blandt andet.
Årsagen til det er, at de danske udledninger vil være omfattet af EU’s kvotesystemer, forudser Cepos.
- Dermed vil der ingen klimaeffekt være af dansk enegang ud over at gøre plads til flere udledninger i andre EU-lande, påpeger han.
Klimarådet overser centrale elementer i klimaomstillingen
Men det er ikke den eneste kritik fra Cepos’ analysechef.
Han mener nemlig ikke, at Klimarådets notat bidrager til en nøgtern diskussion om meningsfuld dansk klimapolitik, men at rapporten i stedet risikerer at understøtte en »tom politisk overbudspolitik om at komme med det største mål«.
- Tværtimod har rådet ikke engang et bud på de samfundsøkonomiske omkostninger eller klimaeffekterne af det skærpede klimamål, mener Otto Brøns-Petersen.
Nye anbefalinger fra Klimarådet ændrer landbruget fundamentalt
Mangler virkemidler
Men kritikken stopper ikke her.
I en pressemeddelelse gør Cepos opmærksom på, at rapporten mangler bud på virkemidler:
- Rapporten (…) er en grundig gennemgang af forskellige scenarier for drivhusgasudledninger i 2050, hvor Danmarks territoriale udledninger er reduceret med henholdsvis 100 og 110 procent relativt til 1990. Analysen svækkes dog af, at der ikke præsenteres konkrete forslag til, hvilke virkemidler og omfanget af disse, der vil være nødvendige for at opnå de beskrevne scenarier, lyder kritikken fra Cepos, som tilføjer:
- Ydermere savnes kvantificering af de samfundsøkonomiske omkostninger for de forskellige scenarier.
Genistreger i Trepartsaftalen
EU’s regulering er nok
Ifølge rapporten er de samfundøkonomiske omkostninger ikke opgjort, eftersom det på nuværende tidspunkt ville være behæftet med for stor usikkerhed at regne på økonomiske omkostninger og gevinster i 2050.
- Hvis det er tilfældet, er det ærgerligt, at Klimarådet alligevel anbefaler, at det danske klimamål i 2050 bør være et reduktionsmål på 110 procent, lyder kritikken.
Cepos mener, at man grundlæggende bør undgå overlappende mål, og det mener man er tilfældet, når Danmark har et klimamål, der er afkoblet fra klimapolitikken i EU, selvom danske udledninger i meget stort omfang faktisk er reguleret af EU.
EU har et mål om klimaneutralitet i 2050 på tværs af unionen, hvilket i vidt omfang skal nås gennem etablerede kvotesystemer, som skal sætte et loft over de samlede udledninger i EU, og det betyder ifølge Cepos, at nationale tiltag slet ikke vil have nogen klimaeffekt.
- Tværtimod vil dansk overopfyldelse af EU-forpligtelser alt andet lige mindske behovet for reduktioner i andre lande
Tænketanken Cepos
Drop nationale mål
- Det betyder altså, at danske klimamål vil have begrænset effekt på klimaet og fordyre den grønne omstilling, lyder det fra Cepos, som derfor argumenterer for, at det ikke vil være omkostningseffektivt at sigte efter selvstændige danske klimamål.
Ifølge Klimarådet vil et selvstændigt dansk klimamål i 2050 dog være meningsfuldt i egenskab af, at det kan bruges i forhandlingssituationer til at presse på for mere ambitiøse mål i EU-regi. Men ifølge Cepos er det ikke sandsynliggjort i rapporten.
- Tværtimod vil dansk overopfyldelse af EU-forpligtelser alt andet lige mindske behovet for reduktioner i andre lande, påpeger Cepos.
Derfor lyder anbefalingen fra Cepos, at de danske klimamål skal ændres til at være i overensstemmelse med de europæiske mål for at undgå, at udledninger dobbeltreguleres, som det ifølge Cepos er tilfældet på mange områder i dag.
Står det til Cepos, bør regeringen derfor – trods Klimarådets anbefalinger – undlade at skrive ind i klimaloven, at der i Danmark sigtes efter 110 procents reduktion i 2050.