Flere klimaorganisationer har anlagt retssager mod EU-Kommissionen med kritik af EU's nuværende klimapolitik.
Climate Action Network Europe (Can) og Global Legal Action Network (Glan) anfægter EU's 2030-mål, som de mener er for svage, og kræver en øget emissionsreduktion fra 55 procent til 65 procent med udgangspunkt i år 1990, skriver Altinget.
Sven Harmeling, leder af klimaafdelingen hos Can Europe, udtaler ifølge The Guardian, at de er nødt til at bruge alle tilgængelige kanaler for at presse Europa-Kommissionen til at bringe EU's klimaambitioner på rette spor i forhold til deres andel af 1,5 grader celsius-målet i Parisaftalen.
- EU skal øge sine emissionsreduktioner og opnå mindst en 65 procents nedskæring inden 2030, hvis det vil være en troværdig aktør. Den seneste acceleration i udvidelsen af vedvarende energikilder i mange lande og de dermed forbundne omkostningsreduktioner giver ny momentum til dette, siger han.
Organisationerne hævder, at de nuværende mål er baseret på forældet forskning og ikke er tilstrækkelige til at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.
Samtidig sagsøger fem andre organisationer EU for at inkludere fly og skibe i reglerne for bæredygtig finansiering.
Der er tale om de fem organisationer: Opportunity Green, Dryade, CLAW, Fossielvrij NL og Protect our Winters Austria.
Sønderjysk storlandbrug søsætter 34 nye initiativer som reaktion på fremtidig CO2-afgift
Underminering af grønne investeringer
De mener, at kravene for at opnå et grønt stempel er for svage, hvilket kan underminere grønne investeringer i sektoren.
Selvom retssagerne varierer betydeligt, er deres grundlag det samme. Organisationerne hævder, at EU ikke har haft et tilstrækkeligt videnskabeligt fundament til at understøtte sin klimapolitik. Dette har resulteret i for svage krav og reguleringer, som ikke vil kunne opfylde de opstillede mål.
Begge sager er prioriteret af EU-Domstolen og kan komme for retten allerede i 2025.
Ifølge The Guardian håber NGO'erne, at deres sag vil blive styrket af en skelsættende afgørelse fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i april, som fastslog, at Schweiz' manglende indsats for at reducere sine nationale drivhusgasemissioner var en klar overtrædelse af menneskerettighederne for en gruppe på mere end 2.000 ældre schweiziske kvinder.