Glæde hos L&F: Regeringen lancerer strategi for pyrolyse i landbruget

Regeringen har præsenteret en strategi for pyrolyseteknologi, som skal bidrage med 300.000 ton CO2-reduktioner i landbruget inden 2030. Teknologien forventes at blive et centralt redskab i Danmarks grønne omstilling.

Regeringen har løftet sløret for den første konkrete implementering af den grønne trepartsaftale med fokus på pyrolyse i landbruget.

Teknologien, som omdanner biomasse til biokul, forventes at reducere landbrugets CO2-udledninger med 300.000 ton inden 2030, svarende til udledningen fra 116.000 personbiler, oplyser Klima- Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er en del af regeringens ambition om at gøre Danmark klimaneutralt, hvor landbruget i dag står for en betydelig del af udledningerne.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard understreger vigtigheden af en grøn omstilling i landbruget:

- Pyrolyse er en teknologi med et stort potentiale, men det er klart, at vi er nødt til at blive klogere på både rammer og miljø, før vi kaster alle pengene i kurven. Det er det, vi gør med strategi og arbejdsprogram for pyrolyse. Men regulering og arbejdsprogram kan ikke stå alene, så private aktører er også nødt til at levere, siger Lars Aagaard.

10 milliarder

I forbindelse med aftalen i den grønne trepart blev der aftalt knap 10 milliarder kroner til en pyrolysepulje, der skal sikre incitament til pyrolyse i landbruget - og arbejdet med at indrette den kan nu gå i gang. Det forventes, at puljen vil kunne søges fra 2027.

Et vigtigt ben i regeringens strategi og arbejdsprogram er de større miljøundersøgelser, der skal være på plads, før udviklingen af pyrolyse i Danmark kan komme op i skala – på den måde vil det ikke være op til den enkelte kommune at stå for undersøgelserne. Regeringen har derfor igangsat undersøgelser af de landbrugs- og miljømæssige konsekvenser, så en klar miljøregulering, der er i overensstemmelse med EU-retten, kan implementeres i 2026.

- Pyrolyse har et spændende potentiale, og vi skal hurtigst muligt have skabt de regulatoriske rammer, så vi kan komme videre med teknologien. Men vi mangler stadig viden om præcist, hvordan pyrolyse og biokul påvirker miljøet. Derfor har regeringen sat gang i grundige undersøgelser af, hvordan miljøet påvirkes af teknologien, så vi kan tage højde for det, når vi udbreder pyrolyse i stor skala, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Strategien er et vigtigt skridt mod at opskalere pyrolyse i Danmark, og regeringen arbejder på at udvikle metoder til at måle klimaeffekten af teknologien.

Glæde hos L&F

Det glæder klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring, at strategien for pyrolyse nu er offentliggjort, og at implementeringen kan begynde:

- Vi er meget glade for, at den længe ventede strategi for pyrolyse nu er offentliggjort. Regeringens strategi og arbejdsprogram imødekommer de udfordringer, der har været omkring udbredelsen af pyrolyse, og den baner vejen for at få fjernet de barrierer, som har stået i vejen for opskaleringen af teknologien, lyder det i en pressemeddelelse fra L&F, og han fortsætter:

- Permanent lagring af kulstof og produktion af grønne brændstoffer fra landbrugets restprodukter kan blive afgørende for, at dansk landbrug kan reducere sin klimapåvirkning og på sigt blive klimaneutralt.

Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også