Skal landbruget hjælpe byggebranchen på klimafronten?
Der er et stort potentiale i landbrugsafgrøder i forhold til at skabe mere bæredygtigt byggeri i Danmark, og det kan blive afgørende for byggebranchen, lyder det fra Realdania.
![Et stråtækt hus er ikke kun pænt rent æstetisk. Det er også mere klimavenligt. Nu skal sammenhængen med landbrugsafgrøder og byggematerialer gåes efter i sømmene. Foto: Steffen Stamp/Realdania](https://cdn.lfmedia.dk/cmscontent/media/pagecontent/xsthumb/149861.webp)
Et stråtækt hus er ikke kun pænt rent æstetisk. Det er også mere klimavenligt. Nu skal sammenhængen med landbrugsafgrøder og byggematerialer gåes efter i sømmene. Foto: Steffen Stamp/Realdania
Forestil dig, at du skal bygge et nyt hus. Men i stedet for at isolere med rockwool, så bruger du halmballer, der er så pressede, at ballerne ikke kan brænde på grund af mangel på ilt. Taget er stråtækt, og yderskallen er lavet af træ, måske fra et skovlandbrug.
Det lyder måske urealistisk. Men hvis byggebranchen herhjemme skal gøres mere bæredygtig, kan det også blive en løsning at bruge afgrøder til byggematerialer. Og det kan måske blive en ny forretningsmulighed for landbruget i Danmark.
Realdania undersøger i projektet »Veje til biobaseret byggeri«, om Danmark kan blive selvforsynende med biobaserede byggematerialer.
Biobaserede materialer har lavere produktionsudledninger, kan lagre CO2 og er biologisk nedbrydelige. Innovation, produktudvikling og afprøvning af materialer er centrale elementer i projektet, der på sigt skal munde ud i biobaserede eksempelbyggerier.
Vidensdeling i værdikæden
Første fase af indsatsen har skabt en unik vidensbase, der samler ekspertise fra forskere, eksperter og aktører i hele værdikæden. Det handler om at skabe viden om arealer, afgrøder, materialegenskaber og byggeløsninger.
- En større udbredelse og anvendelse af de materialer, som vi historisk har brugt til at bygge med, kan blive et helt afgørende element i at nedbringe byggeriets klimaaftryk, siger Stig Hessellund, der er projektchef i Realdania, og fortsætter:
- Jeg håber, at den omfattende mængde af viden, vi nu lægger frem, kan være et afsæt for den nødvendige, brede dialog mellem produktionsvirksomheder og andre nøgleaktører, siger han.
Danmark kan blive selvforsynende
Analyser fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet viser, at Danmark har et langt større potentiale for at blive selvforsynende med biobaserede byggematerialer, end tidligere antaget.
En rapport fra Artelia konkluderer, at landbrugsafgrøder som hamp, græs og halm kan supplere træproduktion og dække behovet for byggematerialer.
Afhængigt af fremtidens byggeaktivitet kan Danmark spare op mod 1,4 mio. tons CO2 årligt i 2050 og lagre op til 2,3 mio. tons CO2.
En analyse fra Smith Innovation viser dog, at der mangler samarbejde mellem landbrug og industrien for biobaserede byggematerialer.
Vil udvikle værdikæder
Der er behov for nye værdikæder, forskning og produktudvikling, samt støtte til test, dokumentation og certificering. Markedet er endnu umodent, og antallet af danske producenter er begrænset.
Der mangler også forskning og udvikling, der kobler byggeri og landbrug sammen gennem produktudvikling, lyder det i analysen.
I næste fase af »Veje til biobaseret byggeri« er fokus på udvikling af værdikæder og anvendelsen af biobaserede materialer i byggeriet.
Sammen med bygherrer er ambitionen at realisere flere eksempelbyggerier, hvor materialerne kan opleves i praksis. Målet er at inspirere håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører til at tage biobaserede byggematerialer i brug.