Biomasse udleder CO2, og udledningerne bliver kun registreret i begrænset omfang. Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Ifølge et notat fra Energistyrelsen er der tale om hele 6,9 millioner tons CO2, der blev udledt fra afbrænding af biomasse. Det svarer til 15 procent af den samlede CO2-udledning i Danmark, hvoraf kun »en del« indgår i klimaregnskabet, fordi en stor del af de 6,9 millioner tons finder sted uden for Danmarks grænser.

I dag regnes biomasse officielt for at være CO2-neutralt. Det skyldes, at den udledte CO2 ved afbrænding igen optages af nye træer, der indgår i det cirkulære system. Men spørger man professor ved Aarhus Universitet og landbrugs- og klimaforsker, Jørgen E. Olesen, tager det 30-100 år for nye træer at optage den fulde mængde CO2 udledt af afbrændingen.

Og det vækker bekymring hos professoren. Han påpeger, at Danmark således årligt øger den såkaldte »kulstofgæld«. Han skønner ifølge mediet, at kulstofgælden hvert år stiger med 1,4 millioner tons CO2.

Vil have mængden af biomasse reduceret

Og det budskab støtter Carsten Rahbek, professor og ekspert i biodiversitet ved Københavns Universitet, op om:

- Hvis man ser på de globale klimaforandringer, er den mængde CO2, der bliver udledt ved at brænde biomasse i stedet for kul, lige så stor, og klimaet er ligeglad med, om CO2’en kommer fra kul eller fra afbrænding af træer, lyder det fra Carsten Rahbek.

En løsning på problemet er ifølge Jørgen E. Olesen, at man tvinger fjernvarmeselskaberne til at reducere brugen af biomasse, eksempelvis ved at pålægge krav om energiafgifter, eller ved at kræve etablering af varmepumper eller andre alternative varmeløsninger.