Foderstofvirksomhed genanvender plast i nordisk samarbejde

Hornsyld Købmandsgaard er med i nyt nordisk samarbejde om at reducerer klimabelastningen fra landbrugsplast med 30 procent

Gennem et nyt initiativ går tre store nordiske aktører nu sammen om at reducere klimabelastningen fra landbrugsplast. Samarbejdet vil betyde en reduceret mængde nyproduceret plast og dermed en reduktion i CO2-udslip med en tredjedel.

I 2023 går Hornsyld Købmandsgaard A/S, svenske Lantmännen og norske Felleskjøpet sammen med den svenske virksomhed, Trioworld, om projektet. Målet er at erstatte hele Trioworlds sortiment af strækfilm, der bruges til balleensilage med produkter produceret af mindst 30 procent genanvendt materiale.

Det genanvendte materiale er landbrugsplast, som landmændene leverer tilbage til genbrug.

- Ved at tage dette initiativ kan vi sammen med vores kunder reducere landbrugets klimabelastning. Investeringen betyder, at vi er to skridt foran i forhold til andre lande i EU. En spændende rejse er skudt i gang, og det uden at gå på kompromis med ensilagekvaliteten, siger produktkonsulent Poul Møller, Hornsyld Købmandsgaard.

- Der er store perspektiver i projektet, og vi er glade for samarbejdet, som betyder, at vi i fællesskab løfter i flok og virkelig gør en forskel på klimaområdet.

Er allerede i gang

Aktørerne i samarbejdet har allerede taget et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig anvendelse af plast ved at tilbyde en tyndere strækfilm, og sortimentet består allerede i dag i høj grad af genbrugsmaterialer.

- Ensilageplast er længe blevet indsamlet og genanvendt, men tidligere har det kun været muligt at bruge det til plastprodukter med lavere kvalitetskrav. Det fantastiske ved dette er, at brugt strækfilm nu genbruges og bliver et nyt materiale af høj kvalitet uden at påvirke kvaliteten. Ved at skifte til et produkt med samme kvalitet og brugt på samme måde som den almindelige film, kan landmanden således reducere klimabelastningen markant, siger Jan Håvard Kingsrød, produktchef hos Felleskjøpet.

Høj kvalitet

Håndteringen og produktionen af landbrugsplasten foregår på Trioworlds anlæg i Smålandsstenar. Sortimentet af genanvendte råvarer går under navnet Triowrap Loop. Det er RecyClass certificeret og opretholder samme høje kvalitet og håndteres på samme måde ved indpakning som nuværende produkter, men med omkring 30 procent lavere klimabelastning.

- Dette unikke fokus er helt i tråd med Lantmännens bæredygtighedsarbejde, som omfatter de strategiske mål om at erstatte nyproduceret, fossilbaseret plast med genanvendte og vedvarende materialer inden 2030. Derudover skal vi forbedre effektiviteten af vores plastforbrug ved blandt andet at reducere tykkelsen på produkterne og sikre, at den plast, vi bruger, er fuldt genanvendelig, siger Helena Häggblad, produktchef for specialvarer hos Lantmännen.

I Lantmännens rapport »Agriculture of the future: Milk and Beef« fra 2021 blev landbrugsplast identificeret som et potentiale for at opnå fossilfrit landbrug,

Læs også