Taget på herregårdsmuseet Gammel Estrup prydes snart 20.000 nye, håndstrøgne tagsten. Loftet blotlægges, og det kommer til at give besøgende nyt indblik i gammelt håndværk og vaskekoners vilkår.
20.000 håndstrøgne tagsten.
Så mange skal der til, når Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum påbegynder sit hidtil største restaureringsprojekt.
Snart går man nemlig i gang med at udskifte taget på hovedbygningen på Gammel Estrup, hvor i alt 20.000 tagsten skal udskiftes med nye håndstrøgne tegl.
- Det kan lade sig gøre takket være en historisk stor bevilling fra A.P. Møller Fonden, oplyser museet i en pressemeddelelse.
- Tæthed på tag og fag er helt afgørende for bevaring af den fredede hovedbygning, lyder det blandt andet fra museumsdirektør Kasper Steenfeldt Tipsmark i meddelelsen.
Håndværk og vaskekoner
Han fortæller, at renoveringen samtidig giver museet lejlighed til at vise de dele af herregården, som man normalt ikke ser. For eksempel betyder renoveringen, at besøgende kan komme ind og se den gammeldags loftkonstruktion med understrygning og mærke, hvordan det føltes på sådan et loft før i tiden, hvor det var koldt og uopvarmet.
Samtidig har museet nye ambitioner for herregårdens loft:
- Vi vil blandt andet indrette tørreloft og på den måde fortælle historien om tjenestepigernes arbejde med vask og tørring og utallige ture op og ned ad trapperne i det store hus, fortsætter museumsdirektør Kasper Steenfeldt Tipsmark.
Senere vil museet desuden etablere en udstilling på loftet, der tager fat på det overordnede spørgsmål »hvad er en herregård« for derigennem at stille skarpt på de danske herregårdes funktion, udvikling og samfundsmæssige betydning over tid.
Håndværk vises frem
Renoveringen af Gammel Estrups tag betyder, at museet fra november til september vil være pakket ind i stilladser, og det vil museet bruge som en mulighed til at fortælle historien om gammeldags håndværk og herregårdsbyggeri, som gennem århundreder har været en helt særlig disciplin.
Museet vil også give gæsterne mulighed for at følge det store restaureringsarbejde på tæt hold:
- Man har jo altid bygget om og bygget til og renoveret og restaureret i helt stor skala på de danske herregårde. Der har på daglig basis været gang i vedligeholdelse og nybyggeri og om- eller tilbygning på herregårdene, der historisk havde adgang til de bedste arkitekter og håndværkere. Vores kommende tagprojekt giver os en oplagt mulighed for at fortælle den del af herregårdshistorien, siger museumsdirektøren.
Udskiftningen af taget på Gammel Estrup er muliggjort af en rekordstor bevilling på 24 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal. Desuden har museet modtaget støtte til tagprojektet og kobbertagene på 1 million kroner fra Slots- og Kulturstyrelsen og 500.000 kroner fra Norddjurs Kommune. Endelig har Inge og Asker Larsens Fond til Støtte af Almennyttige Formål bevilget 200.000 kroner til en gangbro på loftet, der muliggør publikumsadgang til loftet.
Snart bliver der lagt omkring 20.000 nye tagsten på herregårdsmuseet Gammel Estrup. Projektet forventes at vare til september 2024 og er muliggjort via en 25 millioner kroner stor bevilling fra AP Møller Fonden. Foto: Hans-Henrik Tholstrup.
Fakta om Gammel Estrup
Danmarks Herregårdsmuseum Gammel Estrup blev oprettet i 1930.
Det er samtidig en af Danmarks bedst bevarede Renæssanceherregårde.
Det er et statsanerkendt specialmuseum, som beskæftiger sig med de godt 730 danske herregårde, og alt hvad dertil hører.
Gammel Estrups udstilling rummer interiører for herskab og tjenestefolk fra perioden 1500 til første del af 1900-tallet.
Museet har en kulturtjeneste for børn og unge og er regional partner i det nationale skoletjenestenetværk.
Museet afholder årligt en række store arrangementer. Blandt andet 1700-talsfestival, Allehelgensaften og udstillingen Jul for herskab og tjenestefolk.
Gammel Estrup er også hjemsted for det nationale forskningscenter Dansk Center for Herregårdsforskning.
Omkring 100.000 besøgende lægger årligt vejen omkring Gammel Estrup.
Gammel Estrups frivillignetværk inkluderer cirka 150 medlemmer.