Video viser øjeblikket hvor en 1.400 år gammel guldring bliver fundet på landmands mark

En helt særlig guldring blev fundet i Sydvestjylland tilbage i 2020. På DR kan man se videoen, der viser det øjeblik, hvor guldringen blev hevet op af jorden.

En 1.400 år gammel guldring blev først fundet ved hjælp af en metaldetektor og siden gravet op af en landmands mark ved Emmerlev i Sydvestjylland. Foto: Colourbox

Efter cirka 1.400 år i jorden dukkede guldringen op - næsten uskadt - på en pløjemark ved byen Emmerlev i Sydvestjylland. Ringen bliver fundet af amatørarkæologerne Søren Stokbæk og Lars Nielsen, og på DR kan man se øjeblikket, hvor ringen hives op af jorden.

Det sker en dag i 2020, hvor vinden blæser en smule i mikrofon tæt på den vestjyske kyst.

- Ej, nej, nej, nej, hvisker manden bag kameraet, da der bliver fisket en underlig klump op af den fede, mørke jord.

- Wow, hvor er den stor!, lyder det i videoen på DR, hvor man kan følge med i det storslåede øjeblik.

Selvom ringen allerede blev fundet på en pløjemark med en detektor tilbage i 2020 er det først nu, at Nationalmuseet har løftet sløret for fundet.

- Vi ville for det første gerne give detektorførerne lidt fred og ro til at arbejde videre. Og landmanden skal heller ikke have alle mulige rendende, fortæller Anders Hartvig, der er museumsinspektør ved Museum Sønderjylland til DR.

Stopper op

- Jeg var på en gåtur ved stranden, da jeg fik sendt videoen. Og når man får sådan én, så stopper man altså lige op, fortæller Anders Hartvig.

Ringen, som dukkede op af jorden på videoen, vurderes ifølge museumsinspektøren at være fra 500-600-tallet.

- Og det er et fund, som kan være med til at fortælle en masse om både området og de mennesker, der boede i Sønderjylland for cirka 1.400 år siden, fortæller Anders Hartvig til DR.

- Det er jo fuldstændig vanvittigt at se sådan en ring, siger han.

På kvindes tommelfinger

Guldringen er lavet af 22-karats guld, og på toppen sidder et flot eksemplar af den mørkerøde halvædelsten almadin. Ringen har formentlig siddet på tommelfingeren af en kvinde.

Det er særligt ringens konstruktion med spiraler på bagsiden og udsmykninger som trekløver på siden, der afslører, at smykket er skabt langt fra Emmerlev.

Ringen stammer sandsynligvis fra fyrsteslægten merovingerne, der regerede det magtfulde frankerrige i Centraleuropa – der hvor Frankrig og Belgien findes i dag.

- Det er det toneangivende rige i Europa på det her tidspunkt. Vi er højt oppe i magthierarkiet, og det er et af de store historiske holdepunkter, vi har gennem Europas historie, fortæller Anders Hartvig ifølge DR.

Stærke alliancer via giftemål

Merovingerne havde for vane at gifte deres kvinder ind i andre vigtige slægter rundt omkring i Europa for på den måde at skabe forbindelser og alliancer. Andre steder på kontinentet er der fundet lignende ringe – blandt andet i magtfulde fyrstinders grave.

- Ringen fra Emmerlev kan være endt heroppe, fordi den har fulgt en merovingisk kvinde, som man har giftet ind i en slægt i Sønderjylland. Det har man sandsynligvis gjort, fordi man ønskede at have rigtig gode forbindelser til dem, siger Anders Hartvig.

Cirka 50 kilometer nord for Emmerlev ligger Ribe, som dengang på vej til at blive et meget vigtigt handelssted, som var en del af et netværk, der gik hele vejen ned gennem Vadehavet.

- Så man kan godt forestille sig, at de merovingiske slægter gerne ville have en sikker havn og nogle gode allierede, når man skulle på handelsrejser op gennem det her vigtige område, fortæller museumsinspektøren.

Emmerlev emmer af flere fund

Ved Emmerlev, hvor ringen er blevet fundet, er der tidligere gjort næsten tusind fund, lyder det fra Anders Hartvig. Både handelsmønter, keramik og tekstiler afslører, at området har været præget af masser af handel og international indflydelse.

Men tidligere har man i området fokuseret særligt på at finde ting fra tiden umiddelbart før og fra vikingetiden.

- Og så dukker den her dumme ring lige pludselig frem, griner Anders Hartvig.

- Det, vi nu skal undersøge, er, hvilken kontekst den kommer fra, for den er vi lidt usikre på. Kommer den fra et depot, som er blevet lagt ned her i området, eller kommer den fra en grav?, spørger han.

Ikke langt fra den mark, hvor guldringen blev gravet frem, er der gjort en række andre meget vigtige fund.

To kilometer derfra fandt man ringvolden Trælbanken, som er dateret til det første århundrede. Og bare ti kilometer derfra gjorde man det det måske allermest kendte arkæologiske fund i danmarkshistorien – guldhornene.

Næsten-nabo til guldhornene

Selvom der er cirka 150 år mellem guldhornene og Emmerlev-ringen, er der måske en sammenhæng mellem de to guldfund. For det var ikke hvem som helst, der havde sådanne rigdomme på det tidspunkt af historien.

- Det er jo meget fristende at tænke, at de familier eller fyrsteslægter, som har haft noget med guldhornene at gøre, enten har været samme slægt, som har haft noget med Emmerlev-ringen at gøre eller i hvert fald kendt til dem, siger Anders Hartvig.

- Men det kan jo også være, at det er den samme slægt, som har haft kontrol over hele området og stået for det hele.

Forude ligger altså nu flere undersøgelser af det område, hvor ringen er fundet.

Læs også