Oplev pløjefri dyrkning i England

Flere engelske landmænd har i en årrække dyrket uden plov og nogle med systemet Conservation Agriculture, fordi de har haft store udfordringer med såvel tung lerjord som græsukrudt, som ikke kan tøjles med pløjning. Mød nogle af de landmænd på en studietur 26. -29. maj arrangeret af FRDK og Effektivt Landbrug.

Det er altid inspirerende og lærerigt at være sammen med gode kollegaer i nogle dage for at høre og snakke om det, man går op i.

Pløjefri dyrkning interesserer stadig flere landmænd, og meget tyder på, at netop den dyrkningsform bliver en væsentlig del af fremtidens planteavl.

Blandt andet af den årsag er det højaktuelt at tage med på studieturen til England den 26.-29. maj, hvor Annette Vibeke Vestergaard fra FRDK deltager sammen med Niels Damsgaard Hansen, der er rejseleder.

Begge to sørger for, at der bliver oversat undervejs, så alle får det fulde udbytte af studieturen.

Græsukrudt var en mega udfordring

Det er ikke første gang, at FRDK har arrangeret studietur til netop England. Her er nemlig dygtige landmænd, som har mange års erfaring med at dyrke pløjefrit.

Deres udfordringer har været den tunge lerjord, som er næsten umulig at pløje med godt resultatet og så enorme mængder af agerrævehale.

Faktisk så store mængder, at de har brugt hovedparten af EU-støtten, som nu er afløst af en national, britisk støtte, på at bekæmpe græsukrudtet.

Den situation er selvfølgelig både uønsket og uacceptabel – og her er der god lærdom at hente hos de engelske kollegaer.

Biodynamik og Conservation Agriculture

Der er booket hotel til deltagerne lige ved London Stansted lufthavn søndag den 26. maj, så studieturen kan starte mandag morgen med at køre vestover.

Første besøg er hos Richard Gantlett, der har en biodynamisk bedrift med 550 hektar, minimal jordbearbejdning, drøvtyggere og bruger organisk gødskning.

Ud på eftermiddagen besøger vi Jake Freestone på Overbury Farms, som blandt andet sår med en Cross Slot såmaskine. Afgrøderne er blandt andet hvede, byg, løg, kartofler og afgræsning af får med meget mere på 1.538 hektar.

Fremstilling af redskaber og landmand

Tirsdag besøger vi Claydon, der fremstiller såmaskiner, harver og strigler med mere. De viser rundt på fabrikken, og om eftermiddagen besøger vi en af deres kunder.

Mere når vi ikke denne dag, da vi også skal bevæge os et stykke østover til universitetsbyen Cambridge ikke så langt fra blandt andet de næste besøg og London Stansted lufthavnen.

Får, CA og museum med flyvemaskiner

Onsdag formiddag besøger vi David Walston på Thriplow Farms med 900 hektar med blandet planteavl, direkte såning, får til afgræsning og stort fokus på sund jord.

Efter det besøg kører vi videre til Imperial War Museum mellem Cambridge og London Stansted lufthavn. På museet er der især er en masse historiske flyvemaskiner, hvoraf mange stadig kan flyve.

Hvis vi er heldige, ser vi måske en Spitfire flyve.

Læs mere om studieturen på rejsogoplev.dk – hvor du finder program og tilmelder dig.

Læs også