Vindelevskatten, som blev fundet af to barndomsvenner i 2020, vidner om, at en jysk gårdherre formentlig har været en del af en europæisk magtelite. Guldfundet har vist sig at have forbindelser til Polen og Romerriget og er spektakulært ifølge forskere. Det skriver DR, der i en ny serie følger de to barndomsvenner.
Ole Ginnerup Schultz og Jørgen Antonsen stødte i 2020 på et imponerende guldfund ved hjælp af en metaldetektor på en mark i den jyske landsby Vindelev, skriver DR.
Fundet består af 23 dele, herunder fire romerske medaljoner fra det 4. århundrede e.Kr., 13 nordiske guldbrakteater fra midten af det 5. århundrede e.Kr., samt et beslag til enten et sværd eller en kniv fra første halvdel af det 6. århundrede. En skat af denne kaliber var hidtil uset i Danmark.
Med sine knap 800 gram guld knytter skatten bånd til både Polen og Romerriget, hvilket antyder, at Vindelev sandsynligvis har været hjemsted for en yderst indflydelsesrig og international person og familie i den tidlige jernalder.
- Fundet i Vindelev er helt vildt, siger Helle Horsnæs til DR Hun er seniorforsker på Nationalmuseet og har undersøgt skattens fire medaljoner.
Vindelevskatten blev gemt engang i 500-tallet og er en stor skat med romerske medaljoner og hængesmykker - også kaldet brakteater - på størrelse med kaffekopper. Heraf er en af dem verdens største.
Medaljonerne, udstedt af de romerske kejsere Konstantin den Store, Constans, Valentinian I og Gratian, antages at have været brugt som medgift eller gaver i et europæisk netværk af magtfulde mænd og kvinder uden for det romerske imperium.
Det er første gang i Norden, at der er fundet fire romerske medaljoner sammen, og bortset fra et polsk fund er det første gang, medaljoner er fundet sammen med brakteater. Det er virkeligt i topklasse
Morten Axboe, ekspert i brakteater
Klimakatastrofen år 536
Det er blevet foreslået, at skatten blev nedlagt som et offer i forbindelse med klimakatastrofen i 536 e.Kr. eller begravet under en krise som den justinianske pest i 540'erne.
- Det er første gang i Norden, at der er fundet fire romerske medaljoner sammen, og bortset fra et polsk fund er det første gang, medaljoner er fundet sammen med brakteater. Det er virkeligt i topklasse, siger Morten Axboe, der er ekspert i brakteater, om fundet.
Faktisk er det ligefrem lykkedes forskerne at komme endnu nærmere én af de fire medaljoners rejse ud af Romerriget og mod Danmark.
I Polen blev der nemlig for omkring 100 år siden fundet en medaljon, som har vist sig at være præget med samme stempel fra samme værksted som en af dem fundet i Vindelev.
Man kan se serien »Guldfeber i Vindelev« som følger de to barndomsvenner Jørgen Antonsen og Ole Ginnerup Schult fra den 11. april på DRTV.