Dansk Jersey kan i en tid, hvor der bliver færre og færre køer, bryste sig af, at der ikke er nedgang i antallet af jerseykøer – tvært imod.
- Der er sket meget, siden vi sidst mødtes, slog formanden for Dansk Jersey, Bent Olesen, fast, da han forleden bød velkommen til Dansk Jerseys årsmøde, som i år fandt sted i det midtjyske.
Her var 130 deltagere mødt op til det faglige møde på Gl. Skovridergaard i Silkeborg, mens hele 230 havde meldt deres ankomst til besætningsbesøget om eftermiddagen.
Bent Olesen lagde ude med at nævne nogle af de udfordringer, der har ramt kvægbruget siden sidst. Han gav blandt andet den grønne trepart et par ord med på vejen.
- Det kommer til at få store konsekvenser, sagde han, men pegede også på, at beslutningen, om det er nødvendigt, er taget, og at der derfor ikke er andet for end at se fremad.
Han mener dog, at hvis Danmark skal være et foregangsland, skal landmændene også have en højere pris for deres produkter.
Antal af kvier bør overvejes
Bent Olesen kom blandt andet ind på omsætning af dyr – herunder eksporten af hundyr til levebrug. En opgørelse viser, at der fra 1. januar 2024 til 28. august 2024 er eksporteret 6.010 hundyr og handyr 106 stk.
- Samme periode sidste år var på knap 8.000 dyr, så det er væsentlig færre i år, konstaterede Bent Olesen.
Situationen med bluetongue er ikke noget, som gør det bedre.
- Den helt aktuelle situation gør, at man bør overveje den her strategi med at lave en masse kvier i overskud, om det er den rigtige, sagde Bent Olesen.
Han pegede også på kvægundtagelsen, som noget man skal have in mente.
- Står man og mangler en masse jord og laver en masse kvier, kunne det tale for reduceret opdræt, foreslog han.
Noget andet, der ifølge formanden spiller ind, er prisen, som har været lidt faldende for jerseydyr.
- Efter flere år, hvor vi faktisk har haft inflation, tror jeg, at det vil være rigtig sundt at få lavet det regnestykke om, lød det fra formanden, som tilføjede:
- Der er flere ting, der taler ind i, at man kraftigt bør overveje, om man skal lave ekstremt mange hundyr til salg. Og så er der også lidt omkring, om der skal være en buffer, eller skal der ikke være en buffer.
Formanden henviste til, at der på den lange bane kommer den grønne trepart, som vil betyde en merafgift.
- En CO2-afgift på at lave kvier til eksport – får vi hentet den ekstra udgift i udlandet, den ekstra pris vi skal give? Det tvivler jeg på, lød det stålfast fra formanden.
Fedt overstiger protein
Heldigvis kunne Bent Olesen også berette om mere lyse tider inden for kvægerhvervet.
- En positiv ting, der også skal også nævnes, er mælkeprisen, som heldigvis har retning den rigtige vej, understregede Bent Olesen således og fortsatte:
- Jeg må også sige, at set med jerseybriller er det helt historisk, at værdien af fedt i år har oversteget værdien af protein. Det taler lige ind i, at det jerseykoen er bedst til. Og bidrager selvfølgelig også til et højere dækningsbidrag til køer med mere koncentreret mælk – ikke kun ved jersey.
Avlsfremgang har været i fokus
Ifølge Bent Olesen har der indenfor jersey været rigtig meget fokus på avlsfremgang det forgange år for hele tiden at sikreværdi i en bedre genetik ude i besætningerne.
- Det er yderst vigtigt, hvor der stadig er større krav til os, at der kommer mere værdi i den genetik, vi har, slog han fast og nævnte, at det pollede gen blandt andet kommer til at fylde mere og mere i avlsprogrammet.
Jerseykøerne gør indtog
Bent Olesen kunne også fortælle, at jerseyracen absolut er i fremgang.
- I de senere år er jeg hvert år blevet overrasket over, at vi kan blive ved med at have en fremgang i køer i en situation, hvor der ellers er nedgang i antallet af køer.
Det seneste år er antallet af jerseykøer således steget med knap 2.000 køer, og jerseykøerne udgør nu næsten 15 procent af malkekøerne i Danmark.
- Det er faktisk rigtig godt. Vi ved, at der er besætninger, som lukker, men der bliver altså også flere jerseykøer ude på dem, der er der, fortalte Bent Olesen og tilføjede:
- Og der er altså også nye, der starter op med jerseykøer, så det er en rigtig positiv historie.
Ny verdensrekord i proteinprocent
- Samtidig med, at der er flere køer, så har vi faktisk også, præstereret en fremgang på to kg fedt og seks kg protein, sagde Bent Olesen.
Han bemærkede, at det faktisk er efter sidste år, hvor der var en voldsom stor fremgang.
- Det er to rigtig positive resultater, og jeg synes også, at vi kan være lidt stolte af, at jersey nu er dem, der ligger med det laveste celletal af alle malkeracer, sagde Bent Olesen.
At jersey har fået ny verdensrekord i proteinprocent, er ifølge Bent Olesen absolut også en af de positive historier, der skal bemærkes.
- Det er ikke kvantespring, men det er lige så stille i den rigtige retning. Ved opgørelsen i foråret var vi faktisk på 4,39, men jeg synes, det var mest rigtige at sige, at det var de 4,36, som de seneste tal viser, sagde formanden.
Fremgang i NTM – men fokus kunne være større
Bent Olesen kunne også berette om en flot udvikling avlsmæssigt. Den gennemsnitlige avlsmæssige fremgang har således ligget på 3,2 NTM-enheder årligt over de seneste fem år.
- Det er rigtig positivt af en lille race, understregede Bent Olesen.
Han havde dog en lille opfordring til jerseyavlerne.
- Det er store værdier, der går tabt ved ikke at bruge genetik uden højeste NTM, påpegede Bent Olesen og slog fast, at det mindste, man kan gøre, er at forholde sig til NTM.
Årets opdrætter Dansk Jersey 2024
- Bestyrelsen har i år besluttet at hædre en opdrætter, som på flere måder har bidraget væsentligt til Vikings avlsprogram for Jersey, lød det fra Bent Olesen, formand, Dansk Jersey, da der i forbindelse med årsmødet traditionen tro blev uddelt en æresbevisning til årets opdrætter indenfor racen.
Hæderen tilfaldt i år Susanne og Jacob Nielsen, Pedersminde, Vestterp ved Grindsted, som i alene i år har solgt syv særdeles interessante højindekskvier til Jerseys donorbesætning.
Jacob Nielsen overtog bedriften i 2005 efter i en årrække at have haft et i/s med sin far. Besætningen er udvidet ad flere omgange og tæller i dag 775 årskøer.
Alle kvier er gennem en årrække blevet genomisk testet. Og flere af de kvier, der er solgt fra Pedersminde til Viking embryonprogrammet, har bidraget med spændende ET-tyre. Enten direkte eller indirekte er der således bidraget med 15 tyre indkøbt Viking Jerseys avlsprogram
- Det betaler sig at være målrettet, strategisk og vedholdende. Stor tak for din nytænkning, opbakning og dit aftryk på den danske jerseyavl og udviklingen af Dansk Jersey, lød det fra formanden ved hædringen af dette års jerseyopdrætter.
De rødbrogede klarer sig godt – og er eftertragtede