Høst kolbemajs senest 20. oktober – der er ikke vundet noget ved at høste kolbemajs senere, lyder det fra Seges Innovation, som peger på, at risikoen for Fusariumtoksiner i kolbemajsen øges ved senere høsttidspunkt.
Der er en særlig risiko for fusariumtoksiner i kolbemajs. Det fastslår Seges Innovation i en meddelelse på Landbrugsinfo.
Risikoen er til stede, fordi fusarium udvikler sig særligt i spindlen, som kernerne sidder på, lyder det.
Seges Innovation understreger, at risikoen stiger markant ved sen høst. Anbefalingen lyder derfor, at man senest høster kolbemajs omkring den 20. oktober. Efter det tidspunkt sker der ingen tilvækst i udbyttet eller stigning i tørstofindholdet i kolberne.
- Omkring 20. oktober er kolbemajsen kommet så langt, som den kan komme i år, og derefter kan der kun ske ulykker i form af Fusariumtoksiner og lejesæd, lyder det fra Seges Innovation.
Mindre risiko for Fusariumtoksiner i kernemajs
Kernemajs er ifølge Seges Innovation mindre udsat for et indhold af fusariumtoksiner end kolbemajs, fordi fusarium fortrinsvis sidder i spindlen.
De anbefaler dog, at kernemajs også høstes, så snart den sorte plet er synlig ved kernernes tilhæftningssted, da det er nødvendigt for at kunne tærske kernerne af spindelen.
Seges Innovation peger på, at der for kernemajs stort ingen stigning i udbytte eller fald i vandindholdet sker der efter den 20. oktober. Den fysiologiske modning fortsætter derimod, indtil den sorte plet er synlig, hvis majsen ikke er for langt bagud i udviklingen.
Kun majs med en god kolbeudvikling er egnet til kolbe- eller kernemajs. Hvis ikke kolben er fornuftig udviklet, er man bedre tjent med at høste majsen som helsæd, fastslår Seges Innovation.
Beskyt kvaliteten af dit grovfoder