Mælkeproducenter søger mere effektive måder at håndtere større besætninger på, derfor vinder VMS Batch Milking popularitet verden over. Det slår DeLaval fast i en pressemeddelelse.

DeLaval VMS Batch Milking, der er bedst egnet til mellemstore og store bedrifter – typisk 300 eller flere køer - er allerede i brug på 20 gårde i 13 lande, og flere er ifølge DeLaval på vej. De forventer således, at installationerne vil fordobles hvert år.

DeLaval VMS Batch Milking-systemet blev introduceret for mere end fem år siden for at imødekomme krav til øget produktivitet, effektivitet og mulighed for at udvide. Derudover til at håndtere mangel på arbejdskraft og øgede omkostninger.

Fordelene står i kø

DeLaval oplyser, at fordelene ved robotmalkning udnyttes sammen med batch milking-principperne.

Mens traditionelle malkestalde og malkekarruseller følger en fast tidsplan og kræver mere manuelt arbejde, kombinerer VMS Batch Milking planlagt malkning og automatisering.

Køerne er organiseret i grupper til planlagt malkning, og ved at bruge VMS-malkerobotter øges mælkeproduktion, kokomfort og mælkekvalitet. Samtidig kan mælkeproducenten opretholde de nuværende foderstrategier og reducere behovet for kraftfoder.

Drift er blevet forenklet

Lene og Michael Jensen fra Havredalsgård i Hammel, som Effektivt Landbrug besøgte i sidste måned, har investeret i et malkecenter bestående af 14 VMS V300-malkerobotter.

Lene og Michael Jensen fra Havredalsgård i Hammel oplever, at deres drift er forenklet, og udfordringen med at håndtere arbejdskraft er løst efter, at de har investeret i et malkecenter bestående af 14 VMS V300-malkerobotter. Arkivfoto: Line Brusgaard

Lene og Michael Jensen fra Havredalsgård i Hammel oplever, at deres drift er forenklet, og udfordringen med at håndtere arbejdskraft er løst efter, at de har investeret i et malkecenter bestående af 14 VMS V300-malkerobotter. Arkivfoto: Line Brusgaard

De forklarer, hvordan VMS Batch Milking har forenklet deres drift og håndteret udfordringen med arbejdskraft:

- Vi havde en ældre malkestald, der trængte til at blive udskiftet. Vi hørte om VMS Batch Milking og blev interesseret i det setup. Det tiltalte os både i forhold til en nemmere hverdag i form af arbejdslettelser og til at fastholde personale. Og ikke mindst ville vi være mindre sårbare, fortæller det midtjyske par og fortsætter:

- Vores køer befinder sig ekstremt godt i systemet. Det er nemt at gå fra malkestald til VMS Batch Milking, og vi har fået arbejdslettelse og ro omkring malkningen.

Tredje malkning blev muligt

Også det hollandske brødrepar Johan og Willem Loonen fra Boerderij De Boterpot, Merselo, har oplevet succes med skiftet til batch milking.

Brødrene malker 500 køer ved hjælp af 11 VMS V310-malkerobotter, og de peger på, at i deres besætning har VMS Batch Milking øget produktiviteten betydeligt.

- Med vores malkekarrusel kunne vi ikke udvide til tre malkninger om dagen, men det kan vi med VMS Batch Milking. Og vi kan håndtere den tredje malkning uden ekstra personale, samtidig med at vi har en bedre balance mellem arbejde, søvn og familie.

Brødrene Johan og Willem Loonen malker 500 køer ved hjælp af 11 VMS V310-malkerobotter, og i deres besætning har VMS Batch Milking øget produktiviteten betydeligt. Pressefoto

Brødrene Johan og Willem Loonen malker 500 køer ved hjælp af 11 VMS V310-malkerobotter, og i deres besætning har VMS Batch Milking øget produktiviteten betydeligt. Pressefoto

Samarbejde skaber succes

Robert Jensen, specialist i VMS Batch Milking hos DeLaval, forklarer, at systemets succes kommer fra et tæt samarbejde med mælkeproducenter for at skabe en praktisk løsning.

- Vi brugte meget tid på forskellige mælkeproduktioner for at forstå deres behov og finde løsninger på deres udfordringer, fortæller han og fortsætter:

- VMS Batch Milking er effektiv, fordi den er baseret på virkelige erfaringer.

Oprindeligt blev batch milking primært brugt af større gårde med mere end 500 køer, men nu ser Robert Jensen flere og flere mindre gårde med omkring ned til 300 køer, der anerkender fordelene ved systemet.

- Derfor vil jeg ikke blive overrasket over at se, installationerne fordobles hvert år, efterhånden som flere gårde tager systemet i brug for at imødekomme kravene i moderne mælkeproduktion, siger han.

Ifølge Robert Jensen, specialist i VMS Batch Milking hos DeLaval, der her ses ved en virtuel rundvisning af batch milking, kommer systemets succes fra et tæt samarbejde med mælkeproducenter for at skabe en praktisk løsning. Arkivfoto: Line Brusgaard

Ifølge Robert Jensen, specialist i VMS Batch Milking hos DeLaval, der her ses ved en virtuel rundvisning af batch milking, kommer systemets succes fra et tæt samarbejde med mælkeproducenter for at skabe en praktisk løsning. Arkivfoto: Line Brusgaard

Eksisterende rammer og rutiner blev bibeholdt

Med over 140 års erfaring inden for malketeknologi har DeLaval ifølge Robert Jensen udviklet en dyb forståelse af staldindretning, kotrafik og malkerutiner.

- Vores lange erfaring og ekspertise i planlægning og design af traditionelle stalde, herunder malkekarruseller og konventionelle malkesystemer, giver os en unik fordel, slår han fast og tilføjer:

- Vi sikrer, at VMS Batch Milking passer problemfrit ind i eksisterende bedrifter og optimerer effektiviteten.

På Kvarngården i Halland, Sverige, malkes 450 køer med 12 VMS V300-malkerobotter – og ejeren Lars Paulson (tv.), som her ses sammen med Caroline Böregård (besætningsstyring) og Martin Paulson (driftsleder),  ser en tydelig værdi i at kombinere stalddesign og teknologi. Pressefoto

På Kvarngården i Halland, Sverige, malkes 450 køer med 12 VMS V300-malkerobotter – og ejeren Lars Paulson (tv.), som her ses sammen med Caroline Böregård (besætningsstyring) og Martin Paulson (driftsleder), ser en tydelig værdi i at kombinere stalddesign og teknologi. Pressefoto

Værdien af at kombinere stalddesign og teknologi demonstreres tydeligt af Lars Paulson, der driver Kvarngården i Halland, Sverige. De malker 450 køer med 12 VMS V300-malkerobotter.

Han fremhæver, hvordan VMS Batch Milking-systemet problemfrit blev tilpasset i hans eksisterende stald og rutiner:

- Med VMS V300 Batch Milking-systemet var vi i stand til at automatisere malkeprocessen, mens vi beholdt vores eksisterende stalde, foder- og malkerutiner. Nu modtager vi meget mere detaljeret information om vores køers sundhed, forklarer han.

Fordele med VMS Batch Milking

DeLaval fremhæver følgende fordele ved batch milking-systemet:

Problemfri integration

Det er enkelt at gå over til VMS Batch Milking. Mælkeproducenter kan fortsætte med deres nuværende håndtering af køer og foderrutiner. Køerne tilpasser sig hurtigt, hvilket reducerer behovet for omfattende oplæring.

Enkelhed for store bedrifter

Effektiviserer driften for store mælkeproduktioner, hvilket letter besætningsstyringen og reducerer stress og nedslidning blandt ansatte. Mælkeproducenter kan sætte en fastlagt malketidsplan, mens VMS V300-malkerobotter klarer malkningen, hvilket reducerer behovet for manuel arbejdskraft.

Sundere køer

Malkerobotten er designet til skånsom og præcis malkning. VMS- teknologien minimerer overmalkning, støtter optimal hygiejne og reducerer stress men sikrer en jævn og rolig malkeproces. Fokus på sundere køer forbedrer mælkekvalitet og gårdens produktivitet.

Fremtidsklar infrastruktur

Systemet er let at udvide og tilpasser sig teknologiske fremskridt, hvilket sikrer, at investeringen forbliver en succes.

Overlegen kapitaludnyttelse

Malkerobotter kan malke næsten dobbelt så mange køer pr. time som traditionelle systemer, hvilket øger produktiviteten uden ekstra omkostninger.

Forbedret bæredygtighed

Ved at optimere arbejdskraft, vand og energiforbrug understøtter VMS Batch Milking effektiv og miljøansvarlig drift, samtidig med at det fremmer dyrevelfærd.